Relu Fenechiu a primit de la Siveco 620.000 euro pentru a ajuta firma sa castige doua contracte cu Ministerul Justitiei (motivare instanta)

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 27 iunie 2016, 19:05 Dosare Anticoruptie


Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a primit de la Siveco Romania suma de 620.000 de euro, prin firme controlate de acesta, dintre care una apartine fratelui sau, dar si numerar, pentru a sprijini compania fondata de Irina Socol sa castige doua contracte cu Ministerul Justitiei (MJ) si cu Antibiotice Iasi, se arata in motivarea deciziei Tribunalului Prahova care a dispus emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Fenechiu, citata de Agerpres.

'S-a retinut in sarcina acestuia (n.r. - Relu Fenechiu) ca in perioada anilor 2012-2013 a pretins numitei S.I., reprezentant al S.C. S.R.SA, un procent de 15%, din valoarea a doua contracte (promovate de Ministerul Justitiei si SC A. SA I.), pentru ca, prin influenta pe care o avea la factorii de decizie si pe care a exercitat-o efectiv asupra acestora, sa-i determine sa atribuie agentului economic mentionat, contractele de achizitie incheiate in cadrul proiectelor desfasurate de Ministerul de Justitie - 'Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justitiei si sistemul judiciar din Romania', in valoare de 13.990.059 lei RON, fara TVA si de SC A. SA I. - 'Achizitie si implementare sistem informatic integrat (SII) si servicii de consultanta aferente', in valoare de 8.130.721 lei, fara TVA, echivalentul a aproximativ 1.800.000 euro, precum si sa permita derularea in conditii optime a acestora, primind suma totala de 620.000 euro', conform motivarii privind decizia judecatorilor Tribunalului.

Potrivit datelor postate pe site-ul oficial al Ministerului Justitiei, proiectul 'Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justitiei si sistemul judiciar din Romania' a fost castigat de Siveco Romania S.A., in parteneriat cu East European Business Architects S.R.L.

Procurorii spun ca proiectul de 1,8 milioane de euro era desfasurat de o societate farmaceutica cu actionar majoritar Ministerul Sanatatii, surse apropiate dosarului afirmand ca este vorba despre SC Antibiotice SA Iasi.


'Influenta exercitata de Fenechiu Relu pe langa reprezentantii SC A. SA I. s-a concretizat inclusiv in acordarea unui avans in cuantum de 30%, din valoarea totala a contractului (in valoare de 8.130.721 lei, fara TVA, echivalentul a aproximativ 1.800.000 euro), catre S.C. S.R.SA, avans ce a fost stipulat si in clauzele contractuale', se arata in textul motivarii.

Potrivit documentului citat, sumele respective au fost platite de Siveco lui Relu Fenechiu atat prin firme controlate de el, una apartinand fratelui sau, cat si numerar.

'Astfel, sumele de bani au fost platite de S.C. S.R.SA, in perioada 2012 - 2014, pentru Fenechiu Relu, atat prin firmele controlate de acesta - SC T.SRL I.si SC P.B.C.SRL Iasi, respectiv, suma de 1.459.538, 36 lei (echivalentul a aproximativ 324.000 euro), cat si in numerar (...) si au fost in cuantum total de 620.000 euro. Societatile comerciale, prin care Fenechiu Relu a solicitat si a primit comisionul reprezentand procentul din valoarea contractelor castigate de S.C. S.R.SA, prin transfer bancar sunt cele indicate de acesta, respectiv SC T.SRL I.si SC P.B.C.SRL I. prima fiind firma fratelui sau (...), iar cea de-a doua fiind firma numitei H.A. o persoana foarte apropiata acestuia. In concret, suma mentionata, platita acestuia prin intermediul SC T.SRL I.si SC P.B.C.SRL I. societati controlate de Fenechiu Relu, a fost disimulata in contractele de prestari servicii, incheiate de aceste firme, cu S.C. S.R.SA, in sensul ca serviciile mentionate in cuprinsul contractelor au fost efectuate in realitate de angajatii S.C. S.R.SA.', se arata in motivare.

Totodata, pentru a ascunde provenienta sumei de 324.000 euro, Fenechiu i-a determinat pe reprezentantii Siveco sa incheie contracte de prestari servicii cu firmele respective, controlate de el, pentru a atesta relatii comerciale intre aceste societati, care in realitate nu au prestat obiectul contractelor.

Conform textului motivarii, Relu Fenechiu a negat implicarea sa in derularea contractelor incheiate atat cu Ministerul Justitiei, cat si cu SC Antibiotice SA Iasi.

Tribunalul Prahova a dispus, vineri, emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele lui Relu Fenechiu, urmarit penal de DNA Ploiesti pentru trafic de influenta si spalare de bani. In acelasi dosar, a fost arestat preventiv Ion Krech, fost director IT in Ministerul Justitiei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1625 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Comment sters de user (Luni, 27 iunie 2016, 20:58)

  Metec [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Pam-pam ... (Luni, 27 iunie 2016, 21:03)

  Carcalete [utilizator]

  Relule, ai imbulinat-o ... !!!!
  Ceilalti, stati pe aproape, Irinuca are multe de "povestit".
 • 0 (0 voturi)    
  PNL? (Luni, 27 iunie 2016, 21:51)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Membru de frunte al PNL cu multi discipoli inca in partidul 'cosmetizat' de politruca Gorghiu si brontozaurul portocaliu Vlaga.
 • +1 (1 vot)    
  mdea (Luni, 27 iunie 2016, 22:10)

  Wildschwein_007 [utilizator]

  deci din spagile astea se tragea "calitatea" produselor IT ale anumitor firme foarte indragite pe piata romaneasca.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by