Deputatii Voicu si Paun si fostul sef al ANAF, trimisi in judecata de DNA  

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 20 iulie 2016, 11:52 Dosare Anticoruptie


Madalin Voicu si Nicolae Paun
Foto: Agerpres
Deputatii Nicolae Paun si Madalin Voicu si Gelu Diaconu, fost presedinte ANAF, au fost trimisi in judecata de DNA pentru mai multe infractiuni, informeaza un comunicat al Directiei Anticoruptie.  

In dosar au mai fost trimise in fata instantei mai multe persoane si firma Niky Scorpion Alcom SRL.  

In cauza s-a dispus sechestru asiguraor pe bunurile mobile si imobile ale inculpatilor, iar dosarul a fost trimis la Inalta Curte de Casatie si Justitie.  

Potrivit procurorilor in cadrul proiectului ""Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi” desfasurat de Asociatia Partida Romilor “Pro Europa”, condusa de Nicolae Paun, s-a creat un prejudiciu total 12,4 milioane de lei, bani europeni si de la bugetul de stat.

Tot prin aceeasi asociatie a lui Nicolae Paun s-a desfasurat si alt proiect "Acces pe piata muncii- O sansa pentru tine", cu finantare din fonduri europene. Conform DNA, proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au desfasurat haotic, fiind creat un prejudiciu total de 14,9 mil. lei.

De asemenea, acuza procurorii, ca urmare a demersurilor initiate de Paun si mijlocite de Voicu, presedintele ANAF Diaconu Gelu - Stefan, impreuna cu vicepresedintele Fiscului, Gogancea-Vatasoiu Mihai au emis, cu incalcarea dispozitiilor legale, doua circulare.

Scopul acestora era scutirea persoanelor angajate prin conventii civile la Asociatia Partida Romilor si notificate de catre organele fiscale ca figureaza cu debite restante aferente contributiei de asigurari de sanatate pentru anul 2012, de la plata acelor contributii.


Ce spun procurorii in rechizitoriu:

1. La initiativa Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", al carei presedinte este deputatul Paun Nicolae, a fost realizat, in toate judetele Romaniei, in perioada 2010 - 2013, proiectul "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi", cu finantare din fonduri europene.


Prin implementarea proiectului se urmareau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de munca si implicarea, in initiative de antreprenoriat social, a unui numar de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate. Prin cererea de finantare s-a stabilit ca grupul tinta va beneficia de servicii si activitati care sa conduca la cresterea capacitatii de a participa pe piata muncii, la cresterea motivatiei de a deveni persoane active, la cresterea gradului de informare.

Din probele administrate a reiesit ca grupul tinta a fost constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participantii, acestia din urma neavand cunostinta despre faptul ca au facut parte din grupul tinta.

Totodata, in momentul semnarii contractului, deputatul Paun Nicolae a impus fiecarui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, sa vireze 5% sub forma de donatie organizatiei Asociatia Partida Romilor "Pro Europa". Astfel, in contul detinut de Asociatia Partida Romilor "Pro  Europa", in perioada 27.09.2010 - 19.12.2013 au fost efectuate donatii in suma totala de 428.307,11 lei.
Din probele administrate a reiesit ca obiectivele proiectului nu au fost realizate, in sensul ca majoritatea banilor destinati proiectului (77%) au fost folositi pentru plata salariilor angajatilor proiectului, costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregatire organizate la doua hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente in Registrul grupului tinta.


Astfel, a rezultat faptul ca sumele acordate ca finantare proiectului "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi" sunt neeligibile in integralitatea lor, astfel ca s-a creat un prejudiciu in suma totala de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentand fonduri europene si 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), avand in vedere operatiunile ilicite derulate de conducerea Asociatiei Partida Romilor si de catre managementul proiectului.

2. Tot prin Asociatia Partida Romilor "Pro Europa", in perioada 2010 - 2013, s-a derulat si proiectul cu finantare intitulat "Acces pe piata muncii- O sansa pentru tine", cu finantare din fonduri europene.

