Iulian Badescu, fostul primar al Ploiestiului, condamnat in prima instanta la trei ani inchisoare cu executare - prima condamnare intr-un caz de abuz in serviciu dupa decizia CCR
Badescu a primit trei ani inchisoare pentru abuz in serviciu, doi ani si sase luni pentru luare de mita, cate trei ani pentru doua fapte de folosire a influentei si a fost achitat pentru o fapta de luare de mita in legatura cu abuzul in serviciu. Pedepsele au fost contopite (legea penala mai favorabila este vechiul Cod penal), rezultand o condamnare de trei ani inchisoare cu executare.
In acelasi dosar, doua angajate ale Primariei Ploiesti - secretarul municipiului, Oana Iacob, si jurista Iulia Alina Alexandru - au fost condamnate la cate trei ani inchisoare cu suspendare.
Decizia instantei nu este definitiva, iar DNA a anuntat ca va face apel, pe motiv ca pedepsele aplicate de judecatori sunt prea mici in raport cu gravitatea faptelor.
Badescu a fost judecat in acest dosar pentru abuz in serviciu in forma continuata, luare de mita, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Iulian Badescu a fost arestat preventiv la inceputul lunii martie 2015, iar cateva zile mai tarziu acesta a demisionat din functia de primar al Ploiestiului, dar si din toate functiile pe care le detinea in PSD, renuntand inclusiv la calitatea de membru al acestui partid.
Ancheta a vizat, initial, faptele de abuz in serviciu si luare de mita intr-un dosar legat de premierea din bugetul local a echipei de fotbal Petrolul Ploiesti, ea fiind ulterior extinsa de procurori si pentru fapte care au fost comise de Iulian Badescu in perioada in care acesta a fost senator, dar si in timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din vara anului 2012.
In rechizitoriul intocmit de procurori se arata ca, in cursul anului 2013, in calitate de primar al Ploiestiului si ordonator principal de credite, Badescu a semnat un contract de cooperare incheiat intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara "Lupii Galbeni 2012" Ploiesti, iar ulterior a semnat regulamentul privind punerea in aplicare a acestuia, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustragand aceste operatiuni controlului de legalitate, regularitate si incadrare in creditele bugetare, si a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (in trei transe) catre asociatie, desi cunostea ca nu este legala.
Potrivit DNA, prin faptele sale, Iulian Badescu si-a indeplinit defectuos atributiile de serviciu si a incalcat dispozitiile legii privind controlul intern si controlul financiar preventiv si pe cele din legea privind finantele publice locale, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de 8 milioane de lei, iar Asociatia 'Lupii Galbeni 2012' obtinand un folos necuvenit avand aceeasi valoare.
Totodata, Badescu este acuzat ca i-a pretins unui reprezentant al acelei asociatii, in schimbul derularii contractului de asociere si a regulamentului de aplicare a contractului, precum si a efectuarii platilor, suma de 300.000 euro reprezentand un comision de 10% din valoarea totala a sumelor ce urmau a fi acordate de primarie jucatorilor echipei de fotbal FC Petrolul Ploiesti, ale carei interese erau reprezentate de Asociatia Comunitara, precum si foloase necuvenite constand in contravaloarea transportului si a cazarii, in perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie - februarie 2014, la doua hoteluri din Turcia, unde Badescu a insotit echipa in cantonament.
Reprezentantul in cauza este chiar finantatorul Petrolului Ploiesti, Daniel Capra, care este si denuntator in dosar.
De asemenea, procurorii sustin ca secretarul Primariei Ploiesti, Oana Iacob, si-a indeplinit defectuos atributiile de serviciu prin faptul ca a avizat pentru legalitate hotararile Consiliului Local Ploiesti prin care s-au aprobat incheierea contractului de cooperare intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara "Lupii Galbeni 2012" Ploiesti si Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotarari adoptate cu incalcarea dispozitiilor legale.
