Kovesi: In coruptia din sanatate sunt implicate si firme straine, uneori mita este primita prin banci din centre off-shore

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 23 mai 2016, 10:33 Dosare Anticoruptie


Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, luni, ca in coruptia din sistemul de sanatate sunt implicate si firme si companii din strainatate si ca este nevoie de o strategie de prevenire a coruptiei, transmite Agerpres.

Potrivit acesteia, investigatiile au dezvaluit ca, uneori, sumele primite cu titlu de mita sunt achitate prin conturi deschise la banci in strainatate, de cele mai multe ori in centre off-shore. 

''In coruptia din sistemul de sanatate sunt implicate si firme sau companii straine, de aceea pentru DNA constituie o prioritate tragerea la raspundere penala atat a persoanelor juridice romane, dar si straine, care se ocupa de comercializarea medicamentelor si echipamentelor medicale. (...) Este important ca avem in lucru cauze in care cooperam cu parteneri institutionali din alte tari, care investigheaza si ei companiile, (...) iar schimbul de informatii este esential'', a aratat sefa DNA.

Kovesi a avertizat ca mecanismele de mita vor continua daca nu se vor lua masuri de prevenire.

''Investigatiile actuale ale DNA in dosarele pe care acum le avem in lucru ne arata ca faptele de coruptie se manifesta prin aceleasi actiuni repetitive. In lipsa unor masuri clare de prevenire si control, tipologia faptelor investigate si mecanismele care au permis savarsirea faptelor se repeta. Este necesara o abordare strategica de prevenire a coruptiei, mai ales cand vorbim de domenii care afecteaza direct viata cetatenilor, asa cum este domeniul sanatatii'', a spus Kovesi, la dezbaterea "Coruptia in sistemul de sanatate - prevenire si investigare. Experienta, bune practici si provocari". 

Ea a dat ca exemplu o actiune a DNA de saptamana trecuta cand un manager de spital care a pretins si primit mita pentru incheierea unui contract de achizitii publice la un spital judetean a fost prins in flagrant. 

''In anul 2014, acelasi director a mai fost trimis in judecata pentru acelasi gen de fapte. Acest exemplu ne arata ca nu se rezolva coruptia in sanatate doar arestand si investigand persoane. Daca acest efort investigativ al organelor de aplicare a legii nu este dublat de masuri preventive de schimbare a unor proceduri, de introducere a unor mecanisme de management si control, atunci cetatenii vor fi in continuare afectati'', a subliniat procurorul sef al DNA. 

''Cu siguranta coruptia in sanatate este rezultatul unei modalitati netransparente de folosire a bugetului public. Cat timp planificarea unei achizitii publice nu va fi transparenta se va folosi bugetul pentru achizitii supraevaluate. In continuare se vor folosi banii publici pentru achizitii de aparatura scumpa de la firme de apartament, in timp ce spitalele nu pot asigura minime conditii pentru pacienti'', a adaugat Laura Codruta Kovesi.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2248 vizualizari

  • +1 (3 voturi)    
    Cand intra DNA la HEXI Pharma & Coruptie ? (Luni, 23 mai 2016, 10:57)

    JohnDreptate [utilizator]

    DEMISIE - ARESTUL preventil il salva pe Dan Condrea de la moarte !

    CORUPTIA UCIDE !

    Ce porcarie romaneasca .
    DEMISIE PROCURORUL GENERAL al Romaniei Lazar Augustin !

    De ce nu a fost Dan Condrea arestat preventiv ???

    Dan Condrea era acuma in viata daca Procurorul General Lazar Augustin isi facea treaba saptamana trecuta si il aresta pe Dan Condrea preventiv !!!
    Mii de Roman erau in vita daca SRI isi facea treaba si sesiza in timp util(zece ani sa diluat cu stinta SRI ) si direct Parchetele legate de Hexi Pharma & Coruption in 360 de Spitale !
    Nici la ANRP nu a sesizat SRI Parchetele . Timp de 5 ani sau furat 3,7 miliarde Euro cu stiinta SRI din Fondul Propietate. !
    Ce face SRI ??Da NOTE informative la Prim Ministri/Ministri si Guverne CORUPTE fara sa sesiseze Parchetele ???
    In plus ce a facut DNA cu plangerea Penala din 2012 in care sa cerut urmarirea penala al Hexi Pharma & Coruptie ???
    -OK - Partide Corupte , Guverne corupte , Ministri si Prim Ministri corupt doar posibile cu SRI -DNA-ANI-DIICOT -P. General si Judecatori corupt .

    Ce bine ca va garanteaza NATO si SUA SIGURANTA NATIONALA si integritatea Teritoriala al Romaniei ca sa fure Mafia COMUNISTA mai departe Poporul Roman.
  • +2 (2 voturi)    
    Mai Codruto, (Luni, 23 mai 2016, 11:24)

    clint [utilizator]

    De la tine ma astept la altceva, nu declaratii de presa. Daca stii ceva, fa sa zornaie catusele, nu ii "avertiza" pe infractori ca stii ceva, ca urmeaza ceva, samd. Pun pariu ca undeva, acum, se ard documente.
  • 0 (0 voturi)    
    DNA-ul va intra în forță (Luni, 23 mai 2016, 12:03)

    andreitr [utilizator]

    și în mafia din sănătate după ce a intrat în forță și în mafia politică. Încă câțiva ani vom avea o țară ca afară. Hai DNA! Hai SRI!
  • 0 (0 voturi)    
    oare (Marţi, 24 mai 2016, 11:27)

    uniepure [utilizator]

    DNA e doar un bau bau de care se sperie doar fraierii. Smecherii care au furat multe miliarde candideaza la Primarii si nu-i deranjeaza nimeni.
    Pentru 2 trotuare si 2 kile de faina, lumea ii voteaza plina de admiratie. Parca am fi in Coreea.
    Apropo de alegeri, de ce nu se pot PREVENI voturile cumparate pe bani ? Pentru ca le convine rezultatul? Doar de aici pleca toata coruptia...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by