Obiectivul general al proiectului a constat in sprijin pentru integrarea socio-profesionala si accesul la o calificare relevanta pe piata muncii pentru somerii tineri, de lunga durata si persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie roma, din 9 judete ale tarii (Alba, Bacau, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Gorj, Mures si Vaslui). Programele de formare de care urmau a beneficia cei din grupul tinta au fost: lucrator in constructii, lucrator in izolatii, zidar, pietrar, tencuitor, barman, bucatar, chelner, lucrator in comert, frizer, manichiurist, pedichiurist, etc.

In acest sens au fost selectate peste 3.000 de persoane care au fost indrumate sa parcurga programe de calificare profesionala, respectiv tineri cu varsta intre 15-24 de ani, someri de lunga durata, someri tineri si persoane inactive.

Si de aceasta data, a rezultat faptul ca unii dintre participanti au urmat cateva ore de curs si la final au primit un certificat de absolvire, precum si sume de bani intre 300 si 600 de lei, in timp ce alte persoane, desi s-au inscris la cursuri, nu au participat la niciunul, dar au primit sume de bani intre 300 si 600 de lei sau nu au primit deloc.

Din probele administrate a reiesit ca proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fara a se urmari instruirea temeinica a cursantilor si fara a se parcurge intr-un mod relevant cele 360 de ore prevazute de contractele de pregatire profesionala, astfel ca s-au irosit in mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European si din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finantare sunt neeligibile in integralitatea lor.

A fost creat un prejudiciu in suma totala de 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European si 1.538.529 lei din bugetul national). 
Cu referire la ambele proiecte, inculpatii Paun Nicolae, Rotariu Florentina, Ivan Gheorghe, Paraschiv Iulian Costel si Margarit (fosta Radu) Irina-Valeria au obtinut pe nedrept fonduri europene aferente celor doua proiecte, in sensul in care:

- au determinat stabilirea grupurilor tinta cu persoane fictive, in baza intocmirii unor documente ce nu corespundeau realitatii, 
- i-au determinat pe angajatii din cadrul celor doua proiecte sa plateasca un procentaj din salariul pe care il incasau catre Asociatia Partida Romilor "Pro Europa", cu titlu de donatie. Donatiile astfel stranse, in mod nelegal, de asociatie, totalizeaza 1.364.098,11 lei (428.307,11 lei aferente proiectului "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi" si 935.791 lei aferente proiectului "Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine").

- au intocmit si a semnat cererile de plata aferente celor doua proiecte, pe baza de documente justificative ce nu corespundeau realitatii, avand ca urmare prejudicierea bugetului comunitatilor europene cu suma totala de 24.220.396,43 lei si bugetul de stat cu suma totala de 3.030.312 lei, reprezentand partea de cofinantare,

- au incheiat si semnat in cadrul proiectului "Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine" a unui numar de 17 contracte de imprumut fictive si retragerea, in baza acestora, din conturile Asociatia Partida Romilor "Pro Europa" a sumei de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente, sumele retrase provenind din platile efectuate de catre Ministerul Fondurilor Europene.

Sume de bani alocate de la bugetul de stat au fost obtinute pe nedrept de catre inculpatii Paun Nicolae, Rotariu Florentina si Margarit (Fosta Radu) Irina-Valeria si prin prezentarea, ca documente justificative, a unui numar de 2.018 conventii civile incheiate in mod fictiv de Asociatia Partida Romilor, in virtutea derularii actiunilor raportate catre Departamentul de Relatii Interetnice.

