Neculai Ontanu, trimis in judecata in dosarul retrocedarii celor 85 de hectare din Sectorul 2

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 16 iunie 2016, 10:02 Dosare Anticoruptie


Neculai Ontanu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
DNA l-a trimis l-a trimis in judecata, pentru luare de mita, pe fostul primar al sectorului 2, Neculai Ontanu, in stare de arest preventiv, informeaza un comunicat al Directiei Anticoruptie.

Potrivit procurorilor, Ontanu, in perioada 2006 - 2007, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoana, beneficiar al unor drepturi litigioase (denuntator in cauza), pentru ca in schimb sa faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, in conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991. asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2.

In aceeasi perioada, Ontanu Neculai a pretins, iar dupa emiterea titlului de proprietate a primit in mod indirect, o suprafata totala de teren de 1.500 mp cu o valoare de piata estimata la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Vacarescu din sectorul 2 - o zona rezidentiala) si care a fost transferata de denuntator, in mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vanzare-cumparare fictive, catre doua persoane interpuse, indicate de inculpat. Cele doua persoane sunt Radu Loredana Claudia si Radu Aurel.

Impreuna cu acesta au mai fost trimis in judecata Toma Sutru - tot in stare de arest preventiv -, pentru luare de mita si spalare de bani, Claudia Loredana Radu - in arest la domiciliu, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani si Aurel Radu, sub control judiciar, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani.  

Ce mai scrie in comunicatul DNA:

"In baza solicitarii formulate de inculpatul Ontanu Neculai, la data de 13 noiembrie 2007, s-au incheiat, la acelasi notariat public, doua contracte de vanzare cumparare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 500 mp cu o valoare de piata de 650.995 euro din terenul situat pe str. Barbu Vacarescu catre Radu Aurel si asupra unei suprafete de 1.000 mp din acelasi lot, cu o valoare de piata de 790.500 euro catre Radu Loredana Claudia. 

Pretul prevazut in contractul incheiat cu Radu Aurel a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minima conform Ghidului cu preturi orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (pret total 250.000 euro). In contractul incheiat cu inculpata Radu Loredana Claudia a fost prevazut un pret de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (pret total 50.000 euro). 

Cu privire la modalitatea de plata, s-a mentionat in ambele situatii ca s-ar fi platit un avans de 5.000 euro la o data neprecizata, iar diferenta s-ar fi achitat in numerar in ziua incheierii contractului. 

In realitate nu s-a achitat nicio suma de bani, cele doua contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate in contul mitei promise primarului Ontanu Neculai, la indicatia acestuia.  

Pentru a ascunde originea infractionala a bunului si identitatea beneficiarului final al folosului obtinut in modalitatea descrisa mai sus, la data de 17.12.2008, inculpata Radu Loredana-Claudia a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 mp catre o ruda, care era si apropiat al primarului Ontanu Neculai, in baza unei tranzactii in care a fost mentionat un pret de aproximativ 5 ori mai mic decat valoarea de piata a imobilului. 

De asemenea, inculpatul Radu Aurel a cesionat, la data de 06.02.2008, dreptul de proprietate asupra terenului de 500 mp catre un cumparator de buna-credinta cu suma de 1.400.000 euro si a retras sumele astfel obtinute in numerar, iar apoi le-a transferat in patrimoniul unei persoane a carei identitate nu a putut fi stabilita pana in acest moment.  

In perioada 2007 - 2008, inculpatul Sutru Toma, in calitate de secretar al primariei Sectorului 2 Bucuresti, tot pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat de denuntator, a pretins si a primit de la acesta suma de 2.000.000 euro.  

Cei doi au convenit sa mascheze mita sub forma unui contract de vanzare-cumparare pentru un teren apartinand unei rude a inculpatului, situat intr-o zona periferica, cu regim de teren arabil si traversat de linii de inalta tensiune, astfel incat nu era susceptibil pentru utilizari economice. 

Si cheltuielile aferente contractului fictiv de vanzare-cumparare incheiat pentru a ascunde natura reala a platii acestor sume a fost suportat de denuntator. Ulterior, suma de bani, respectiv cei 2.000.000 euro, a fost transferata intr-un cont bancar controlat de inculpat care a realizat mai multe investitii in Romania si Spania pe numele altor persoane, cu scopul de a ascunde originea infractionala a banilor si identitatea beneficiarului real al folosului.  

Avand in vedere necesitatea de a evita ascunderea, instrainarea sau sustragerea de la urmarire a bunurilor supuse confiscarii, in cauza s-a dispus instituirea mai multor sechestre si popriri: asupra terenului in suprafata de 1.000 mp din strada Barbu Vacarescu (cesionat de Radu Loredana-Claudia catre o ruda a sa), asupra bunurilor detinute de inculpatul Radu Aurel pana la concurenta sumei de 1.400.000 euro, precum si asupra sumelor obtinute de catre Sutru Toma si transferate catre rudele acestuia, precum si veniturile obtinute in urma investitiilor efectuate cu aceste sume. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1480 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  mda (Joi, 16 iunie 2016, 10:06)

  Xorciser [utilizator]

  83500mp nu sunt 85 hectare.

  Nu inteleg, cine redacteaza stirile astea nu le verifica inainte sa publice?
 • +2 (2 voturi)    
  ! (Joi, 16 iunie 2016, 12:35)

  Natasa [utilizator]

  83.000 mp nu-s 85 de hectare, dar Ontanu a praduit in sectorul 2 cel putin atat! In unele locuri nu suprafata impresioneaza cat aprobarile pe care le-a dat sa se construiasca pe spatiile verzi dintre blocuri! Nu mai vorbim de investitiile inutile, de floricele, borduri, fantani printre blocuri! Bine, exista scoli in sectorul 2 care au wc-uri turcesti, dar in rest e perfect! Pe asta nu puscaria l-ar speria cu adevarat cat confiscarea averilor lui si ale neamurilor! Intr-o tara normala ar intreba-o cineva pe fata astuia de unde a avut bani sa construiasca un bloc in Parcul Circului! Dar cine sa se ocupe de "amanunte" d'astea, a muncit fata si are!
 • +1 (1 vot)    
  Alt mafiot luat la întrebări (Joi, 16 iunie 2016, 13:11)

  andreitr [utilizator]

  Ăstia vorbesc de terenuri de milioane de euro așa cum ne schimbăm noi pantalonii. Se vede că au ”muncit” temeinic în ultimii 25 de ani și cu siguranță au avut salariul minim pe economie așa cum au jumătate dintre salariați. Hai DNA!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by