UPDATE Seful Laboratorului de Radiologie de la Spitalul "N. Oblu" din Iasi si un infirmier, retinuti de DNA pentru luare de mita si abuz in serviciu. Interceptari: Moldoveanu ar fi neglijat unele cazuri urgente
Alaturi de Eduard Moldoveanu a fost retinut si Dan Ionut Aranyosi, infirmier in cadrul Spitalului de Neurochirurgie "N. Oblu" din Iasi, pentru complicitate la luare de mita si complicitate la abuz in serviciu, ambele in forma continuata.
De asemenea, Carmen Elena Gherman si Maria Magdalena Rindsu, asistente medical in cadrul Laboratorului de Imagistica Medicala al spitalului, sunt urmarite penal si au fost plasate sub control judiciar, pentru o perioada de 60 de zile, pentru luare de mita si abuz in serviciu. Cele doua nu isi pot exercita profesia de asistent medical in cadrul Laboratorului de Imagistica Medicala al Spitalului "N. Oblu" Iasi in aceasta perioada.
UPDATE Seful Laboratorului de Radiologie ar fi neglijat unele cazuri urgente, efectuand cu prioritate examinari RMN pentru care isi insusea banii, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer sambata arestarea preventiva a medicului, informeaza Agerpres.
Medicul Moldovanu a fost interceptat de anchetatori cand ii spunea unui intermediar, la randul sau cercetat in dosar, ca ii poate face si o reducere pacientului pe care acesta il recomanda pentru examenul RMN.
"A rezultat faptul ca inculpatul Moldovanu Eduard, in dorinta de a face cat mai multe examinari RMN din care sa-si insuseasca sume de bani, neglijeaza solicitarile medicilor care doresc examinarea cu prioritate a unor pacienti ce reprezinta cazuri urgente", se precizeaza in referat.
Conform aceleiasi surse, medicul Moldovanu, in schimbul unor sume de 300 de lei, efectua analize RMN la cate 10-15 pacienti pe zi, pe care nu ii trecea in evidentele spitalului si carora nu le elibera niciun document pentru banii platiti.
In document este mentionat cazul unui pacient care a fost cu sotia sa efectueze un RMN, iar cand a mers la asistenta si a vrut sa achite contravaloarea investigatiei, aceasta l-a refuzat, spunandu-i ca banii trebuiau remisi direct doctorului Moldovanu. Dupa ce medicul a terminat efectuarea investigatiei, sotul pacientei l-a insotit in biroul sau si i-a dat personal banii.
"Pacientii arata ca aceasta modalitate de a remite banii doctorului Moldovanu Eduard, fara ca acesta sa-i justifice in evidentele spitalului, este preferata de pacienti, intrucat in aceste cazuri pacientii nu mai sunt nevoiti sa astepte programarile efectuate conform listelor de asteptare, in conditiile in care sunt pacienti care sunt inscrisi de trei luni pe listele de asteptare", mai sustin procurorii.
"Eduard Moldovanu: O sa-i facem trei la pret de doua.
Dan Ionut Aranyosi : Cum?
Eduard Moldovanu: O sa facem trei regiuni la pret de doua!
Dan Ionut Aranyosi: Aa, trei regi... adica sase, nu?
Eduard Moldovanu: Aaa, 2,5... da, 500 de lei la trei...pot sa facem trei regiuni cu 500 de lei.
Dan Ionut Aranyosi: Trei regiuni?
Eduard Moldovanu: Pai o regiune e doua milioane jumate, bai, cervicala, dorsala, lombara...
Dan Ionut Aranyosi: Da, da. Si cat sa-i zic omului? Ca sa stiu.
Eduard Moldovanu: Pai zi-i si tu cat crezi de cuviinta, ma intrebi pe mine, nu stiu. E varu-tau, nu-i al meu".
Ce spun ordonantele procurorilor DNA in acest caz:
La datele de 18 martie, 13 mai si 03 iunie 2016, inculpatul Moldoveanu Eduard, in calitate de Sef al Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala al Spitalului de Neurochirurgie " N. Oblu" Iasi si medic in cadrul acestui laborator, a pretins si primit cu titlu de mita de la trei pacienti diferiti suma de 600 lei (in total suma de 1.800 lei) pentru efectuarea unor examene RMN pentru coloana, interpretarea rezultatelor si prescrierea de tratamente.
