Parchetul General a stabilit un prejudiciu de 2 mil. euro in dosarul vaccinului antigripal de la Cantacuzino, care a fost declinat la DNA

de G.S.     HotNews.ro
Duminică, 15 mai 2016, 11:55 Dosare Anticoruptie


Una dintre cladirile Institutului Cantacuzino
Foto: Hotnews
Procurorii de la Parchetul General au stabilit un prejudiciu de doua milioane de euro in dosarul privind vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino, motiv pentru care cauza a fost declinata la DNA, cercetarile fiind continuate de procurorii anticoruptie, transmite Mediafax.

Procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Cute de Casatie si Justitie au deschis in anul 2014 un dosar in care a fost inceputa urmarirea penala pentru neglijenta in serviciu, in cauza fiind efectuate mai multe audieri. In urma cercetarilor anchetatorii au calculat un prejudiciu de doua milioane de euro, fapt ce atrage competenta DNA privind continuarea investigatiilor, cauza fiind declinata catre procurorii anticoruptie care vor face in continuare cercecetarilor.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a inceput urmarirea penala fata de fapta, in anul 2014, in cazul Institutului Cantacuzino, pentru neglijenta in serviciu si efectuarea unui studiu clinic fara respectarea normelor de buna practica, cercetarile fiind dematare in urma unei sesizari a Corpului de control al primului ministru.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a apreciat, in anul 2014, ca din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului "Cantacuzino", din cauza nerespectarii procedurilor, a controlului defectuos al procesului de productie, dar si a implicarii improprii a Ministerului Sanatatii, s-au inregistrat deficiente care pot genera vulnerabilitati la adresa starii de sanatate a populatiei si ca se impune luarea unor masuri pentru remedierea tuturor acestor deficiente si pentru prevenirea repetarii acestora.

Ministrul Sanatatii preciza, in 28 martie 2014, ca raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind vaccinul contaminat de la Institutul Cantacuzino a fost trimis de CSAT Parchetului instantei supreme si Curtii Constitutionale.

Expertii OMS au facut, in perioada 25-27 februarie, verificari la Institutul Cantacuzino din Bucuresti, dupa ce acesta a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, care insa nu au putut fi folosite, intrucat rezultatele testelor au indicat o concentratie foarte mare de endotoxine, care puteau sa produca la administrare reactii adverse, precum febra sau soc anafilactic.

In anul 20143, Ministerul Sanatatii a achizitionat 600.000 de doze de vaccin antigripal din import, pentru campania de vaccinare 2013-2014. Institutul Cantacuzino urma sa puna la dispozitie alte 400.000 de doze, in anul 2014.

Anul 2012 a fost primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2184 vizualizari

  • +1 (3 voturi)    
    HMMM...? (Duminică, 15 mai 2016, 12:47)

    solar [utilizator]

    Complicata chestiune ! Sau COMPLICABILA premeditat? Urmeaza desfiintarea institutului Cantacuzino existent de aproape un secol si inlocuirea produselor sale cu ... Cu ce ?Da, cu ce in ultima instanta? Asta nu inseamna ca justitia nu trebuie sa-si spuna cuvantul!!!! Si inca rapid, nu peste ...5 ani!
    • 0 (0 voturi)    
      Teoria conspiratiei (Luni, 16 mai 2016, 12:10)

      tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui solar

      Stiu ca teoria consipiratiei e mai palpitanta dar raspunsul e de cele mai multe ori mult mai simplu: toate institutiile statului sunt o gaura neagra pt banul public si majoritatea celor care lucreaza la stat sunt niste habar-nisti cu rude acolo unde trebuie.

      Cantacuzino a ajuns pe butuci pt ca este condus de catre statul roman, simplu !
      • 0 (0 voturi)    
        xcxcxc (Luni, 16 mai 2016, 23:50)

        solar [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

        Perfect adevarat ce spui! Chestia e ca ...justitia e tot STATUL! Ea doar aplica legile...statului elaborate intr-un PARLAMENT DE TE DOARE LA CEREBEL! Multa apa va mai curge pe DUNARE pana cand se va sparge conspiratia bubei in ...romanica mare!
  • +1 (1 vot)    
    Ciudata treaba (Duminică, 15 mai 2016, 15:02)

    vindicomvs [utilizator]

    DNA s a apucat de declinari?
    Ce i trebuia DNA ului sa treacă vaccinul antigripal la toate cazurile gramaticale?? Asta e abuz!


    PS la ora la care scriu titlul se încheie cu "care a fost declinat la DNA"
    • 0 (0 voturi)    
      Rectificare (Duminică, 15 mai 2016, 15:14)

      vindicomvs [utilizator] i-a raspuns lui vindicomvs

      "A Declina" e corect folosit. Mea culpa.
      Asa e când te grăbești si nu citești contextul.
  • 0 (0 voturi)    
    Cand intra DNA la HEXI Pharma & CORUPTION ??? (Duminică, 15 mai 2016, 15:31)

    JohnDreptate [utilizator]

    Cand intra DNA la HEXI Pharma & CORUPTION ???
  • +1 (1 vot)    
    Declinarea (Duminică, 15 mai 2016, 16:02)

    Padova [utilizator]

    Nu era nimic de declinat - DNA era deja sesizat dar nu a vrut sa se implice - unde se vede ca traim intro comunitate, in care ne ajutam toti ca intro mare familie in care ne spalam rufele in familie.
  • 0 (0 voturi)    
    Tare dosarul. Ponta! (Duminică, 15 mai 2016, 16:09)

    neagoe [utilizator]

    Ponta e printre responsabili. Cei de la parchetul, supusi la presiuni sunt fericiti sa trimita dosarul la DNA. Asa nu se va ingropa povestea.

    Oare ce se mira Ponta ca nu a fost invitat la Deveselu? Oare nu-i e clar ca indivizii pusi sub urmarire penala sunt indezirabili. La fel si in cazurile Basescu, Oprea...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by