Director in cadrul TCE 3 Brazi SRL si 4 angajati de la Oficiului judetean de Plati pentru dezvoltare Rurala si Pescuit Neamt, trimisi in judecata pentru fraude cu fonduri europene

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 13 iunie 2016, 13:32 Dosare Anticoruptie


Radu Balau, director executiv in cadrul SC TCE 3 Brazi SRL la data faptelor, a fost trimis in judecata de DNA pentru constituire a unui grup infractional organizat, dare de mita si folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, informeaza DNA. In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata 4 angajati ai Oficiului judetean de Plati pentru dezvoltare Rurala si Pescuit (O.J.P.D.R.P.) Neamt, printre care si directorul adjunct de la acea data, dar si mai multe firme.

In acest dosar au fost trimisi in judecata:

Radu Bulau
, director executiv in cadrul SC TCE 3 Brazi SRL, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- constituirea unui grup infractional organizat,
- folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,
- doua infractiuni de dare de mita,

Ciprian Astanei, la data faptelor director adjunct al Oficiului judetean de Plati pentru dezvoltare Rurala si Pescuit (O.J.P.D.R.P.) Neamt, Vasile Mihaila, Costel Tarita, Maria Grigoras, angajati in cadrul holdingului TCE 3 Brazi, Simona-Adriana Dobrovat, expert in cadrul (O.J.P.D.R.P.) Neamt, Liviu-Marius Mititelu, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- constituirea unui grup infractional organizat,
- folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,

Ana Belciug, angajata in cadrul holdingului TCE 3 Brazi, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- constituirea unui grup infractional organizat,
- folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,
- doua infractiuni de complicitate la dare de mita,

Anna-Maria Lukacs, Andreea-Valentina Butunoi, experte in cadrul (O.J.P.D.R.P.) Neamt, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,
- luare de mita,
- fals intelectual in forma continuata,
- constituirea unui grup infractional organizat,

SC TCE 3 Brazi SRL cu privire la savarsirea infractiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata si calificata,

S-a mai dispus trimiterea in judecata a 20 de societati comerciale (firme din holdingul TCE 3 Brazi) ca persoane juridice, respectiv:

SC AGROBIN PREST SRL, SC AGROTEL PREST SRL, SC TARAGRO PREST SRL, SC VANMAR PREST SRL, SC AGROVAS PREST SRL, SC ONAGRO PREST SRL, SC IANAGRO CONSULTING PREST SRL, SC AGROELI CONSULTING PREST SRL, SC AGROBA PREST SRL, SC AGROCIV PREST SRL, SC ELBA AGROCONSULTING SRL, SC GRIMAGRO PREST SRL, SC COSTAGRO PREST SRL, SC LIA AGROCIP SRL, SC AGRONAR PREST SRL, SC AGRONILIA PREST SRL, SC AGRODIN PREST SRL, SC TERRASIV PREST SRL, SC AGROANNA PREST SRL si SC AGROGENA PREST SRL cu privire la savarsirea infractiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamt cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii luate dispuse in cauza.

Ce au constatat procurorii:


In perioada 2010 - 2012, inculpatii Astanei Ciprian, director adjunct al Oficiului judetean de Plati pentru dezvoltare Rurala si Pescuit (O.J.P.D.R.P.) Neamt (in prezent Oficiul Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale Neamt), Balau Radu, director executiv in cadrul SC TCE 3 BRAZI SRL si o alta persoana care controla holdingul TCE 3 BRAZI , au constituit un grup infractional organizat, in vederea fraudarii fondurilor europene.
La acest grup au aderat ulterior si inculpatii Mihaila Vasile, Grigoras Maria, Tarata Costel, Belciug Ana (toti angajati in cadrul firmelor din holding), Lukacs Anna-Maria, Butunoi Andreea - Valentina (ambele experte in cadrul O.J.P.D.R.P. Neamt) si Mititelu Liviu - Marius, in vederea fraudarii fondurilor europene.

Scopul urmarit si atins de grupare a fost obtinerea de catre SC TCE 3 BRAZI SRL de fonduri europene nerambursabile prin Programul National de Dezvoltare Rurala (P.N.D.R.) in suma de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro (pentru achizitionarea de utilaje agricole), prin crearea de conditii artificiale, cu depasirea plafonului maxim legal de 200.000 euro pentru fiecare beneficiar.

In concret, sub coordonarea inculpatului Balau Radu au fost infiintate, prin intermediul unor persoane interpuse (toti angajati ai societatilor afiliate holdingului sau rude ale acestora), 20 societati comerciale, prin intermediul carora inculpatii au divizat in mod artificial proiectul de afaceri prin care urmareau in fapt achizitionarea unor utilaje agricole in interesul exclusiv al SC TCE 3 BRAZI SRL, formuland cate o cerere de finantare in numele fiecarei firme nou infiintate.

Scopul acestui mecanism a fost acela de a se situa sub plafonul impus de 200.000 euro/proiect prin P.N.D.R si pentru indeplinirea si a celorlalte conditii de finantare: punctajul, indeplinirea conditiei de a nu mai fi primit fonduri comunitare pentru activitati similare in ultimii 3 ani.

In aceste conditii, au fost depuse 20 de proiecte prin care s-au solicitat fonduri europene (in sesiunea iunie - iulie 2010, aferenta masurii 312), ulterior contractate (in anul 2011) si implementate (pana in anul 2012).
Punerea in practica a acestui mecanism infractional elaborat a fost posibila cu sprijinul conducerii Oficiului pentru Finantarea Investitiilor Rurale Neamt (fost Oficiul judetean pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit). Astfel, directorul adjunct Astanei Ciprian impreuna cu Dobrovat Simona-Adriana, Lukacs Anna-Maria si Butunoi Andreea-Valentina - functionari implicati in verificarea cererilor de finantare/plata - nu au evidentiat conditiile artificiale create pentru proiectele depuse de beneficiari si nu au sesizat neregulile de care au luat cunostinta in mod direct, atat la depunerea cererilor de finantare, dar mai ales pe parcursul verificarii cererilor de plata.

In acest context, in perioada 20 iulie 2011 - 23 mai 2012, Balau Radu, prin intermediul inculpatei Belciug Ana, a dat inculpatelor Lukacs Anna-Maria si Butunoi Andreea - Valentina, experti verificatori in cadrul Serviciului Verificare Cereri de Plata din cadrul OJPDPP Neamt cate 40.000 lei, in patru transe, pentru ca acestea sa-si indeplineasca necorespunzator atributiile de serviciu.

In cauza, prejudiciul total este de 12.054.684,88 lei, echivalentul a 2.786.295,82 euro suma reprezentand totalul platilor acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala celor 20 de societati comerciale.

Procurorii au instituit masura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor Astanei Ciprian, Balau Radu, Grigoras Maria, Mihaila Vasile, Butunoi Andreea - Valentina si Lukacs Anna-Maria.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1643 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by