UPDATE Lia Olguta Vasilescu: DNA a extins urmarirea penala pentru spalare de bani

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 30 mai 2016, 11:48 Dosare Anticoruptie


Lia Olguta Vasilescu
Foto: Agerpres
Primarul Craiovei, Lia Olguta Vasilescu, candidata PSD la in alegerile locale din acest weekend, s-a prezentat luni la sediul DNA unde a fost citata in dosarul in care este acuzata de procurorii anticoruptie de luare de mita. Intrebata de presa daca se asteapta ca procurorii sa extinda urmarirea penala in dosarul sau, Olguta Vasilescu a declarat ca se asteapta "la ce e mai rau, avand in vedere ca e ultima saptamana de campanie electorala".

Ora 13:32 DNA anunta extinderea urmaririi penale fata de Lia Olguta Vasilescu pentru o noua infractiune de spalare de bani.

Procurorii au extins urmarirea penala si fata de Radu Cosmin preda, administratorul public al Craiovei, pe care il acuza de noi infractiuni de instigare la spalare de bani, si fata de Elena Daniela Popescu, reprezentanta al unei asociatii non profit, sub aspectul savarsirii unei noi infractiuni de spalare a banilor.

Potrivit DNA, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, desfasurata in anul 2012, mai multi oameni de afaceri ar fi fost determinati de candidata Lia Olguta Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa faca diverse sponsorizari. In scopul obtinerii acestor foloase, Vasilescu s-ar fi folosit de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic.

In cadrul "donatiilor" estimate la 135.907 euro, care au constat in realizarea de materiale electorale si sustinerea de spectacole, Lia Olguta Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitarii influentei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului sustinut de un artist strain, bani pe care i-ar fi remis cash (plus inca 25.000 euro, a caror provenienta nu este stabilita), in preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urma a achitat suma totala de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei. Prin aceasta activitate, inculpata Vasilescu Lia Olguta ar fi folosit suma respectiva cunoscand ca provine din savarsirea unei infractiuni, arata procurorii in ordonata prin care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale pentru noile fapte.

Procurorii mai arata ca, intr-un context diferit, in cursul anului 2014, Lia Olguta Vasilescu ar fi pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri care aveau in derulare contracte cu Primaria Craiova, pentru si printr-o asociatie non profit, cu titlu de mita, mai multe sume de bani, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu.
 
Referitor la sumele de bani care ar fi fost pretinse si primite deprimarul din Craiova  cu ajutorul lui Radu Preda si a Elenei Popescu, din probele administrate de procurori a rezultat ca aceasta din urma, presedinte al asociatiei, in cunostinta de cauza, la instigarea lui Rradu Preda care, de asemenea, ar fi cunoscut provenienta si modul real de obtinere a sumelor de bani intrate in contul asociatiei cu titlu de sponsorizari, ar fi acceptat incheierea a trei contracte de sponsorizare, iar ulterior ar dispus transferul sumei de 316.471 lei, in luna iunie 2014, din contul asociatiei in contul unei societati comerciale, in scopul disimularii adevaratei naturi a provenientei acesteia, cunoscand ca provine din savarsirea infractiunii de luare de mita.

Ora 12:00 Olguta Vasilescu a anuntat la iesirea de la DNA ca procurorii au extins urmarirea penala si pentru spalare de bani.

"Este o extindere pentru aceleasi fapte - spalare de bani", a declarat Lia Olguta Vasilescu.

Candidata PSD la Primaria Craiovei a reiterat ca ar fi victima unei campanii menite sa o impiedice sa castige primaria: " Eu inteleg ca Olguta Vasilescu nu are voie sa castige primaria Craiova, ca PSD nu are voie sa castige primaria Craiova."

Din cate am vazut in procesul verbal este de saptamana trecuta, dar fiind ultima saptamana de campanie, trebuia sa ma plimb si eu pe aici, ca asa e situatia", a adaugat Olguta Vasilescu.