Totodata, in niciuna dintre situatii, inculpatul Moldoveanu Eduard nu a inregistrat in evidentele unitatii medicale investigatiile efectuate si sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecinta prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie "N. Oblu" Iasi cu o paguba reprezentata de costul real al investigatiilor medicale, respectiv suma totala de 2.000 lei.
La data de 27 ianuarie 2016, inculpata Gherman Elena Carmen, in calitate de asistent medical in cadrul Laboratorului de Radiologie si Imagistica medicala al Spitalului " N. Oblu" Iasi, a pretins si primit de la un pacient suma de 350 lei pentru efectuarea unui examen CT cranian.
La data de 11 februarie 2016, inculpata Rindasu Maria Magdalena, in calitate de asistent medical in cadrul Laboratorului de Radiologie si Imagistica medicala al Spitalului " N. Oblu" Iasi, a pretins si primit de la un pacient suma de 300 lei pentru efectuarea unui examen RMN pentru genunchi.
Totodata, cele doua inculpate si-au incalcat atributiile de serviciu si nu au inregistrat in evidentele unitatii medicale sumele percepute pentru efectuarea examenelor CT cranian si RMN de genunchi, cu consecinta prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie "N. Oblu" Iasi cu o paguba reprezentata de costul real al investigatiilor medicale in suma totala de 750 lei.
In baza aceleiasi rezolutii infractionale, Aranyosi Dan Ionut, in calitate de infirmier in cadrul Spitalului de Neurochirurgie "N. Oblu" Iasi, a ajutat prin intermedierea relatiilor dintre pacienti si ceilalti trei inculpati si negocierea pretului, primind in schimb o parte din beneficii.
Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatele Gherman Elena Carmen si Rindasu Maria Magdalena trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Iasi, ori de cate ori sunt chemate;
b) sa informeze de indata Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Iasi cu privire la schimbarea locuintei;
c) sa se prezinte la Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Iasi conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemate.
d) sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Iasi;
e) sa nu ia legatura, direct sau indirect, pe nicio cale, cu ceilalti inculpati si cu persoanele care au calitatea de martori in dosar;
f) sa comunice periodic, conform programului de supraveghere, informatii relevante despre mijloacele lor de existenta;
g) sa nu exercite profesia, meseria sau sa nu desfasoare activitatea in exercitarea careia a savarsit faptele retinute in sarcina lor.
Inculpatelor Gherman Elena Carmen si Rindasu Maria Magdalena li s-a atras atentia ca in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care le revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.
Procurorii DNA au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Inspectoratului de Jandarmi Judetean Bacau, Directia de Operatiuni Speciale Iasi si Directia Generala Anticoruptie in acest caz.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani
- 14 ani 8 luni
- 14 ani 3 luni
- 10 ani 7 luni
- 10 ani 5 luni
- 4057 zile
- 3860 zile
- 3526 zile
- 3440 zile
- 3440 zile
- 7378 zile
- 4051 zile
- 5617 zile
- 6192 zile
- 3604 zile
- 3456 zile
- 6043 zile
- 5396 zile
- 6001 zile
- 3498 zile
- 4063 zile
- 5736 zile
- 6570 zile
- 5140 zile
- 5067 zile
- 6122 zile
- 6095 zile
- 3152 zile
- 4303 zile
- 6096 zile
- 3555 zile
- 3371 zile
- 4365 zile
- 5169 zile
- 5183 zile
- 6003 zile
- 5164 zile
- 3448 zile
- 3415 zile
- 4288 zile
- 5806 zile
- 4328 zile
- 5589 zile
- 3881 zile
- 5935 zile
- 4442 zile
- 3378 zile
- 3601 zile
- 4713 zile
- 3391 zile
- 3637 zile
- 6453 zile
- 5361 zile
- 4650 zile
Sa nu te mire ca doctorii iau spaga. Daca poti castiga mai mult, incalcand legea, dar stiind ca nu vei fi prins (pt ca spaga in spitale e tolerata), acea parte mai intunecata a naturii umane va prevala si iti va induce acest comportament.
Sa te mire ca noi, restul, nu facem nimic, ne complacem, stam in mocirla si ipocrizie, zicem ca sunt situatii marginale, cand realitatea e ca spaga in spitale, in acele situatii limita, grave, e _generalizata_.
