Sentinta definitiva in dosarul "Case pentru generali", in care fostul ministru Corneliu Dobritoiu a fost condamnat in prima instanta la inchisoare cu suspendare, asteptata miercuri

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 4 mai 2016, 13:39 Dosare Anticoruptie


Corneliu Dobritoiu
Foto: Agerpres
Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa anunte miercuri sentinta definitiva in dosarul "Case pentru generali", in care Corneliu Dobritoiu, fost ministru al Apararii, a fost condamnat in prima instanta la un an de inchisoare cu suspendare in legatura cu achizitionarea in conditii ilegale a unei locuinte de serviciu la pret subventionat, potrivit Agerpres.

La ultimul termen al procesului din 18 aprilie, procurorul de sedinta a cerut judecatorilor majorarea pedepsei aplicate lui Corneliu Dobritoiu de catre instanta de fond, precum si condamnarea celor care au fost achitati in acest dosar.

"Instanta de fond a avut in vedere comportamentele bune ale inculpatilor, insa aceste aspecte nu indreptateau instanta sa scada pedepsele. Vorbim de comportamente firesti in calitatea lor de militari si pentru asta sunt rasplatiti prin avansarea in grad, dar nu constituie circumstante atenuante. Modalitatea de comitere a faptelor, perseverenta infractionala si calitatile acestora impun stabilirea unor pedepse cu executare in regim privativ de libertate. In legatura cu infractiunea de fals intelectual in cazul lui Corneliu Dobritoiu, Sergiu Medar si Mihaela Matei solicitam constatarea interventiei prescriptiei speciale, fiind depasit termenul de zece ani", declara atunci procurorul de sedinta.

Pe 23 martie 2015, Corneliu Dobritoiu a fost condamnat in prima instanta la un an inchisoare pentru participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice si doua luni inchisoare pentru participatie improprie la fals intelectual. Cele doua pedepse au fost contopite, rezultand un an inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de 3 ani.

In acelasi dosar, general de brigada in rezerva Traian Pigui, sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din MApN la data faptelor, si gen. mr. (r) Floarea Serban, sef al Directiei Legislatie si Asistenta Juridica din MApN la data faptelor, au fost achitati.

De asemenea, general maior in rezerva Francisc Radici a fost condamnat la 2 ani, 2 luni si 20 de zile inchisoare cu suspendare, el urmand sa presteze si 60 de zile munca in folosul comunitatii.

Aceeasi pedeapsa de 2 ani, 2 luni si 20 de zile inchisoare cu suspendare si 60 de zile munca in folosul comunitatii a primit si general maior in rezerva Constantin Nastase.

Alte condamnari in prima instanta au primit: general locotenent in rezerva Sergiu Medar - un an inchisoare cu suspendare, locotenent in rezerva Gheorghe Rotaru - un an si 6 luni cu suspendare, comandor in rezerva Gheorghe Gonciaruc - un an si 6 luni cu suspendare, colonel in rezerva Ionel Vizitiu - un an cu suspendare, plutonier adjunct in rezerva Mihaela Matei - un an si 6 luni cu suspendare, general de brigada in rezerva Corneliu Duta (comandant al Garnizoanei Bucuresti la data faptelor) - un an si 2 luni cu suspendare.

De asemenea, inculpatii au fost obligati la plata de despagubiri civile catre MApN: Corneliu Dobritoiu - 15.846 lei, Floarea Serban - 140.586 lei, Francisc Radici - 239.255 lei, Constantin Nastase - 230.040 lei, Sergiu Medar - 8.286 lei, Gheorghe Rotaru - 175.215 lei, Mihaela Matei - 45.514 lei, Ionel Vizitiu - 12.866 lei, Gheorghe Gonciaruc - 59.124 lei, Corneliu Duta - 280.934 lei.

Decizia a fost atacata cu apel atat de cei condamnati, cat si de catre DNA.

In septembrie 2013, fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu, in prezent senator PNL, a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave.

Procurorii au acuzat faptul ca, in perioada 1999 - 2005, Traian Pigui, in calitate de sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din Ministerul Apararii Nationale, s-a implicat in atribuirea in conditii nelegale a unor locuinte de serviciu (dintre care unele preluate de la RA-APPS), pentru a fi cumparate la pret subventionat, in baza Legii 562/2004, de beneficiari - cadre militare cu functii de conducere din MApN.

"Concret, inculpatul Traian Pigui a intocmit, in mod nelegal, adrese de repartitie a unor locuinte de serviciu si a acordat avize de repartizare ce nu erau in concordanta cu legea, dar prin documentele astfel intocmite i-a indus in eroare pe membrii comisiilor de auditare formate in vederea vanzarii in regim subventionat a acestor locuinte. Prin urmare, membrii comisiilor respective au intocmit, in fals, mai multe documente oficiale, in baza carora s-au vandut locuintele in regim subventionat inculpatilor Serban Floarea, Radici Francisc, Nastase Constantin, Medar Sergiu Tudor, Rotaru Gheorghe", sustine DNA.

Vanzarea in regim subventionat a acestor locuinte a fost de natura sa aduca Ministerului Apararii Nationale un prejudiciu cumulat de peste 962.000 lei, Traian Pigui inlesnind obtinerea de foloase materiale injuste pentru titularii contractelor de cumparare in regim subventionat.

Procurorii sustin ca ceilalti inculpati au inchiriat si ulterior au cumparat, in regim subventionat, o locuinta de serviciu de la Ministerul Apararii Nationale, cu incalcarea prevederilor legale.

Prejudiciul in acest caz este de peste 1,2 milioane lei (compus din aproximativ 1,1 milioane lei, care reprezinta prejudiciul suferit de MApN ca urmare a vanzarii la un pret diminuat fata de valoarea de inventar a fiecarei locuinte, la care se adauga suma de peste 100.000 lei, contravaloarea chiriei platite de MApN unei parti vatamate, incepand din luna ianuarie 2005 pana la zi).






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1716 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Fara iluzii !,se va proceda ca in cazul Dragnea ! (Miercuri, 4 mai 2016, 15:47)

    andreesanu [utilizator]

    Cand am auzit motivatiile hotaririi anterioare m-au apucat toti dracii -BATAIE DE JOC LA ADRESA ROMANULUI !!.
    Ce-i aia egalitate in fata legii ?,ce -i aia Constitutie ?,astia care dorm in cisme si-s avansati dupa chef sau dupa cum bate vantul !!,sunt mai presus de lege !!,ei pot sa fure !,au stele CAZUTE DIN CER !!! ei traiesc in alta lume a lor a HOTILOR CEI MARI !!!.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by