Gheorghe Nichita a depus la dosar caracterizari de la personalitati din Iasi care sa arate ca este responsabil

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 18 iulie 2016, 15:53 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Nichita
Foto: AGERPRES
Gheorghe Nichita a sustinut, luni, in fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti ca diverse personalitati iesene l-au caracterizat drept un "om responsabil" si a cerut ridicarea controlului judiciar deoarece diversi angajatori au unele retineri in privinta lui, relateaza News.ro.

La termenul de luni, avocatul lui Gheorghe Nichita a aratat ca a cerut de la DNA copierea mai multor interceptari, dar a primit doar cinci dintre cele noua CD-uri solicitate. Desi procurorul de sedinta s-a opus, judecatorul a decis sa trimita o adresa la DNA, care trebuie sa comunice, pana la urmatorul termen, din 5 septembrie, daca mai exista inregistrari relevante in acesta cauza, pentru a le inainta la dosar.

Tiberiu Urdareanu, Mihai Tanasescu si Iulius Mardarasevici, inculpati in dosar, au reafirmat ca nu vor sa dea declaratii si ca recunosc faptele, asa cum au fost prezentate de procurori.

In continuare, avocatul fostului primar Gheorghe Nichita a aratat ca vrea reaudierea celor 15 martori din dosar, dintre care doi cu identitate protejata. Alti martori propusi de fostul edil sunt Marcel Popa si Cezar Caluschi.

Din oficiu, judecatorul Valentin Badita a dispus emiterea unei adrese catre Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC) care sa determine veridicitatea inregistrarilor. Magistratul doreste sa afle cat ar costa aceasta verificare si daca vocea de pe intregistrarile DNA este a celor care apar in stenograme.

In ceea ce priveste controlul judiciar, procurorul a cerut mentinerea acestuia, avand in vedere ca Nichita ar fi cerut si primit 10% dintr-un contract de 69 milioane de lei, contract castigat de firmele UTI si IBC.

In ultimul cuvant, Nichita a aratat ca nu mai poate influenta procesul penal, acesta fiind si motivul pentru care cere sa i se ridice controlul judiciar. "Mandatul meu de primar a incetat odata cu depunerea juramantului de catre noul primar. Nu am nicio functie sau influenta politica ori administrativa. Sunt constient de obligatiile de inculpat, chiar si fara sa fiu sub control judiciar. Imi caut un loc de munca. Cei cu care intru in dialog au retineri. Vreau sa imi castig existenta si sa-mi intretin familia. Sunt foarte multe personalitati ale orasului care ma caracterizeaza ca fiind un om responsabil", a declarat fostul edil in fata judecatorului.

Tiberiu Urdareanu a aratat ca a recunoscut acuzatiile, ca a raspuns prezent la toate termenele si ca si-a dat demisia din pozitiile de conducere din companie. "Nu mai am drept de semnatura, nu-i pot influenta nicidecum", a aratat Urdareanu.

Instanta a ramas in pronuntare asupra cererilor de ridicare a controlului judiciar.

Gheorghe Nichita a fost eliberat din arest preventiv, in februarie 2016, si plasat in arest la domiciliu, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis sa ii inlocuiasca masura preventiva, in dosarul in care fostul primar al Iasiului este acuzat de luare de mita.

Nichita a fost arestat in octombrie 2015, fiind acuzat ca a primit mita de la presedintele grupului UTI, Tiberiu Urdareanu.

Potrivit DNA, in august 2013, in contextul implementarii proiectului "Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi", care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, in calitate de primar, a pretins si primit mai multe foloase necuvenite pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI - Information Business Consulting (IBC) si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii.

Anchetatorii sustin ca Nichita ar fi primit o parte din cele zece procente solicitate din valoarea contractului, beneficiind inclusiv de reduceri la cazarea intr-un hotel de lux din Bucuresti, in perioada 2013 - 2015. De asemenea, in 2014, Nichita ar fi primit servicii de cazare in China.

Totodata, Nichita ar mai fi obtinut beneficii in valoare de 20.000 de lei privind achizitionarea unor echipamente electronice, in perioada ianuarie - februarie 2014.

In acelasi dosar, mai sunt cercetati Tiberiu Urdareanu, fost presedinte al grupului de firme UTI, Mihail Tanasescu, vicepresedinte al aceluiasi grup, precum si omul de afaceri iesean Gabriel Mardarasevici, proprietarul firmei IBC.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1515 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    Gunoaiele Romaniei (Luni, 18 iulie 2016, 16:07)

    Cataleya [utilizator]

    In toate domeniile.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by