Politistii de la vama Stamora-Moravita, implicati in contrabanda cu ceasuri Rolex

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 31 mai 2016, 19:03 Dosare Anticoruptie


Politistii de frontiera de la vama Stamora-Moravita au fost implicati si in protejarea unei grupari care aducea ceasuri de contrabanda Rolex din Serbia, obiectele de lux urmand sa fie vandute pe piata neagra din Germania, au declarat surse judiciare, citate de agentia Agerpres.

DIICOT a efectuat marti 41 de perchezitii, atat la punctul de trecere a frontierei Stamora-Moravita, cat si la domiciliile unor politisti, acuzati ca primeau mita de la grupari care se ocupau, in special, cu contrabanda de tigari, dar si alte produse.

Potrivit unor surse judiciare, in martie 2016, Serviciul Supraveghere si Control Vamal din cadrul ANAF a sesizat DIICOT-Serviciul Teritorial Timisoara cu privire la faptul ca, in perioada februarie - septembrie 2015, mai multi cetateni romani au achizitionat din Serbia ceasuri marca Rolex, pe care le-au introdus in Romania fara a respecta formalitatile vamale, prejudiciul in acest caz fiind de 815.714 lei.

Din cercetarile efectuate de procurori a rezultat ca, in cursul anului 2015, inculpatul I.A.C. a initiat constituirea unui grup infractional, cu scopul desfasurarii unor activitati de contrabanda cu ceasuri Rolex, pe care liderul urmarea sa le achizitioneze din Serbia si sa le introduca in Romania, fara indeplinirea formalitatilor vamale, pentru a le comercializa ulterior pe piata neagra din Germania.

Manopera consta in achizitionarea aparenta a ceasurilor de catre ceilalti membri ai grupului, urmata de solicitarea restituirii TVA formulata de catre pretinsii cumparatori catre autoritatile sarbe.


Ulterior, pentru introducerea ceasurilor in Romania, cumparatorii trebuiau sa declare aceste bunuri in vama romaneasca, pentru a fi calculate si achitate taxele aferente, lucru care nu se mai realiza, ceasurile de lux fiind introduse in tara cu sprijinul unor functionari din PTF Moravita.

In realitate, dupa ce se obtinea restituirea TVA de catre autoritatile sarbe, membrii gruparii treceau frontiera de stat catre Romania.    Intre cele doua vami, erau asteptati de functionarii romani care preluau ceasurile Rolex si le restituiau contrabandistilor dupa trecerea pe la punctul de control. In acest mod, chiar daca odata ajunsi in PTF, contrabandistii erau controlati (asa cum au solicitat in repetate randuri autoritatile sarbe), asupra acestora nu se gasea niciun bun si nu se lua nicio masura.

La vama Stamora-Moravita erau protejati si contrabandistii de utilaje sau alte marfuri.

Anchetatorii sustin ca anumite marfuri aveau deja denumiri specifice atribuite in limbajul folosit de politistii de frontiera, precum si comisioane fixe ce trebuiau platite agentilor pentru a permite introducerea in tara a acestor marfuri, la nivelul PTF Moravita existand un veritabile 'mercurial' al preturilor, unanim cunoscut si aplicat atat de contrabandisti, cat si de politisti.

Procurorii mai arata ca discutiile dintre agenti dovedesc si un alt aspect deosebit de grav, respectiv faptul ca politistii erau dispusi sa gireze introducerea in tara a aproape orice in schimbul unor sume de bani, inclusiv substante periculoase sau interzise la detinere, cum ar fi droguri, materiale explozive sau toxice, arme si munitie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























931 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by