In perioada 2010-2014, inculpatii Paun Nicolae, Ivan Gheorghe, Paraschiv Iulian Costel, Margarit (fosta Radu) Irina Valeria si Rotariu Florentina, pentru a disimula sumele de bani obtinute in maniera de mai sus au creat circuite financiare, prin care au disimulat sumele de bani obtinute din donatii, in scopul de a da o aparenta legala cheltuielilor din cadrul celor doua proiecte. De asemenea, in acelasi scop, inculpatii Paun Nicolae, Paraschiv Iulian Costel si Rotariu Florentina s-au folosit de cele 17 contracte de imprumut amintite mai sus, incheiate in mod fictiv, pentru a retrage din conturile Asociatiei suma de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente. Totodata, in aceeasi perioada inculpatii Grigore Vasilica, Pepenel Valentin, Olteanu Carmen, Rotariu Florentina si Ivan Gheorghe au dobandit, cu titlu de salariu sume de bani cunoscand ca acestia provin din fraudarea fondurilor aferente celor doua proiecte.

La data de 27 octombrie 2014, inculpata Margarit (fosta Radu) Irina Valeria a depus in conturile Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa" suma de 268.500 lei, cunoscand provenienta ilicita a acesteia, respectiv din fraudarea fondurilor comunitatii europene si a celor provenite de la bugetul de stat.

In perioada 2011-2015, in calitate de presedinte al Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", Paun Nicolae a platit, lunar, sume de bani fixe in cuantum total de 216.502 lei, deputatului Madalin Voicu ("plati drepturi de autor") si a asigurat un salariu in suma totala de 194.241 lei sotiei acestuia, inculpata Olteanu Carmen (fara nicio contraprestatie), in cadrul unuia din proiectele derulate de Asociatia Partida Romilor.

Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Madalin Voicu sa intervina la functionari si demnitari, interventii concretizate in contextul validarii proiectelor cu finantare europeana, in contextul promovarii unui proiect de lege privind amnistia contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice si in legatura cu neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor "Pro Europa".

De asemenea, in acelasi context, ca urmare a demersurilor initiate de deputatul Paun Nicolae si mijlocite de deputatul Madalin Voicu, presedintele A.N.A.F. Diaconu Gelu - Stefan, impreuna cu vicepresedintele A.N.A.F., Gogancea-Vatasoiu Mihai au emis, cu incalcarea dispozitiilor legale, circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin conventii civile la Asociatia Partida Romilor si notificate de catre organele fiscale ca figureaza cu debite restante aferente contributiei de asigurari de sanatate pentru anul 2012, de la plata acelor contributii. De asemenea, organele competente erau notificate ca acele persoane nu aveau aceasta obligatie de plata.

Astfel, s-a dispus fie neincasarea, prin necomunicare/stoparea transmiterii catre contribuabili a deciziilor privind regularizarea contributiei de asigurari sociale de sanatate pe anul 2012, fie neluarea masurilor pentru incasarea contributiilor, in cazul deciziilor deja comunicate.

Aceste actiuni au produs, pe de o parte, un prejudiciu bugetului de stat (aferent neincasarii contributiilor sociale) iar pe de alta parte un folos patrimonial in beneficiul Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa".

In contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2012, inculpatul Voicu Madalin Stefan, folosindu-se de calitatea de presedinte de onoare al Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", a solicitat si a obtinut, in numerar, de la reprezentantii acesteia, suma de 100.000 lei. Aceasta suma de bani a fost folosita de inculpat in campania electorala din anul 2012, in care a candidat din partea unui partid politic pentru obtinerea calitatii de deputat.

In perioada 2004-2015, inculpatul Paun Nicolae, in contextul in care detinea calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei, a condus in fapt activitatea SC Niki Scorpion Alcom SRL (inclusiv prin reprezentarea acesteia), sens in care a intermediat si a facilitat obtinerea de credite bancare pentru societate, a intocmit acte financiare si contabile justificative in contextul unor controale ale organelor fiscale.

De asemenea, in perioada iulie - decembrie 2014, inculpatul Paun Nicolae a diminuat creditul societatii respective, prin vanzarea in conditii paguboase a unor terenuri apartinand acesteia.

