Judecatorul Dan Anton si fostul senator Teodor Hauca au fost trimisi in judecata de procurorii DNA

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 10 iunie 2016, 18:44 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA i-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe Dan Anton, la data faptelor judecator in cadrul Curtii de Apel Iasi, si Teodor Hauca, fost senator, in prezent administrator al unei firme, pentru mai multe fapte de coruptie, printre care si trafic de influenta, potrivit Agerpres.

Dan Anton este acuzat trafic de influenta (doua fapte), violarea vietii private, santaj, dare de mita, iar Teodor Hauca de trafic si cumparare de influenta.

In dosar au mai fost deferiti justitiei: Marina Moglan, concubina lui Anton Dan (avand dubla cetatenie romana si moldoveneasca), pentru complicitate la santaj si la dare de mita, Renato Del Gatto, om de afaceri italian, pentru cumparare de influenta, Mihaela Gabriela Prelipceanu, la data faptei grefier la Judecatoria Iasi, pentru favorizarea faptuitorului.

Potrivit unui comunicat al DNA publicat vineri, ca urmare a faptului ca Parchetul de pe langa Judecatoria Husi, in 2014, a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a unei persoane (avand dubla cetatenie romana si moldoveneasca), pentru contrabanda calificata in forma continuata, o ruda a acesteia a apelat la Teodor Hauca pentru ca acesta sa isi foloseasca influenta asupra unor magistrati din cadrul Curtii de Apel Iasi, in vederea solutionarii favorabile a dosarului respectiv.

DNA precizeaza ca, la 14 mai 2014, cu ocazia unei intalniri organizate la un hotel din Iasi, la care au participat printre altii Hauca si Anton, acesta din urma le-a dat asigurari interlocutorilor sai ca poate interveni pe langa cei doi judecatori investiti cu judecarea cauzei.

Procurorii sustin ca, in intervalul 8 mai 2014 - 9 februarie 2015, in schimbul interventiei sale, dar si pentru a garanta succesul demersurilor frauduloase, Dan Anton a cerut si primit de la Hauca si o alta persoana urmatoarele foloase: stingerea unei datorii pe care o avea la un avocat, prin incheierea unui contract de asistenta juridica cu persoana trimisa in judecata, contra unui onorariu consistent (2.000 euro), si achitarea unor servicii hoteliere si de transport pe raza orasului Chisinau, precum si plata consumatiei la un restaurant din localitatea Straseni din Republica Moldova.

Magistratii CA Iasi au mentinut, in februarie 2015, pedeapsa de 4 ani si 6 luni de inchisoare fata de persoana pentru care judecatorul Anton sustinuse ca a intervenit.

'Incepand cu 18 septembrie 2014, intre Anton, concubina acestuia si Renato Del Gatto au avut loc mai multe intalniri al caror subiect il constituia facilitarea intrarii si dezvoltarii unor investitii in infrastructura pe piata din Republica Moldova, de catre acesta din urma. Aceste tatonari s-au concretizat in august 2015, cand inculpatul Del Gatto i-a promis magistratului Anton o suma consistenta, dar neprecizata de bani, pentru sine, si un post de conducere intr-o institutie financiara, pentru inculpata Moglan. Dan Anton a fost de acord cu 'oferta' omului de afaceri, angajandu-se ca va interveni in acest sens atat pe langa o persoana influenta din cadrul Parlamentului Republicii Moldova cat si pe langa unii membri din guvernul acestui stat', se arata in comunicat.

DNA mentioneaza ca cei doi chiar i-au intermediat omului de afaceri o intalnire cu unul dintre ministrii guvernului din Republica Moldova.

'La 27 februarie 2015, Anton, sprijinit de Marina Moglan, a patruns in locuinta fostului sot si, fara consimtamantul acestuia, a instalat un mijloc tehnic de inregistrare video, disimulat intr-un ceas electronic, (achizitionat de catre o persoana de pe un site de vanzari on-line, din dispozitia judecatorului si platit de acesta din urma) in scopul obtinerii unor imagini care sa contina detalii din viata privata a acestuia. Aceste filmari urmau sa fie folosite ulterior de catre cei doi inculpati in vederea santajarii persoanei respective, dar si de a-l discredita pe acesta in fata diferitelor organisme ale statului', au retinut anchetatorii.

