DNA extinde cercetarile in legatura cu alte fapte in dosarul deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 13 mai 2016, 15:50 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au dispus extinderea si punerea in miscare a actiunii penale in legatura cu alte fapte penale fata de deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun, in dosarul de coruptie si de fraudare a fondurilor europene destinate finantarii unor programe destinate persoanelor defavorizate, informeaza Agerpres.

In vederea confiscarii extinse si pentru a servi la garantarea repararii pagubei produse prin savarsirea infractiunilor, procurorii anticoruptie au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului pe bunurile imobile aflate in proprietatea societatii SC Niky Scorpion Alcom SRL, pana la concurenta sumei de aproximativ 30,5 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, Madalin Voicu este cercetat si sub aspectul savarsirii infractiunii de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iar Nicolae Paun pentru schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, deturnare de fonduri, fals in inscrisuri private, spalare de bani.

Ancheta s-a extins si fata de Iulian Costel Paraschiv, manager al proiectului 'Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine', si Florentina Rotariu, manager general al Asociatiei Partida Romilor 'Pro Europa', ambii pentru schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, deturnare de fonduri si spalare de bani, iar in cazul celui de-al doilea inculpat si pentru fals in inscrisuri private.

De asemenea, este anchetata Irina-Valeria Margarit (fosta Radu), director economic al Asociatiei Partida Romilor 'Pro Europa', pentru deturnare de fonduri.

DNA precizeaza ca, in contextul alegerilor parlamentare din 2012, Madalina Voicu, folosindu-se de calitatea de presedinte de onoare al Asociatiei Partida Romilor 'Pro Europa', a solicitat si a obtinut, in numerar, de la reprezentantii acesteia 100.000 lei, suma folosita in campania electorala.

"In octombrie 2014, reprezentantii Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", folosindu-se de un numar de 17 contracte de imprumut incheiate in mod fictiv in lunile octombrie 2012 si mai 2013, au retras din conturile acesteia suma de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente. Contractele respective au fost semnate din partea asociatiei de inculpatii Paun, Rotariu si Paraschiv, acesta din urma in calitate de manager al proiectului", sustin procurorii.

Anchetatorii au constatat ca, in lunile ianuarie si februarie 2016, in contextul existentei prezentului dosar, Rotariu si Margarit au incheiat doua contracte de asistenta juridica in valoare totala de 96.000 euro in numele Asociatiei Partida Romilor 'Pro Europa', fara a avea acordul Consiliului Director.

'Asistenta juridica si reprezentarea in fata organelor judiciare nu a fost asigurata pentru persoana juridica Asociatia Partida Romilor 'Pro Europa', ci in mod individual pentru persoanele cercetate in cadrul prezentului dosar, respectiv inculpatii Rotariu Florentina, Radu Irina Valeria, Paraschiv Iulian, Paraschiv Bogdan. In aceeasi perioada, in baza celor doua contracte, din conturile Asociatiei Partida Romilor au fost efectuate doua plati in cuantum de 297.144,6 lei', se mai spune in comunicat.

In aceasta cauza, anterior, procurorii au dispus, in 10 februarie, urmarirea penala, alaturi de alti inculpati, printre care si fosti sefi ANAF, fata de Madalin Voicu pentru trafic de influenta, fals in declaratii si spalare de bani, toate in forma continuata, iar fata de Nicolae Paun pentru folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalare a banilor, efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumparare de influenta, influentare a declaratiilor, toate in forma continuata.

In cazul lui Nicolae Paun, procurorii au mai extins ancheta si in 22 februarie pentru evaziune fiscala si folosirea, cu rea-credinta, a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect, ambele in forma continuata.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























959 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by