Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, a fost retinut de DNA pentru luare de mita

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 15 iunie 2016, 8:40 Dosare Anticoruptie


Primarul comunei Jilava, Adrian Mladin, a fost retinut, miercuri de procurorii DNA pentru luare de mita, spalare de bani si fals in declaratii. In acelasi dosar a fost retinut si Marian Constantin, administratorul unei societati comerciale, acuzat de dare de mita, spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (79 de acte materiale). Cei doi vor fi prezentati miercuri la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, anunta Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat.

Ce spun ordonantele procurorilor DNA in acest caz:


In luna aprilie 2010, inculpatul Mladin Adrian, care exercita functia de primar al comunei Jilava, judetul Ilfov, s-a inteles cu inculpatul Constantin Marian si cu o alta persoana, ca acestia din urma sa infiinteze o societate comerciala in scopul de a obtine contracte publice de la primaria comunei Jilava.

La scurt timp de la infiintarea societatii al carei asociat cu o cota majoritara de participare era Constantin Marian, in luna iunie 2010, la nivelul comunei Jilava, a fost initiata licitatia publica in vederea incheierii acordului cadru denumit "lucrari de constructii civile - reparatii si reabilitare constructii existente si executie constructii noi" cu o valoare estimata de 9,5 milioane de euro.

Acordul cadru prevedea incheierea, in urmatorii patru ani, a mai multor contracte subsecvente cu societatea castigatoare pentru 18 obiective de investitii de interes local la nivelul comunei Jilava.

Cum societatea nou infiintata nu putea sa indeplineasca criteriile de selectie stabilite de autoritatea contractanta pentru un acord cadru de asemenea anvergura, inculpatul Mladin Adrian a facut demersuri, astfel incat sa fie formata o asociere cu alte firme, al carei lider sa fie insa firma nou infiintata.

In urma licitatiei organizate a fost declarata castigatoare asocierea de firme unde lider era societatea comerciala a inculpatului Constantin Marian.
 
Ulterior, in baza acordului cadru, in perioada 2010 - 2011 intre comuna Jilava prin primar, inculpatul Mladin Adrian si asocierea de firme reprezentata de inculpatul Constantin Marian s-au incheiat patru contracte subsecvente acordului cadru, in valoare de 3.271.607,59 lei, 2.593.258,29 lei, 1.454.654,48 lei si 1.087.914,66 lei.

In luna ianuarie 2011, la nivelul comunei Jilava, s-a desfasurat si procedura de achizitie publica, prin modalitatea cerere de oferta pentru incheierea unui acord cadru de lucrari de arhitectura peisagistica in comuna Jilava, in valoare estimata de 3 milioane de euro.

Singurul participant la licitatie a fost societatea reprezentata de inculpatul Constantin Marian, societate ce a fost declarata castigatoare, desi nu indeplinea nici una din cerintele minime de calificare prevazute in documentatia de atribuire.

Ulterior, in baza acordului cadru, in cursul anului 2011, intre comuna Jilava prin primar, inculpatul Mladin Adrian si societatea respectiva, prin inculpatul Constantin Marian s-au incheiat patru contracte subsecvente acordului cadru in valoare de 67.352,88 lei, 1.112.569,95 lei, 1.593.932,77 lei si 962.184 lei.

Toate activitatile privind semnarea documentatiei din partea comunei Jilava cu ocazia procedurilor de achizitie publica, incheierea celor doua acorduri cadru, incheierea si executarea celor 8 contracte subsecvente, cat si aprobarea si achitarea sumelor aferente acestora catre societatea inculpatului Constantin Marian s-au facut de catre inculpatul Mladin Adrian, in calitatea acestuia de functionar public, in temeiul atributiilor si prerogativelor functiei de primar al comunei Jilava.

In schimb, inculpatul Mladin Adrian a primit mita in bani si in bunuri de lux, toate in cuantum de 5.065.853,32 lei, dupa cum urmeaza:
-1.347.610,85 lei reprezentand sume de bani ridicate in numerar, in perioada 30 noiembrie 2010 - 16 decembrie 2011, de la ATM-uri din conturile bancare ale societatii castigatoare a contractelor, prin intermediul cardurilor bancare aflate la dispozitia inculpatului Mladin Adrian (corespunzatoare celor 556 de retrageri de numerar din ATM-uri)
-385.500 lei reprezentand sumele de bani ridicate de la ghiseul bancii in numerar de catre inculpatul Constantin Marian si date ulterior direct inculpatului Mladin Adrian, in perioada 26 noiembrie 2010 - 09 decembrie 2011
-29.409,18 lei reprezentand platile efectuate de inculpatul Mladin Adrian prin POS din conturile societatii castigatoare a contractelor
-3.303.333,29 lei reprezentand bunurile de lux achizitionate in perioada noiembrie 2010 - martie 2012 de catre societatea inculpatului Constantin Marian, bunuri destinate construirii, amenajarii si utilarii imobilului inculpatului Mladin Adrian situat in comuna Jilava.

Cea mai mare parte a sumelor primite de catre Mladin Adrian drept mita (cu exceptia platilor prin POS) au fost destinate construirii, amenajarii si utilarii in perioada noiembrie 2010 - martie 2012 a imobilului sau situat in comuna Jilava.

Dupa edificarea, amenajarea si utilarea imobilului, inculpatul Mladin Adrian a incheiat un contract de vanzare-cumparare prin care a simulat ca l-a vandut unei persoane din familie, cu suma declarata de 150.000 de euro. In realitate, cumparatorul nu a platit nici o suma de bani, contractul fiind fictiv si incheiat in scopul ascunderii originii ilicite a bunului edificat pe numele inculpatului Mladin Adrian.

In anul 2012, impotriva societatii administrate de inculpatul Constantin Marian s-a formulat o cerere de intrare in insolventa.

In aceste conditii, inculpatul Constantin Marian a intocmit mai multe inscrisuri in fals pentru a justifica retragerile de numerar si bunurile ce reprezinta obiectul infractiunilor de luare si dare de mita. Astfel, inculpatul Constantin Marian a intocmit conventiile datate 16.04.2013 si 15.05.2013 si mai multe facturi fiscale, toate inscrisuri sub semnatura privata cu caracter fals.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1557 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by