Deputatul Nicolae Paun ramane in arest preventiv

de Ionut Baias     HotNews.ro
Marţi, 19 aprilie 2016, 23:10 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, marti, o cerere depusa de deputatul Nicolae Paun, prin care acesta solicita inlocuirea arestului preventiv cu masura arestului la domiciliu, in dosarul in care este urmarit penal pentru fapte de coruptie in legatura cu derularea unor proiecte cu fonduri europene.

Nicolae Paun mai are o sansa de a scapa din arest preventiv, pe data de 21 aprilie, cand instanta suprema va discuta o cerere a DNA de prelungire a arestului cu inca 30 de zile.

Deputatul Nicolae Paun a fost arestat pe 27 februarie, el fiind pus sub acuzare in dosarul in care mai este cercetat si deputatul Madalin Voicu.

Potrivit DNA, la initiativa Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", a fost realizat, in toate judetele Romaniei, in perioada 2010 - 2013, proiectul "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi", cu finantare din fonduri europene. Prin implementarea proiectului se urmareau mai multe aspecte, printre care crearea a 200 de noi locuri de munca si implicarea, in initiative de antreprenoriat social, a unui numar de peste 3.000 de persoane provenite din grupuri defavorizate.

DNA sustine ca grupul tinta, reprezentand 3.296 de persoane apartinand grupurilor vulnerabile, a fost constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participantii, acestia din urma neavand cunostinta despre faptul ca au facut parte din acest grup.

Procurorii mai arata ca Nicolae Paun a impus fiecarui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, sa vireze 5% sub forma de donatie organizatiei Asociatia Partida Romilor 'Pro Europa', iar obiectivele proiectului nu au fost realizate.

Anchetatorii mai declara ca sumele acordate ca finantare sunt neeligibile in integralitatea lor, astfel ca s-a creat un prejudiciu total de aproape 12,4 milioane lei (aproximativ 11 milioane lei reprezentand fonduri europene si aproape 1,5 milioane lei de la bugetul de stat), avand in vedere operatiunile ilicite derulate de conducerea asociatiei si de catre managementul proiectului.

In plus, tot prin Asociatia Partida Romilor "Pro Europa", in perioada 2010 - 2013, s-a derulat si proiectul intitulat "Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine", cu finantare din fonduri europene, ce avea ca obiectiv sprijin pentru integrarea socio-profesionala si accesul la o calificare relevanta pe piata muncii pentru somerii tineri, de lunga durata, si persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie roma, din noua judete ale tarii - Alba, Bacau, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Gorj, Mures si Vaslui.

DNA mentioneaza ca proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fara a se urmari instruirea temeinica a cursantilor si fara a se parcurge intr-un mod relevant cele 360 de ore prevazute de contractele de pregatire profesionala, astfel ca s-au irosit in mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European si din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finantare sunt neeligibile in integralitatea lor.

Procurorii au retinut ca a fost creat un prejudiciu de aproape 15 milioane lei (peste 13,3 milioane lei din bugetul Fondului Social European si peste 1,5 milioane lei din bugetul national).Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

216 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by