Constantin Nita, fost ministru al Energiei, ramane sub control judiciar pe cautiune

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 17 iunie 2016, 10:07 Dosare Anticoruptie


Constantin Nita
Foto: AGERPRES
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca fostul ministru al Energiei Constantin Nita sa ramana sub control judiciar, in dosarul in care este judecat pentru trafic de influenta, fiind mentinuta si cautiunea pe care acesta trebuie sa o plateasca de 435.823 lei, anunta Agerpres.

Judecatorii au dispus ca Nita sa respecte mai multe obligatii pe timpul desfasurarii procesului, printre care si interdictia de a lua legatura cu martori din dosar: Gheorghe Nichita, Tiberiu Urdareanu, Mihai Ghirda, Zoltan Sando Kerteszr, Bogdan Zarnescu, Iulius Gabriel Mardarasevici, Adina Rosu si Robert Ciprian Anghel. In plus, fostul ministru nu are voie sa paraseasca teritoriul Romaniei.

Instanta a stabilit, pentru data de 14 iulie, un termen intermediar pentru verificarea legalitatii a masurii preventive a controlului judiciar pe cautiune.

Constantin Nita a fost trimis in judecata pe 15 iunie, fiind acuzat de procurorii DNA ca, in cursul anului 2013, i-a solicitat unui om de afaceri (denuntator) un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de societatea comerciala a acestuia cu primaria unui municipiu: ''Comisionul a fost pretins de Nita Constantin in schimbul exercitarii influentei sale asupra primarului de municipiu si a promisiunii ca va interveni pe langa acesta pentru a-l determina sa agreeze semnarea si buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Activitatile de exercitare a influentei pe langa functionarul public si de efectuare a promisiunii ca-l va determina sa indeplineasca actele ce intrau in atributiile sale de serviciu au fost infaptuite de inculpatul Nita Constantin in cursul anului 2012. De asemenea, solicitarea sumei in cuantum de 5% din valoarea contractului a avut loc dupa initierea procedurii privind proiectul respectiv, precum si dupa solicitarea, de catre primar, cu titlu de mita, a unui procent de 10% din valoarea contractului, actiuni ce au avut loc in prima parte a anului 2013'', arata procurorii.

Procurorii mai sustin ca, potrivit intelegerii, suma reprezentand 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) trebuia sa ii fie remisa lui Nita in doua forme - partial in numerar si partial printr-un contract de consultanta fictiv, ce urma a fi incheiat cu o persoana de incredere din anturajul fostului ministru: ''In consecinta, la data de 21 iulie 2013, Nita Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, in incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucuresti. De asemenea, la solicitarea lui Nita Constantin, a fost contactata persoana de incredere a acestuia, care a propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la data de 2 mai 2013. In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013 - iunie 2014'', mai spun procurorii DNA.

Constantin Nita este acuzat de DNA ca a primit doua transe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei, bani folositi, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid din care facea parte fostul ministru.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























444 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Cand individul era la CCR (Vineri, 17 iunie 2016, 11:02)

    tropotaru [utilizator]

    nu aveam voie sa-i comentam deciziile sau sa-l acuzam de ceva.

    Dupa ce va intra la mititica, avem voie?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by