Magistratul mai este acuzat ca, in noiembrie 2014, beneficiind de ajutorul concubinei sale, l-a cointeresat material, prin oferirea unor sticle cu bauturi alcoolice, pe inculpatul Catalin, agent de paza la o firma care asigura securitatea unitatii scolare frecventata de cei doi copii minori ai inculpatei Moglan.

'In schimbul acestor bunuri, inculpatul trebuia sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv sa-i semnaleze magistratului orice vizita facuta de tatal minorilor in cadrul unitatii scolare, fiind 'pus in garda'    in acest fel, cu privire la prezenta persoanei respective pe raza municipiului Iasi. In perioada mai 2014 - februarie 2015, dupa pronuntarea divortului, fostul sot al inculpatei Moglan si-a manifestat intentia de a devoala in mass-media datele pe care le detinea privind imoralitatea lui Anton, formuland mai multe plangeri penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de amenintare care-l vizau pe judecator', se mai spune in comunicat.

DNA mai precizeaza ca, pentru a-l descuraja si pentru a-l determina pe acesta sa inceteze demersurile initiate in justitie sau facute pe langa alte autoritati ale statului, Dan Anton a constrans persoana respectiva prin amenintare cu decaderea din drepturile parintesti si interdictia de a mai intra in contact cu copii minori, sens in care prin intermediul concubinei a introdus mai multe actiuni in instanta in baza unor documente obtinute in mod fraudulos.

Pe de alta parte, sursa citata arata ca, in iunie 2013, Teodor Hauca a acceptat promisiunea unor foloase viitoare, de la un om de afaceri (martor denuntator) si a primit, in Chisinau, cinci sticle de coniac, in cuantum de 50 de euro, si a pretins pentru Dan Anton achitarea unui dejun si a unei nopti de cazare in Chisinau.

'Aceste foloase au fost primite, in contextul in care inculpatul Hauca si-a exercitat influenta asupra unor functionari publici din Ministerul Transporturilor, determinandu-i pe acestia sa emita un numar de trei licente de transport, pentru societatea martorului denuntator. La 11 mai 2015, grefiera Prelipceanu a fost audiata de procurorii anticoruptie, in calitate de martor, ocazie cu care aceasta a fost intrebata in legatura cu natura mai multor mesaje text, tip sms, transmise de pe numarul sau de telefon mobil pe numarul de telefon mobil al judecatorului', mai mentioneaza DNA.

Aceste mesaje, conform comunicatului, cuprindeau in esenta amenintari formulate de catre inculpata la adresa lui Dan Anton, privind o viitoare denuntare a acestuia la DNA, ca urmare a unor infractiuni de coruptie si despre care aceasta pretindea, in cuprinsul mesajelor, ca are cunostinta.

'Inculpata a precizat in declaratia data la momentul respectiv ca acele amenintari nu aveau nicio baza reala, dar dupa incheierea audierilor, l-a contactat pe magistratul Anton, printr-un intermediar pe care l-a instruit sa utilizeze un limbaj codat si sa-l avertizeze pe acesta ca este interceptat de catre DNA, lucru care s-a si intamplat la 13 mai 2015', mai sustin anchetatorii.

Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de inculpatii Catalin Popusoi, Doina Badica, Mihaela Juravle, Carmen Lupusoru si Florin Zvinca.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti cu propunerea de a se mentine masurile preventive dispuse in cauza






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1159 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Judecatori judecati (Vineri, 10 iunie 2016, 18:49)

    Ricochet [utilizator]

    O suta de mii de ani de puscarie ar fi un bun start pentru orice nenorocit de judecator corupt care vinde sentinte si vieti pe bani pentru curve si bemveuri.
    Asa sa le ajute bunul Dumnezeu.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by