In perioada 2011-2015, cu intentie, inculpatul Madalin Voicu, in exercitarea obligatiilor ce deriva din calitatea de deputat, a depus la Camera Deputatilor declaratii de avere, fara a declara suma de 216.502 lei, obtinuta in conditiile de mai sus precum si fara a declara incasarea contravalorii unui autoturism pe care l-a vandut catre Asociatia Partida Romilor "Pro Europa", in valoare de 40.000 lei.

In lunile ianuarie si februarie 2016, in contextul desfasurarii cercetarilor in prezenta cauza, inculpatele Rotariu Florentina si Margarit (fosta Radu) Irina-Valeria au incheiat doua contracte de asistenta juridica in numele Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", fara a avea acordul Consiliului Director.

Aceste documente au fost incheiate in conditiile in care asistenta juridica si reprezentarea in fata organelor judiciare nu era asigurata pentru persoana juridica Asociatia Partida Romilor "Pro Europa", ci in mod individual pentru persoanele cercetate in cadrul dosarului penal, respectiv inculpatii: Rotariu Florentina, Radu Irina Valeria, Paraschiv Iulian, Paraschiv Bogdan.

Acest demers infractional a avut ca urmare diminuarea patrimoniului Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa" cu sumele de 163.389,60 lei, respectiv 133.755 lei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3083 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    pentru acest prejudiciu ar trebui la Bervoiesti (Miercuri, 20 iulie 2016, 12:10)

    un domn [utilizator]

    sa ispaseasca pedeapsa, schimband zilnic Stapanii, cei doi medelin si rara avis + familiile lor, nu regim de detentie...ca le face bine detentia..la munca cu ei !
    • +1 (1 vot)    
      La ce sa te aștepți de la niste (Miercuri, 20 iulie 2016, 19:36)

      andreitr [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      romi...Au dat si ei jula când li s-a oferit. Acum au ajuns la DNA. Nimic mai corect. Hai DNA!
  • +7 (7 voturi)    
    un pic de bulau, mancatiash (Miercuri, 20 iulie 2016, 12:23)

    Nevermind [utilizator]

    PS: spellingul e corect, ca sa inteleaga si manca-mi-ar
  • +6 (6 voturi)    
    stiu ca nu e frumos, nu e elegant si nici (Miercuri, 20 iulie 2016, 12:24)

    bancher [utilizator]

    crestineste sa te bucuri de raul altuia....dar de raul acestor 3 infractori chiar ca ma bucur. Pai cum poti tu, rom fiind, sa furi din banii romilor? Pe de o parte esti pus in parlament sa ii aperi, si pe de alta parte tu ii furi imediat ce ai intrat pe functie. Se vaieta ca romanii profita de pe urma ignorantei si lipsei de educatie a romilor, si ii pacalesc si fura pe toate partile. Este fals, deputatii Nicolae Paun si Madalin Voicu au furat de la romi mai mult decat orice roman.
  • +5 (5 voturi)    
    Vor scapa usor (Miercuri, 20 iulie 2016, 12:39)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    DNA se face ca face, dar vine Justitia si ii scapa basma curata, asa cum se intimpla cu mai toti hotii (Dragnea, Udrea, Oprescu, Ontanu,. Mazare etc etc)
    • -3 (3 voturi)    
      justitia are nevoie de dovezi clare, (Miercuri, 20 iulie 2016, 13:51)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      palpabile. DNA ii poate retine usor, dar sunt greu de condamnat definitiv daca dovezile nu sunt clare. Aici e marele efort al DNA: sa aduca dovezi.
  • +6 (6 voturi)    
    Doi robi ai penalului in gene ! (Miercuri, 20 iulie 2016, 14:11)

    Plagarus [utilizator]

    Ion Voicu nu a putut sa scoata nimic din gregarul Madalin,asa ca la uns dirijor de doi lei tramvai.
    Scorpionul a fost mai activ dpdv lucrativ si l-a stipendiat cu banet pe "cersetorul " deputat PSD.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by