Referat DNA: Catalin Chereches a scris pe un biletel suma pe care o voia ca mita, banii fiind primiti in biroul sau

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 27 aprilie 2016, 19:20 Dosare Anticoruptie


Catalin Chereches
Foto: Agerpres
Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a scris pe un biletel suma pe care o voia drept mita in schimbul finantarii Fotbal Club Municipal Baia Mare (FCM Baia Mare), banii fiind primiti de edil chiar in biroul sau, se arata in referatul DNA cu propunerea de arestare preventiva a lui Chereches.

Potrivit documentului transmis la solicitarea Agerpres, din data de 1 iunie 2014 pana la 24 august 2015, Consiliul Local al municipiului Baia Mare a alocat FCM Baia Mare suma de aproximativ 950.000 lei, denuntatorul din acest dosar aratand ca, din banii virati de primarie in contul clubului, i-a remis inculpatului Catalin Chereches, la solicitarea acestuia, mai multe sume de bani.

Astfel, in unul dintre cazuri, Chereches a scris pe un biletel ce suma vrea in schimbul finantarii clubului.

"In cursul lunii martie 2015, i-a inmanat inculpatului Chereches Catalin suma de 50.000 lei in biroul sau din primarie. Suma i-a fost remisa primarului la momentul la care FCM Baia Mare a incasat de la primarie suma de 150.000 lei. Denuntatorul a aratat ca, cu cateva zile inainte de virarea sumei de bani, s-a intalnit cu primarul Chereches Catalin, care i-a aratat un biletel pe care era scrisa suma de 50.000 lei, ocazie cu care i-a transmis ca in ziua respectiva ii plateste avansul de 150.000 lei si ca din avansul respectiv trebuie sa-i duca acea suma de bani. Conform celor sustinute de denuntator, primarul i-a spus ca daca nu este de acord sa ii remita suma respectiva, nu ii mai da niciun ban", se arata in documentul citat.

De asemenea, Chereches a cerut ulterior alte doua transe de bani de cate 10.000 de lei, in contexte similare.

"Denuntatorul a precizat ca in luna iulie 2015, dupa ce Primaria municipiului Baia Mare i-a virat suma de aproximativ 70-80.000 lei, a fost contactat telefonic de catre (...), care i-a comunicat ca a discutat cu inculpatul Chereches Catalin si acesta a spus ca o poate rezolva cu suma de 10.000 lei (...). Intelegand ca este vorba de o noua solicitare formulata de inculpatul Chereches Catalin de a-i remite o parte din banii virati de primarie, i-a dat lui (...), prin intermediul lui (...) - angajata la (...), suma de 10.000 lei. In data de 24 august 2015, s-a aprobat, la initiativa inculpatului Chereches Catalin, de catre Consiliul local al municipiului Baia Mare, finantarea clubului cu suma de 600.000 lei, din care a primit aproximativ 300.000 lei. Din aceasta suma i-a remis personal inculpatului Chereches Catalin suma de 10.000 lei, undeva in cursul lunii septembrie 2015, inmanarea avand loc in biroul primarului", se mai arata in referat.

Conform documentului, denuntatorul le-a spus procurorilor ca, "in ultima perioada", Chereches i-a transmis ca aloca suma de 1.000.000 lei clubului de fotbal daca cesioneaza pe numele unei anumite persoane o societate comerciala.

Potrivit probelor de la dosar, la data de 14 aprilie, pentru sustinerea financiara a FCM Baia Mare de catre municipiul Baia Mare cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, Chereches a cerut 400.000 lei dintr-o sponsorizare totala de 600.000 lei pe care clubul a obtinut-o de la o societate, iar cu privire la remiterea banilor, primarul a spus ca din banca sa nu se scoata sume mari de bani, ci sume de 20.000- 30.000 lei.

"In esenta, inculpatul Chereches Catalin i-a spus denuntatorului sa ii dea o parte din banii solicitati cu titlul de mita, (...) pentru 'o datorie'. La data mai sus mentionata (...) a scos din banca suma de 22.325 lei pe care a schimbat in euro, obtinand suma de 5.000 euro, pe care i-a inmanat-o lui (...). La data de 26.04.2016, in baza aceleiasi intelegeri, inculpatul Chereches Catalin a primit cu titlul de mita de la (...), din suma totala de 400.000 lei pretinsa, suma de 30.000 lei. (...) La data mai sus mentionata s-a procedat la organizarea unui flagrant de catre organele de urmarire penala. In biroul inculpatului Chereches Catalin a fost identificata doar suma de 25.000 lei, primita de la (...). Pana la intrarea organelor de urmarire penala in biroul inculpatului Chereches Catalin pentru constatarea infractiunii flagrante, acesta a remis (...) suma de 5.000 lei din suma mai sus mentionata, acesta fiind motivul pentru care a fost gasita in biroul edilului doar suma de 25.000 lei", explica procurorii in referat.

Procurorii DNA l-au retinut marti seara pe Catalin Chereches, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita, in forma continuata, el urmand sa fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2915 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by