Prahova: Emanoil Bocean, consilier al primarului Sectorului 1, a recunoscut ca a primit bani pentru a-si trafica influenta (rechizitoriu)

de I.B.     HotNews.ro
Luni, 27 iunie 2016, 23:01 Dosare Anticoruptie


Emanoil Bocean, consilier al primarului sectorului 1 pe sectorul de ordine publica si coordonator al Politiei Locale, a recunoscut ca a pretins si primit bani sub forma de comisioane pentru a-si trafica influenta asupra persoanelor cu putere de decizie din Politia Locala si Primaria Sectorului 1 Bucuresti, se arata in rechizitoriul prin care Bocean a fost trimis in judecata, potrivit Agerpres.

Potrivit documentului, Politia Locala a Sectorului 1 a organizat, in aprilie 2009, o licitatie pentru atribuirea serviciilor de ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar pe teritoriul sectorului respectiv.

Surse apropiate anchetei au declarat ca o firma administrata de Daniel Stoica Spirea, cumnat al omului de afaceri Florian Walter, a participat la acea licitatie, la propunerea lui Walter a carui societate avea in derulare un contract cu Primaria Sectorului 1.

"Inainte de organizarea licitatiei au fost comandate autovehicule speciale pentru activitatea de ridicari masini parcate neregulamentar, de la firma "(...)" Romania. (...) Pentru ca (...) sa castige licitatia, a fost schimbat caietul de sarcini initial, cu sprijinul lui Bocean Emanoil, avand in vedere influenta acestuia, prevazandu-se pentru ofertanti posibilitatea ca autospecialele sa fie achizitionate in regim de leasing", spun procurorii.

DNA arata ca Bocean a cerut drept recompensa pentru sprijinul acordat in castigarea licitatiei sume de bani sub forma unui "comision" din incasarile activitatii de ridicare a autoturismelor.

"Dupa castigarea licitatiei pana la demararea efectiva a activitatii de ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar, la cererea expresa a inculpatului Bocean Emanoil, pentru sprijinul acordat in castigarea licitatiei, dar si ca o garantie pentru buna desfasurare a contractului respectiv, in primavara anului 2009 (....), administrator al SC (....) S.A. a acceptat sa-i remita sumele de bani solicitate, sub forma unui 'comision', calculat lunar in procent de 20% din incasarile activitatii de ridicare a autoturismelor parcate neregulamentar, din care era scazut TVA-ul. Potrivit cererii inculpatului Bocean Emanoil suma reprezentand comisionul respectiv trebuia sa-i fie predata personal, saptamanal, in numerar, impreuna cu situatia masinilor ridicate, pentru a se convinge ca nu i se dadea o suma mai mica. Inculpatul a sustinut ca sumele respective sunt atat pentru sine, cat si pentru alte persoane cu putere de decizie din Politia Locala si Primaria Sectorului 1 Bucuresti", se arata in document.

Astfel, in perioada anilor 2009 - 2011, Stoica Spirea Daniel se prezenta saptamanal, personal, la biroul lui Bocean situat la etajul 3 din cladirea Politiei Locale a Sectorului 1 Bucuresti, pentru a inmana acestuia plicurile cu bani, reprezentand 'comisionul' de 20% din incasari.

In perioada mentionata, Bocean a primit suma totala de doua milioane de lei, fapt pe care, de altfel, l-a si recunoscut.

"Desi initial a avut o atitudine nesincera, dupa luarea administrarea probelor si luarea masurii arestarii preventive, inculpatul Bocean Emanoil a recunoscut in totalitate infractiunea comisa, astfel cum este retinuta prin rechizitoriu", spun procurorii.

Totodata, el a mai recunoscut ca a primit bani si in perioada 2013-2014 pentru unele interventii la persoane cu putere de decizie in cadru Politiei Locale a Sectorului 1.

"La sfarsitul anului 2013, dupa interventia inculpatului Bocean Emanoil, la persoanele cu putere de decizie in Politia Locala Sector 1, contractele de curatenie incheiate cu SC (....) SRL au fost transferate pe firma (....). Astfel, in cursul anului 2014, intrucat inculpatul Bocean Emanoil i-a adus la cunostinta ca exista posibilitatea sa fie scoase sume de bani din bugetul Politiei Locale a Sectorului 1, martorul (....) i-a propus acestuia sa selecteze firma pe care o controla, (....), pentru contractul avand ca obiect lucrari de indepartare graffiti de pe suprafetele multiple apartinand Sectorului 1 Bucuresti. (...) In cursul anilor 2013 si 2014, in doua transe, martorul (....) a remis personal inculpatului Bocean Emanoil, la cererea acestuia, contravaloarea a cate 20.000 euro - in total 176.000 lei, pentru a interveni la reprezentantii institutiilor publice contractante (Politia Locala a Sectorului 1 si Primaria Sectorului 1 Bucuresti) pentru atribuirea contractelor cu S.C. (....) in modalitatea aratata. Inculpatul Bocean Emanoil a recunoscut primirea sumelor mentionate in totalitate, dar si modalitatea de comitere a faptei", mai spun anchetatorii.

In realitate, lucrarile de demolare a garajelor amplasate ilegal pe raza teritoriala a sectorului 1, lucrarile de indepartare graffiti de pe suprafetele multiple apartinand sectorului 1, lucrarile de demontare a constructiilor metalice amplasate ilegal pe raza teritoriala a sectorului 1 sau lucrarile suplimentare de curatenie a imobilelor apartinand Politiei Sectorului 1, inclusiv livrarile de produse curatenie nu au fost prestate niciodata in fapt, acestea fiind consemnate numai scriptic.

Procurorii DNA Ploiesti l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Emanoil Bocean, la data faptei consilier al primarului Sectorului 1 pe sectorul de ordine publica, coordonator al Politiei Locale, pentru trafic de influenta in forma continuata.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























506 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    la multi ani cu puscarie (Luni, 27 iunie 2016, 23:32)

    xyz2033 [utilizator]

    tare pacat ca nu folosim modelul chinezesc de eliminare al ticalosilor din societate.
  • 0 (0 voturi)    
    Toti sefii politiilor locale de sector au luat (Marţi, 28 iunie 2016, 10:11)

    L. [utilizator]

    Bani de la hingherii de masini.
    Acesti militieni au dat mai departe la primari si au platit pentru campanii electorale din banii cu care i-au jefuit pe proprietarii masinilor ridicate de hingheri.
    A fost o schema inedita de abuz institutional, coruptie si frauda fiscala.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by