Crinuta Dumitrean a fost trimisa  in judecata de procurorii DNA in dosarul privind retrocedarile de terenuri

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 22 iulie 2016, 13:28 Dosare Anticoruptie


Crinuta Dumitrean
Foto: Agerpres
Fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) Crinuta Dumitrean a fost trimisa in judecata de procurorii DNA sub acuzatia de abuz in serviciu si luare de mita, in celebrul dosar privind cumpararea de drepturi litigioase si supraevaluarea terenurilor ce urmau sa fie retrocedate.

Alaturi de aceasta, au mai fost trimisi in judecata:
  • MIHAI CRISTIAN SEBASTIAN, VASILESCU OANA, BOGDAN DRAGOS si TEODORESCU CATALIN FLORIN, la data faptelor membri in aceeasi comisie din cadrul A.N.R.P., cercetati sub control judiciar cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,
  • BACIU REMUS VIRGIL, la data faptei membru in aceeasi comisie, in prezent aflat in stare detentie, pentru executarea unei pedepse privative de libertate, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,
  • MARKO ATILLA GABOR, la data faptei membru in aceeasi comisie, cercetat in lipsa cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,
  • SAVU FLORENTINA, la data faptei consilier in cadrul A.N.R.P. - Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, cercetata sub control judiciar cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul,
  • SIMU HORIA, economist, cercetat sub control judiciar pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, dare de mita (2 infractiuni), spalare a banilor, in forma continuata
  • DIMA ALIN HORATIU, expert evaluator, cercetat sub control judiciar pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu si luare de mita.
Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit unui comunicat publicat vineri de DNA:

La data de 22 octombrie 2009, Simu Horia, printr-un intermediar, a achizitionat drepturile litigioase pentru o suprafata de teren situata in municipiul Constanta, pretul cesiunii fiind de 700.000 euro.

De la acea data, Simu a initiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajati ai societatilor sale si prin intermediul unor persoane cu functii de conducere din cadrul unor institutii publice, cu sprijinul carora sa urgenteze obtinerea despagubirilor prin interventia acestora la nivelul autoritatilor implicate in procedura de retrocedare.

In urma acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, Dumitrean Crinuta Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragos, Teodorescu Catalin Florin si Marko Atilla Gabor, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Dima Alin Horatiu, prin care, valoarea unui teren in suprafata de 25 hectare situat in municipiul Constanta (zona Bratianu - Anadalchioi) a fost stabilita la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.

Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.715.000 euro, echivalentul a 32.838.126 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat concomitent cu obtinerea unui avantaj patrimonial de catre Simu Horia si alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, in cuantum total de 32.209.990,76 lei.

Concret, membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare, intocmit cu nerespectarea Standardelor Internationale de Evaluare, nu au constatat faptul ca Dima Alin Horatiu a supraevaluat terenul respectiv, desi aveau cunostinta de faptul ca suprafata respectiva era situata in extravilanul municipiului Constanta si avea destinatia de teren agricol.

Mai mult, in cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidentiata pozitia exacta a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzactii de vanzare, ci doar oferte de vanzare a unor terenuri situate in intravilanul si extravilanul municipiului Constanta care nu aveau categoria de folosinta teren agricol.

Raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior, pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internationale de Evaluare si a Legii nr. 247/2005, de catre Savu Florentina, cu incalcarea atributiilor de serviciu ce derivau din functia de consilier in cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor - Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor.

Pentru "ajutorul acordat", in perioada ianuarie - 02 august 2011, Dumitrean Crinuta Nicoleta a acceptat promisiunea si a primit, printr-un intermediar, de la inculpatul Simu Horia suma de 400.000 euro.

In acelasi context si pentru acelasi motiv, in luna ianuarie 2011, expertul evaluator, Dima Alin Horatiu, a primit prin intermediar de la acelasi inculpat suma de 5.000 euro.

In perioada 24.06.2011 - 11.11.2011, inculpatul Simu Horia a disimulat adevarata natura a provenientei sumei totale de 5.066.300 euro, obtinuta in maniera de mai sus, prin incheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui numar de noua contracte de imprumut, nereale.

In cauza, s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce apartin inculpatilor Simu Horia si Dumitrean Crinuta Nicoleta.

De asemenea, procurorii anticoruptie au instituit masura asiguratorie a popririi asupra sumei de 22.600 lei, aflata in contul unei unitati bancare, pe numele inculpatului Dima Alin Horatiu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2580 vizualizari

  • -2 (4 voturi)    
    Ne-am saturat (Vineri, 22 iulie 2016, 14:40)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Ne-am saturat de trimiteri in judecata. Pe cind si pedepse exemplare pentru mafioti? Pe cind averi confiscate? Atit timp cit asa-zisul partid PSD e condus de un condamnat penal (hot electoral), in Romania nu exista Justitie, ci justita e doar instrumentul prin care mafia continua sa jefuiasca tara fara jena si fara urmari.
    • +3 (3 voturi)    
      Crinuta este fosta basist-pedelista (Vineri, 22 iulie 2016, 15:15)

      jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      a mai picat o pila basista imbolnavita de retrocedari
  • +1 (1 vot)    
    DNA mai are mult de facut la ANRP ! (Vineri, 22 iulie 2016, 17:40)

    JohnAnticoruption [anonim]

    ATENTIE : DNA nu si afacut treaba per total la ANRP !

    Mai sant de RECUPERAT peste 1,7 MILIARDE de Euro -bani care au fost pe nedrebt platit la cumparatori de drebturi litigioase si celor cu averi supraevaloate . .

    Toata Mafia Comunista a participat la FRAUDA !!!

    Cele mai mari 30 de despagubiri acordate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) insumeaza peste 4,6 miliarde de lei (circa 1,05 miliarde de euro), printre cei care au primit titluri de depagubire numarandu-se unul dintre ginerii lui Traian Basescu, avocatul Radu Pricop, omul de afaceri Gheorghe Stelian zis "Stelu", precum si unul dintre nepotii omului de afaceri Gigi Becali, Vasile Geambazi.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by