Deputatii Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, trimisi in judecata in dosarul ANRP, alaturi de Crinuta Dumitrean si Sergiu Diacomatu

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 29 iulie 2016, 13:22 Dosare Anticoruptie


Ioan Oltean
Foto: Agerpres
Inculpatii din dosarul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, printre care deputatii Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, precum si Crinuta Dumitrean si Sergiu Diacomatu, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul institutiei.

Este vorba de:

  • DUMITREAN CRINUTA NICOLETA, la data faptei presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P.) si al Comisiei Centrale de Despagubiri, cercetata sub control judiciar cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • DIACOMATU SERGIU IONUT, la data faptei vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P), cercetat sub control judiciar cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • TEODORESCU CATALIN FLORIN, la data faptei vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P.), actualmente deputat in Parlamentul Romaniei, cercetat sub control judiciar cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • BACIU REMUS VIRGIL, la data faptei membru in aceeasi comisie, in prezent aflat in stare detentie, pentru executarea unei pedepse privative de libertate, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • CONSTANTINOVICI RODICA si ALEXANDRU LACRAMIOARA, membre in aceeasi comisie, cercetate sub control judiciar cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • MARKO ATILLA GABOR, la data faptei membru in aceeasi comisie, cercetat in lipsa cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • ROTARU MIHAI, om de afaceri, beneficiar al despagubirii, cercetat sub control judiciar cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • NEGURICI SERGIU, la data faptei evaluator A.N.E.V.A.R., cercetat sub control judiciar cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • OLTEAN IOAN, deputat in Parlamentul Romaniei la data faptelor si in prezent, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

"La data de 27 noiembrie 2009, inculpatul Rotaru Mihai a cumparat contra sumei de 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoana le detinea asupra unui teren in suprafata de 61.857 mp, situat in municipiul Pitesti, judetul Arges. Persoana respectiva a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de 8 ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta.

Dupa doar cateva luni, la data de 17 iunie 2010, inculpatii Dumitrean Crinuta Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin, Marko Atilla Gabor, Baciu Remus Virgil, Constantinovici Rodica si Alexandru Lacramioara, in calitatile mentionate mai sus, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, cu incalcarea prevederilor legale, au aprobat in regim de urgenta raportul de evaluare prin care un terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire inculpatului Rotaru Mihai.

De precizat este faptul ca, membrii comisiei cunosteau in mod cert ca inculpatul Rotaru Mihai nu indeplinea cerintele de solutionare in regim de urgenta a dosarului de despagubire, acesta din urma nefiind o persoana in varsta si nu avea probleme de sanatate.

Membrii comisiei au fost sprijiniti in demersul lor infractional si de inculpatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai si cu presedinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuta. Acest lucru s-a realizat prin inducerea fata de membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a convingerii ca acestia ar putea sa isi piarda aceasta functie, fiind de notorietate faptul ca erau numiti politic.

Terenul in cauza a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 lei (de 10 ori fata de pretul real), ceea ce reprezinta un prejudiciu in dauna bugetului de stat, concomitent cu obtinerea unor avantaje patrimoniale in acelasi cuantum pentru persoana beneficiara a drepturilor litigioase.

In dosarul de despagubire respectiv, inculpatul Negurici Sergiu, expert evaluator, a intocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internationale de Evaluare, prin folosirea unor comparabile neconforme.

In aceste conditii, desi inculpatul Negurici Sergiu avea obligatia sa explice, dar mai ales sa ofere o evaluare in care sa puna in aplicare in mod corect metodele si tehnicile prevazute de standardele internationale de evaluare, expres mentionate in procedura ce trebuia urmata pentru acordarea despagubirilor si deci sa compare terenuri similare, a transmis explicatii nerelevante, inapte sa lamureasca observatia Directiei pentru Contencios si pentru Coordonarea Secretariatului Comisiei Centrale si a pastrat aceeasi valoare.

Raportul astfel intocmit a fost aprobat de membrii comisiei, desi rezulta supraevaluarea vadita efectuata de evaluatorul Negurici Sergiu, imprejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare.

Ministerul Finantelor Publice a comunicat faptul ca se constituie parte civila in cauza cu suma de 98.780.835 lei.

In cauza, s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor parti sociale si actiuni detinute la diverse firme, de catre inculpatii:

- Rotaru Mihai - 1.144.746 parti sociale si actiuni,
- Teodorescu Catalin Florin - 100 parti sociale,
- Negurici Sergiu - 10 parti sociale,
- Diacomatu Sergiu Ionut - 10 parti sociale,
- Alexandru Lacramioara - 1.038 parti sociale,
- Marko Attila Gabor - 14 parti sociale,

De asemenea, procurorii anticoruptie au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce apartin inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1817 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by