DNA: Banii reprezentand mita pentru managerii de spitale Bogdan Paltineanu si Dan Straja erau inmanati ascunsi in reviste (referat)

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 10 iunie 2016, 16:12 Dosare Anticoruptie


Banii primiti ca mita de managerii de spitale Bogdan Paltineanu si Dan Straja au fost ascunsi in reviste, care de cele mai multe ori le-au fost inmanate in autoturismele personale sau ale mituitorilor, potrivit informatiilor din referatul prin care procurorii DNA cer vineri arestarea preventiva a celor doi inculpati, scrie Agerpres.

Bogdan Paltineanu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta "Bagdasar Arseni", a primit o prima transa din mita pretinsa reprezentantului unei societati comerciale, suma de 26.400 de euro, pe data de 12 mai 2015.

"Intalnirea a avut loc (...) in incinta ansamblului rezidential (...) din municipiul Bucuresti. Reprezentantul firmei S.C. (...) SRL a urcat in autoturismul inculpatului Paltineanu Bogdan cu revista (...) in mana, in interiorul acesteia aflandu-se plicul cu suma de 26.400 euro (in bancnote de 500, 200 si 100 de euro). La indicatiile inculpatului Paltineanu Bogdan, reprezentantul firmei S.C. (...) SRL a pus revista in interiorul careia se afla plicul cu bani sub scaunul din dreapta fata al autoturismului", se precizeaza in referat.

Scena s-a repetat pe 19 mai, 16 iunie si 21 august 2015, cand Paltineanu a mai primit in autoturismul mituitorului 19.500 de euro, 18.600 de euro si respectiv 22.500 de euro, reprezentand transe din "comisionul" stabilit pentru derularea in bune conditii a unui contract. Managerul a mai primit inca o transa de 5.000 de euro pe data de 13 iulie 2015, banii fiindu-i inmanati intr-un imobil care ii apartinea.

Aceeasi metoda de remitere a mitei a fost folosita si in cazul lui Dan Straja, managerul Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu".

Astfel, Straja a primit de la reprezentantul a doua firme furnizoare, pe 1 mai 2015, suma de 55.000 euro, reprezentand 'comisionul' stabilit pentru derularea in bune conditii a contractelor, adica emiterea de comenzi si efectuarea de plati.

"Suma de 55.000 euro a fost remisa inculpatului Straja Nicolae Dan in biroul acestuia din incinta Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" intr-o revista (...). Cu privire la suma de bani remisa, singurele mesaje dintre inculpatul Straja Nicolae Dan si reprezentatul firmelor furnizoare au fost transmise scris, pe post-it-uri de culoare galbena care ulterior au fost rupte", se arata in referatul DNA.

Pe 8 mai 2015, Dan Straja a mai primit de la reprezentantul celor doua firme 45.750 euro ascunsi intr-o revista, de aceasta data banii fiindu-i remisi in autoturismul personal.

"Reprezentantul firmei (...) SRL a urcat in autoturismul inculpatului, a scos din revista (...) plicul cu bani si ulterior l-a pus impreuna cu revista pe presul din dreapta fata al autoturismului, potrivit indicatiilor primite de la inculpatul Straja Nicolae Dan. Din discutiile purtate rezulta in mod cert ca Institutul avea contracte in derulare cu SC (...) SRL si SC (...) SRL, ca in urmatoarea saptamana urma sa fie emisa o noua factura, precum si faptul ca urmau sa mai incheie si alte contracte", se mentioneaza in documentul citat.

Bogdan Paltineanu si Dan Straja au fost retinuti pentru 24 de ore, urmand sa fie prezentati vineri la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva.

Bogdan Paltineanu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta "Bagdasar Arseni", la data faptei manager la Institutul "Ana Aslan", a primit de la reprezentantul a doua societati comerciale, in cinci transe, sumele de 73.450 euro si 18.600 lei, ce reprezentau comisionul stabilit pentru derularea in bune conditii a unor contracte, potrivit unui comunicat al DNA.

"In perioada 12 mai - 21 august 2015, inculpatul Paltineanu Bogdan, in calitate de manager al Institutului National de Geriatrie si Gerontologie "Ana Aslan", in exercitarea atributiilor de serviciu ce ii reveneau in ceea ce priveste incheierea contractelor de achizitii, derularea contractelor, angajarea unitatii in operatiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a doua societati comerciale, in cinci transe, sumele de 73.450 euro si 18.600 lei. Banii, primiti de inculpat atat intr-un imobil ce-i apartinea, cat si in autoturismul personal, reprezentau comisionul stabilit pentru derularea in bune conditii a contractelor respective (emitere comenzi, plata facturi)", se arata in comunicat.

La randul sau, Dan Straja este suspectat ca a primit de la reprezentantul a doua societati comerciale, in doua transe, suma totala de 95.750 de euro.

"In perioada 1 - 8 mai 2015, inculpatul Straja Dan Nicolae, in calitate de manager la Institutul Oncologic "Alexandru Trestioreanu", in exercitarea atributiilor de serviciu ce ii reveneau in ceea ce priveste incheierea contractelor de achizitii, derularea contractelor, angajarea unitatii in operatiunile patrimoniale, a primit de la reprezentantul a doua societati comerciale, in doua transe, suma totala de 95.750 euro. Sumele de bani, ce au fost primite de inculpat atat in biroul sau din cadrul institutiei pe care o conducea, cat si in autoturismul personal, pe o strada necirculata, indicata anterior de inculpat, reprezentau comisionul stabilit pentru derularea in bune conditii a contractelor respective (emitere comenzi, plata facturi)", se mentioneaza in comunicatul DNA.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4479 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Evidente . (Vineri, 10 iunie 2016, 17:42)

  Andrei_Fieraru [utilizator]

  Daca te uiti asa, in treacat doar , primprejurul Bucurestiului si oraselor resedinta de judet , vezi efectele muncii parchetarilor de la DNA . O gramada de vile in diferite faze de constructie ( lasa , ca sunt destule deja gata ) care stau asa de ceva timp . Chiar ai putea sa ghicesti ce bugetar este stapanul unui loc oarecare . Chestia este ca furturile din buget erau vizibile de ani buni si nimeni n-a miscat un deget atunci cand s-au pus bazele cartierelor din spagi . Oricum , viata va fi mai saraca pentru multi care s-au invatat cu un standard ridicat , doar lucrand cu pixul . La aprobari si contracte oneroase , evident .
 • +1 (1 vot)    
  ?? (Vineri, 10 iunie 2016, 19:23)

  Natasa [utilizator]

  O exista oare vreun manager de spital care sa nu fi cumparat marmelada la pret de aur? Se poate afla usor, totul e sa se vrea!!!
 • +1 (1 vot)    
  Paltineanu redivivus (Vineri, 10 iunie 2016, 19:46)

  Plagarus [utilizator]

  "Dansul " face parte pe cand era managerul Institutului National de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan” si din grupare de directori de spitale din Bucuresti, aflati sub coordonarea directorului general al CASMB, Bogdan Stefan, ce se folosesau de diverse contracte incheiate „in familie” pentru a pagubi sistematic statul de sume colosale (cca 30 milioane euro )


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by