Rapoartele de specialitate prin care au fost propuse Consiliului Local Ploiesti, spre aprobare, contractul si regulamentul de aplicare au fost semnate de inculpata Iulia Alina Alexandru, la acea data director executiv la Directia administratie publica, juridic - contencios, achizitii publice, contracte din cadrul Primariei municipiului Ploiesti, desi nu erau indeplinite conditiile prevazute de lege.
Ulterior, aceasta a semnat si documentele propriu-zise, contribuind, astfel, la prejudicierea bugetului local cu 8.000.000 lei, reprezentand suma platita de municipiul Ploiesti Asociatiei Comunitare, precum si la obtinerea de catre aceasta din urma a unui folos necuvenit in acelasi cuantum.
Iulian Badescu este acuzat in acest dosar si de comiterea unor fapte penale savarsite in mandatul de senator pe care l-a detinut in perioada 2008 - 2012.
Potrivit DNA, in perioada 2012 - 2013, Badescu, in calitate de parlamentar si ulterior primar al Ploiestiului, a desfasurat in mod repetat, in numele unor societati comerciale pe care le controla in fapt, activitati cu titlu oneros, producatoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele doua functii detinute succesiv.
"Concret, inculpatul a incheiat contracte de servicii publicitare, a achizitionat prin intermediul unui executor judecatoresc doua imobile situate in municipiul Ploiesti si a achizitionat in mod direct produse alimentare si de propaganda destinate distribuirii catre alegatori, in scop electoral, in campania din primavara - vara anului 2012 pentru alegerile locale in Ploiesti. Cu prilejul aceleiasi campanii, inculpatul Badescu Iulian, in calitate de persoana cu functii de conducere in cadrul unei formatiuni politice, filiala Prahova (n.r. PSD), a pretins si primit de la un om de afaceri urmatoarele: suma de 20.000 lei, bunuri constand in carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse si servicii de transport in valoare totala de aproximativ 80.000 lei, destinate distribuirii catre alegatori", arata DNA.
In schimbul acestor bunuri si servicii, Badescu i-a promis omului de afaceri ca, dupa castigarea portofoliului de primar, va incredinta societatii comerciale administrate de acesta din urma lucrari de constructii pe raza municipiului Ploiesti, finantate din bugetul primariei, lucru care, in fapt, s-a si realizat.
In acelasi context si in acelasi scop, Iulian Badescu a pretins de la alt om de afaceri sa-i confectioneze 10.000 de tocatoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 bucati in valoare de 7.432,56 lei.
De asemenea, de la acelasi om de afaceri, in cursul anul 2013, inculpatul, in calitate de primar al municipiului Ploiesti, a pretins si a primit foloase materiale necuvenite in valoare de aproximativ 20.000 lei, constand in lucrari de tamplarie efectuate la locuinta detinuta de acesta din urma in municipiul Ploiesti, in schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de executie lucrari finantate de la bugetul primariei.
Augustin Zegrean, intrebat daca "scapa hotii" dupa decizia CCR: Nu!
O interpretare a deciziei CCR: Ca apa sfintita

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani
- 14 ani 8 luni
- 14 ani 3 luni
- 10 ani 7 luni
- 10 ani 5 luni
- 4057 zile
- 3860 zile
- 3526 zile
- 3440 zile
- 3440 zile
- 7378 zile
- 4051 zile
- 5617 zile
- 6192 zile
- 3604 zile
- 3456 zile
- 6043 zile
- 5396 zile
- 6001 zile
- 3498 zile
- 4063 zile
- 5736 zile
- 6570 zile
- 5140 zile
- 5067 zile
- 6122 zile
- 6095 zile
- 3152 zile
- 4303 zile
- 6096 zile
- 3555 zile
- 3371 zile
- 4365 zile
- 5169 zile
- 5183 zile
- 6003 zile
- 5164 zile
- 3448 zile
- 3415 zile
- 4288 zile
- 5806 zile
- 4328 zile
- 5589 zile
- 3881 zile
- 5935 zile
- 4442 zile
- 3378 zile
- 3601 zile
- 4713 zile
- 3391 zile
- 3637 zile
- 6453 zile
- 5361 zile
- 4650 zile