"In secolul XXI, un primar este chemat la DNA in saptamana alegerilor pentru faptul ca a indraznit sa vopseasca niste fatade in orasul sau", a afirmat primarul din Craiova, sustinand ca este "nevinovata in acest dosar": "Mi se pare aerant si cred ca niciun judecator nu ma poate condamna pentru ce e este in acest dosar".

Vasilescu a precizat ca deocamdata nu s-a luat niciun fel de masura preventiva la adresa sa.

Primarul din Craiova a mai declarat ca a facut in urma cu 2 saptamani o plangere catre Consiliul Superior al Magistraturii: "nu am primit deocamdata niciun raspuns vizavi de cum s-au interogat martori in dosarul meu".

Amintim ca DNA o acuza pe Lia Olguta Vasilescu de luare de mita (patru infractiuni), folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infractiuni) si spalare de bani.

In acelasi dosar, sunt cercetati Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, pentru doua infractiuni de complicitate la luare de mita, si Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociatii non-profit, pentru patru infractiuni de complicitate la luare de mita.

"In cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai multi oameni de afaceri au fost determinati de candidatul Lia Olguta Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa efectueze diverse sponsorizari. In scopul obtinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic", declara DNA.

Conform DNA, "donatiile", estimate la 135.907 euro, s-au concretizat atat in realizarea de materiale electorale, cat si pentru organizarea unor spectacole in sustinerea campaniei inculpatei.

De asemenea, in anul 2014, Lia Olguta Vasilescu a pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri, printr-o asociatie non-profit, cu titlu de mita, suma totala de 544.209, 33 lei, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu.

Concret, Lia Olguta Vasilescu, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalti inculpati, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau in derulare contracte cu Primaria Craiova sa efectueze sponsorizari catre asociatia reprezentata de Elena Daniela Popescu, in vederea efectuarii unor lucrari de reabilitare a fatadelor unor cladiri din municipiul Craiova.

Anchetatorii au retinut ca oamenii de afaceri au acceptat solicitarile formulate de Lia Olguta Vasilescu, pentru a nu intampina din partea edilului dificultati in buna desfasurare a contractelor, in efectuarea platilor si in receptionarea lucrarilor.

"De asemenea, edilul a beneficiat in mod direct de avantaje nepatrimoniale constand in acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja in spatiul public intr-o emisiune televizata din 2 martie 2016", mai mentioneaza DNA






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























7687 vizualizari

  • +26 (30 voturi)    
    Te facura astia! (Luni, 30 mai 2016, 12:07)

    Johanis [utilizator]

    Si doar pentru juma' de milion de euro!
    Pai ce, tu esti incepatoare?!
    Asta-i suma sa poti fi corupta cu ea?!
    • +9 (13 voturi)    
      bursa Brutariei spune ca urmeaza $teppen (Luni, 30 mai 2016, 12:42)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

      wolf by TR si Motocicleanu, undeva pe 3 iunie...asa sa le tihneaza alegerile !
    • -4 (8 voturi)    
      Ramane sa vedem ce vor spune alegatorii (Luni, 30 mai 2016, 15:35)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

      Ramane sa vedem ce vor spune alegatorii. Sincronizarea DNA la alegerile din Craiova e aproape perfecta.
  • +25 (29 voturi)    
    Asa? (Luni, 30 mai 2016, 12:09)

    Cataleya [utilizator]

    Dar cand te-ai implicat in afaceri ilegale, la ce te-ai asteptat (in afara de profit)? La o statuie in centrul Craiovei?
    Nici macar nu m-ar deranja sa fie aleasa primareasa, din nou. Si apoi sa o salte jandarmii, direct din fotoliul de primar si s-o bage in puscarie!
  • +15 (17 voturi)    
    Gospodina (Luni, 30 mai 2016, 12:43)

    Daniels22026 [utilizator]

    A spalat si ea niste bani. Pentru ca erau cam murdari. Nu putem pedepsi intentiile bune. Banii toti trebuie curatati de cineva.

