Primarul statiunii Sinaia, Vlad Oprea, a fost plasat sub control judiciar de DNA si nu mai are dreptul sa isi exercite functia

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 22 aprilie 2016, 17:07 Dosare Anticoruptie


Vlad Oprea
Foto: Primaria Sinaia
UPDATE Primarul statiunii Sinaia, Vlad Oprea, a fost plasat vineri sub control judiciar pentru 60 de zile de procurorii DNA Ploiesti si nu mai are dreptul sa isi exercite functia. Vlad Oprea a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA Ploiesti, in dosarul judecatoarei Ruxandra Popescu, dosar in care este acuzat de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, informeaza Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat.

Alaturi de primar a mai fost plasata sub control judiciar si Beatrice Eugenia Radulescu, secretar al orasului Sinaia, pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Aurora Mihaiela Bunea si Maria Ionita, consilieri juridici in cadrul Departamentului juridic al unitatii administrativ-teritoriale Sinaia, pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Primarul este acuzat ca a aprobat concesionarea mai multor terenuri din statiunea Sinaia fara a exista o hotarare de Consiliu Local in acest sens. Terenurile sunt aceleasi cu cele care au facut obiectul dosarului in care judecatoarea Ruxandra Popescu a dat o solutie favorabila unor persoane de la care ar fi primit bunuri necuvenite.

La iesirea de la audieri, Vlad Oprea a declarat ca nu poate face mai multe precizari despre ancheta, insa, intrebat daca va mai candida, primarul a raspuns "evident ca da", potrivit Mediafax.


Ce spun procurorii DNA in ordonantele de punere in miscare a actiunii penale:


In cursul anului 2010, in contextul in care pe rolul Judecatoriei Sinaia se afla un dosar civil ce privea un litigiu intre Primaria Sinaia si 3 persoane, concesionari ai unor terenuri, inculpatul Oprea Vlad Gheorghe, in calitate de primar, cu stiinta, si-a incalcat atributiile de serviciu prin nesocotirea hotararilor Consiliului Local care stabileau foarte clar conditiile in care se puteau instraina, in anumite situatii, terenurile respective.

Concret, acesta, printr-o adresa, a comunicat instantei de judecata, care solicitase Consiliului Local sa-si exprime pozitia procesuala fata de sustinerile reclamantilor din dosarul respectiv, ca Primaria Orasului Sinaia isi insuseste rapoartele de evaluare intocmite de catre evaluatorul autorizat pentru terenurile a caror vanzare se solicitase, "atata timp cat cei trei concesionari nu solicita Primariei orasului Sinaia restituirea unor eventuale diferente de bani".

Cu aceeasi ocazie, inculpatul Oprea Vlad Gheorghe a mai precizat ca "ramane la latitudinea instantei oportunitatea vanzarii".

Comunicarea respectiva a fost semnata pe langa edilul Oprea Vlad Gheorghe si de inculpata Radulescu Beatrice Eugenia, in calitate de secretar al orasului Sinaia.

Ulterior, la data de 11 noiembrie 2010, in calitate de magistrat judecator, inculpata Popescu Ruxandra a pronuntat o solutie vadit contrara dispozitiilor legale, prin care a dat castig de cauza reclamantilor, in detrimentul primariei Sinaia.

In acelasi context, inculpatii Ionita Maria si Bunea Aurora Mihaiela, in calitate de consilieri juridici in cadrul Departamentului juridic al unitatii administrativ-teritoriale Sinaia, prin incalcarea atributiilor de serviciu care-i obligau sa asigure apararea drepturilor si intereselor legitime ale unitatii in cadrul careia isi desfasura activitatea, desi cunosteau faptul ca hotararea respectiva afecta interesele unitatii administrativ teritoriale Sinaia nu au atacat aceasta hotarare.

Urmarea a fost ca orasul Sinaia si Consiliul Local Sinaia au fost obligate sa incheie contracte de vanzare-cumparare pentru trei terenuri in suprafata totala de peste 500 metri patrati care faceau obiectul unor contracte de concesiune, la preturi defavorabile, ceea ce a creat un prejudiciu de 214.734,39 euro si un folos necuvenit in acelasi cuantum pentru cei trei concesionari.


Potrivit DNA, primarul Vlad Oprea si Beatrice Eugenia Radulescu trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:


a) sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti, ori de cate ori sunt chemati;
 
b) sa informeze de indata Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti cu privire la schimbarea locuintei;

c) sa se prezinte la Inspectoratul Judetean de Politie Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemati;

d) sa nu paraseasca tara, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent;

e) sa nu exercite functia de primar, respectiv de secretar al orasului Sinaia, jud. Prahova, de care s-au folosit la savarsirea faptei retinuta in prezenta cauza, si sa nu se deplaseze in sediile unitatii administrativ-teritoriale Sinaia;

f) sa nu se apropie de inculpatii, de martorii mentionati in ordonanta, precum si de angajatii unitatii administrativ-teritoriale Sinaia si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale;

g) sa nu faca declaratii publice in mass-media referitoare la obiectul cauzei, la ceilalti coinculpati din dosar precum si la martorii audiati in cauza precizati in prezenta ordonanta;

h) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.


Vlad Oprea a fost audiat, in calitate de martor, in dosarul judecatoarei Ruxandra Popescu pe data de 16 martie, iar vineri a fost citat pentru a doua oara la sediul DNA Ploiesti, unde i s-au adus la cunostinta acuzatiile.

Pe 22 martie, Curtea de Apel Ploiesti a decis cercetarea judecatoarei Ruxandra Popescu, magistrat la Judecatoria Sinaia, sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























945 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    E de bine! (Vineri, 22 aprilie 2016, 17:34)

    transalpinarum [utilizator]

    Greu de crezut ca intr-o zona ca Sinaia nici usturoi nu au mancat nici gura nu le pute! Mai grav este ca aparatul de functionarime din primarie o sa se puna in miscare pentru alegerile ce urmeaza. Dar asta nu e o mare noutate in nici o primarie din tzara. Hotzomanii astia nu ies decat cu catuse sau cu picioarele inainte din primarie. De fapt Piedone ne demonstreaza ca nimic nu poate sta in calea dorintei pentru un nou mandat, nici chiar 60+ de cadavre.
  • 0 (2 voturi)    
    De ce acum? (Vineri, 22 aprilie 2016, 19:01)

    Pac-pac [utilizator]

    Intrebarea mea este de ce acum.
    De ce a trebuit sa treaca atat timp ca sa-l puna pe Oprea sub control judiciar in prag de alegeri.
    Ca sa iasa Papadopol, omul lui Adrian Sarbu, mare evazionist cu tot trustul PRO si Mediafa, Gandul &Co, pentru a pune mana pe telegondolele orasului?
    Miroase a rafuiala intre clanuri si cineva mai sus poate va pune mana si pe cei care influenteaza alegerile in acest mod.
    PS: Oprea nu se baga la un mizilic de 220.000 euro cat spun procurorii ca ar fi prejudiciul (adica undeva la jumatate in mod real).


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by