Ti se pare normal sa treaca prin spatiu public ca si cand n-ar fi fost, sa ne prefacem toti ca nu am auzit, cand public, in emisiunea Jocuri de Putere, din 10 mai 2016, un ranit din Colectiv a declarat telefonic ca sora lui a dat spaga 400 de euro medicului care l-a operat dupa incendiu? (Emisiunea respectiva are inregistrarea online doar partial, limitata la 3h, din pacate acea marturisire a fost facuta pe final si nu apare online, dar ma puteti crede pe cuvant.)
Am gresit, ranitul spune ca sora lui l-a pacalit doar (pt a-l linisti) cum ca ar fi dat spaga, discutia dintre ei avand loc intr-un spital din Brussels, nu Bucuresti.
Se pare ca atunci cand am vazut emisiunea in direct, destul de iritat de ce se prezentase pana atunci si pe fundalul unei legaturi telefonice nu f bune, am cazut prada unui 'confirmation bias', intelegand marturisirea in asa fel incat sa confirme parerea mea proasta despre spitalele romanesti. Deci nu, nu am ajuns chiar pana acolo incat dupa un dezastru care a doborat un guvern, un medic sa ia spaga, sa avem un auto-denunt public si nimeni sa nu faca nimic.
Bani nefiscalizati.....
Niciunul dintre noi nu avem vreo ruda care sa se fi operat fara sa dea o spaga inainte, insa toti vectorii de opinie se inghesuie sa ne spuna ca nu cumva sa generalizam.
Evident ca o fi vreo exceptie ici-colo, ca doar vorbim de oameni, de comportamentele lor, de starile lor de moment, de diverse contexte, nu vorbim de vreo lege a fizicii care sa fie valabila in 100% dintre cazuri.
Dar daca nici atunci cand 90% dintre pacienti au dat spaga inainte de o interventie chirurgicala si cand 90% dintre chirurgi au luat spaga, nu putem spune ca spaga e generalizata, atunci cand putem spune?!
Revenind la intrebare, poate o sa aflam cata spaga a luat acest Moldoveanu in viata lui, asta in conditiile in care ar fi la fel de calculat precum medicul Paul Botez de la Iasi, caruia investigatorii i-au gasit un carnetel unde isi tinea socoteala spagii, si contabilizase el acolo 1 milion de euro (adevarul.ro/locale/iasi/medic-prins-spagi-trecute-agenda-milion-euro-1_52682244c7b855ff56713aff/index.html). Interesant ca acest Botez nu a luat decat inchisoare cu suspendare (in prima instanta) (http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/unul-dintre-cei-mai-cunoscuti-medici-din-iasi-condamnat-pentru-luare-de-mita-cati-bani-au-gasit-politistii-in-biroul-sau.html).
Fac parte din clubul celor carora doctorul Moldovanu le-a cerut spaga. Adica am platit RMN-ul, dar nu am primit chitanta.
Culmea ca in cazul meu a fost mai scumpa spaga decat pretul oficial :) Si in cazurile din articol observ ca dr. Moldovanu a pastrat acelasi nivel foarte ridicat al spagii: pret oficial 666 lei, pret spaga 600 lei. Logic, omeneste, romaneste ar fi ca spaga sa fie mai mica decat jumatate din pretul oficial, adica maxim 300 lei. Altfel, pentru tine, platitor, care e ghisaftul? Ramane atunci ghisaft doar pentru domnul doctor... nu mai e win-win, e nimic-win.
Spagile demonstrabile au fost pe 18 martie, 3 mai si 13 iunie... adica intre 18 martie si 3 mai... chiar nimic... nimic? Oare exista si spagi despre care nu se afla nimic?? :)
Eu inteleg sa platesti o atentie unui doctor care te taie, caruia nu vrei sa ii tremure mana, ca se gandeste ca nu are ce pune pe masa copilului, dar atata amar de spaga pentru niste poze mai chisnovate... zau asa... e exagerat.
Ah, Eduard, in sfarsit...
Realizezi ce tampenie debitezi?
Realizezi ce tampenie debitezi?
Hai sa introducem in Codul Penal pedeapsa cu castrarea. MECANICA, nu chimica!