    Ar trebui s-o votam pe Lia Vasilescu, ca' ca ea nu mai gasim atata curaj si spirit gospadaresc. Mare om, mare patriot! Intra si in mafie daca este in interesul poporului.
  • +15 (17 voturi)    
    Votati-o! (Luni, 30 mai 2016, 13:01)

    slakeritul [utilizator]

    Primari condamnati pentru corupere pusi in functii de amaratii pe care-i fura. Bravo Romania!
  • -17 (21 voturi)    
    Nu ceda! (Luni, 30 mai 2016, 13:08)

    Azra [utilizator]

    Olguta, nu te teme, eu o sa te votez si ca mine vor fi foarte, foarte multi, adica toti cei care dezaproba politizarea reprobabila a actiunilor DNA
    • +16 (18 voturi)    
      Voteaz-o (Luni, 30 mai 2016, 13:24)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui Azra

      Poate iti gaseste o sinecura simpatica pe la primarie. Sau macar unei rude de-a tale. Sa nu dispara cumva traficul de interese si mafia din primaria Craiovei.
  • +15 (17 voturi)    
    se pregateste Firea (Luni, 30 mai 2016, 13:09)

    nb2k [utilizator]

    Sunt convins ca in cativa ani in locul ei o sa fie Firea, probabil cu acuzatii similare.
    • +7 (9 voturi)    
      Ani ? (Luni, 30 mai 2016, 13:16)

      Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui nb2k

      Cred ca luni :-)))
  • +12 (12 voturi)    
    Romania este cangrenata de mafie (Luni, 30 mai 2016, 13:34)

    jackalphonse [utilizator]

    Spalare de bani, santaj, crima, trafic de influenta, de substante, licitatii trucate la tot pasul pana in cele mai mici structuri adiministrative.
    Ma intreb, cat de sus ar fi Romania daca toate acestea ar fi reduse cu 50%?! Curg banii in buzunarele "oamenilor de afaceri prosperi" de parca asta ar fi cusul normal. Eici, exceptia este cand banul se duce in buget, regula este cand se duce in buzunarul politicianului.
  • +7 (9 voturi)    
    Urare (Luni, 30 mai 2016, 14:10)

    tudor74 [utilizator]

    La multi ani cu executare !


    Pacat ca judecatorii nu sunt de talia procurorilor DNA, o gramada de condamnari cu suspendare, hotii nici macar nu vad interiorul unei celule, pedepse auxiliare ca "interzicerea dreptului de a fi ales sau de a ocupa functii publice" nu se dau, recuperarea prejudiciului pauza !

    Deci, dupa un an doi, Oprescu si Vasilescu vor reveni pe scena politica sau intr-o pozitie publica, cu banii furati in conturi off shore si cu gura parfumata ca doar nu au mancat usturoi. Ii binecuvanteaza Suspec-De-Fericitul Daniel si romanul o sa ii aplaude si o sa le planga de mila dupa ce Gadea storce o lacrima si o poveste fantasmagorica despre cum basescu a ordonat anchetarea unor oameni nevinovati.

    Cu judecatori ca acel Zegreanu, hotii din guvern, parlament si institutiile publice sunt pe maini bune.

    Noroc bun !
  • +11 (13 voturi)    
    Olgutzo tu esti " Cumintenia Pamantului " ? (Luni, 30 mai 2016, 14:16)

    Plagarus [utilizator]

    Nu o mai prigoniti,priponiti-o mai degraba !
  • -9 (11 voturi)    
    Degeaba Codruta,degeaba DNA, (Luni, 30 mai 2016, 15:33)

    xrogo [utilizator]

    populatia simte unde este nemernicia si politizarea justitiei,si Olguta la Craiova si Chereches la Baia Mare vor fi alesi,atunci sa vedem reactia DNA,atunci sa discutam despre sustinerea populara a luptei DNA !!!
    • +1 (3 voturi)    
      vezi dupa minusurile pe care ti le-ai luat... (Luni, 30 mai 2016, 21:03)

      cartofil [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      cat de populara e Olguta. La brutarie cu ea, poate stie macar sa faca cozonaci.
    • +3 (3 voturi)    
      DNA LA Primarie !!! la DJ si MM!!! (Luni, 30 mai 2016, 21:18)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Eu Sunt de Acord sa condudac DNA primariile acestea doua macar 10 ani...si va fi bine !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by