Robert Negoita, primarul sectorului 3, este urmarit penal de DNA pentru evaziune fiscala de 77 milioane de lei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 14 aprilie 2016, 10:08 Dosare Anticoruptie


Robert Negoita
Foto: Agerpres
Primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoita, este urmarit penal de procurorii DNA pentru evaziune fiscala in forma continuata, anunta Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat. Ancheta vizeaza fapte din perioada 2005- 2009, cand Negoita "a construit trei ansambluri rezidentiale compuse din imobile de locuit si locuri de parcare si a vandut, in nume propriu, un numar de 1.250 din aceste imobile, ascunzand activitatea economica desfasurata prin neinregistrarea ca persoana impozabila in scopuri de TVA, nedeclararea si neachitarea catre bugetul de stat a TVA in valoare de 77.148.021 lei. (...) Incepand din luna decembrie 2005, Negoita Robert Sorin a inceput vanzarea imobilelor pe masura finalizarii acestora, fara a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economica desfasurata si fara a achita obligatiile fiscale ce-i reveneau", arata DNA.

Ce spun procurorii DNA in ordonanta de efectuare a urmaririi penale:

"In perioada 2005- 2009, prin folosirea resurselor societatilor pe care le administra, suspectul Negoita Robert Sorin a construit trei ansambluri rezidentiale compuse din imobile de locuit si locuri de parcare si a vandut, in nume propriu, un numar de 1.250 din aceste imobile, ascunzand activitatea economica desfasurata prin neinregistrarea ca persoana impozabila in scopuri de TVA, nedeclararea si neachitarea catre bugetul de stat a TVA in valoare de 77.148.021 lei.

Concret, s-a stabilit ca, in perioada 2005 - 2009, suspectul Negoita Robert Sorin a construit, in vederea vanzarii, 3 ansambluri rezidentiale formate din vile si blocuri de locuinte si locuri de parcare, situate in Bucuresti, in orasul Voluntari si orasul Popesti Leordeni.

Incepand din luna decembrie 2005, Negoita Robert Sorin a inceput vanzarea imobilelor pe masura finalizarii acestora, fara a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economica desfasurata si fara a achita obligatiile fiscale ce-i reveneau.

In perioada 10.01.2006 - 13.07.2009, acesta a efectuat un numar de 1.250 de tranzactii imobiliare, constand in vanzari de constructii si teren aferent constructiilor, activitati din care a obtinut venituri in suma de 364.714.645 lei.

Avand in vedere ca Negoita Robert Sorin a luat masuri active de comercializare a locuintelor construite in cele trei ansambluri rezidentiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfasurat-o este calificata ca activitate economica, pentru care exista obligatia platirii de TVA catre buget.
Pentru a evita plata obligatiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoita Robert Sorin a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, in nume propriu, au fost evidentiate contabil si declarate fiscal de societatile pe care le administra, insa veniturile nu au fost evidentiate. Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidentiale, Negoita Robert Sorin nu a declarat activitatea economica prestata ca persoana impozabila in scopuri de TVA.

Astfel, desi imobilele "scriptic" au fost edificate de persoana fizica Negoita Robert Sorin, dupa finalizare, acestea au fost prezentate, la toate targurile imobiliare, drept ansamblurile rezidentiale apartinand unei din societatile la care acesta era actionar.

Prin activitatile anterior descrise, prejudiciul total adus bugetului de stat este estimat la 77.148.021 lei si reprezinta TVA de la care Negoita Robert Sorin s-a sustras prin ascunderea activitatii economice derulate in nume propriu, in perioada 2005 - 2009."


Robert Negoita a fost audiat joi dimineata la DNA. Intrebat de jurnalisti, la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie, daca are calitatea de suspect, Negoita a raspuns: "Ceva de genul". Dosarul in care este audiat Robert Negoita vizeaza o plangere depusa impotriva sa de fostul sef al Fiscului, Sorin Blejnar, in anul 2009. Robert Negoita a precizat ca ancheta "nu are legatura cu activitatea mea in nicio demnitate publica" si ca "e vorba de niste fapte de cand eram eu in managementul privat".

''Este vorba de un dosar din 2009, care nu are nicio legatura cu activitatea mea politica. Este vorba de plangerea pe care mi-a facut-o Sorin Blejnar, in 2009'', a afirmat primarul sectorului 3, la intrarea in sediul DNA.

La iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie, Robert Negoita a declarat ca "Astept de foarte multa vreme sa rezolvam aceasta problema. Sper sa ajungem cat mai repede in instanta cu acest dosar si sa dovedesc acolo nevinovatia mea. E vorba de niste fapte de cand eram eu in managementul privat. Nu are legatura cu activitatea mea in nicio demnitate publica. Mi s-a dat un punct de vedere pe care trebuie sa il studiez. (Intrebat de ce il acuza exact DNA): Am aici in documente dar trebuie sa le analizez, acum le-am primit."

Robert Negoita a scris, pe pagina sa de Facebook, dupa plecarea de la sediul DNA, ca "Astazi, la ora 10.00, am fost invitat la Directia Nationala Anticoruptie pentru a mi se comunica cateva detalii despre o cercetare mai veche aflata in lucru la aceasta institutie. Din ceea ce mi s-a comunicat, este vorba despre subiectul legat de plata TVA-ului la apartamentele vandute pe persoana fizica. Deci o chestiune veche de opt ani, subiect a carui lamurire mi-o doresc de multa vreme si am spus-o in repetate randuri."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























10156 vizualizari

  • +22 (22 voturi)    
    bravo robert (Joi, 14 aprilie 2016, 10:18)

    xanti [utilizator]

    Cat tupeu ,in calitate de suspect?
    "Asa ceva" ,fara cuvinte.
    Oricum poate sa fure, sa minta sa se prostitueze ca cei din sectorul 3 tot il vor vota ,pentru ei conteaza doar "vai ce frumos e parcul IOR",ca e plin de betoane si terase nu mai conteaza.
    Votati-l fratilor ca e baiat bun face spectacole in parcul IOR,revelioane in IOR,filme in IOR ,tot sectorul e in IOR.
    • +18 (18 voturi)    
      romanasului ii place circul! (Joi, 14 aprilie 2016, 12:23)

      sun [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      Anvelopezale blocurile( cu frmele lui de casa) da-le muzica in parc, da banuti prin cateva televiziuni ( vezi B1), pune borduri noi vopsite , cateva banci , cateva excursii cu o ciorba la meniu, cheltuie bugetul pe nimicuri si dreneaza-l in buzunarele lui si ai la picioare votantii !
    • +5 (5 voturi)    
      Ultimul mohican e si el pe faras... (Vineri, 15 aprilie 2016, 0:26)

      Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      Dar trebuia sa fie printre primii, ca a furat de a rupt...
  • -20 (24 voturi)    
    Deviza romanilor azi,denunta,denunta, (Joi, 14 aprilie 2016, 10:20)

    xrogo [utilizator]

    pana la urma DNA tot gaseste ceva,rau am ajuns,o tara de delatori !!!
    • +15 (17 voturi)    
      nu vrei? (Joi, 14 aprilie 2016, 12:21)

      nelamurit [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      plateste tu TVA in locul lui Negoita.si eOK
      Alt idol pesedist la mititica?
    • +15 (15 voturi)    
      Da (Joi, 14 aprilie 2016, 13:41)

      georgegeorgescu [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Asa e, romanul denunta. Altfel nici nu se observa. Ca doar fiecare vinde cate o mie doua de apartamente.
    • +2 (2 voturi)    
      Asta e viata.. (Vineri, 15 aprilie 2016, 0:51)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      ... Daca ai furat, stai acasica, iesi din politica si gata.
    • 0 (4 voturi)    
      totusi... (Vineri, 15 aprilie 2016, 1:00)

      Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      De ce se ocupa DNA de o problema de evaziune fiscala? E treaba DIICOT-ului.
  • +13 (13 voturi)    
    ceva de genul... (Joi, 14 aprilie 2016, 10:25)

    alter_ego2013 [utilizator]

    another one bites the dust
    Pe de alta parte Piedone si Vanghelie, desi anchetati, nu par sa aiba o problema sa candideze din nou...
    Poate se trezesc si bucurestenii in ceasul al treispelea, totusi... Partidele traditionale sunt total compromise la momentul asta.
    • +3 (3 voturi)    
      Stai asa (Joi, 14 aprilie 2016, 22:03)

      mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui alter_ego2013

      Ca Piedine si Vanghelie sunt acum independenți sau vin din partea unor partide mici; adică se reinventează.
      Românii o zic, dar nu o gândesc pe aia cu lupul și părul...
    • +1 (1 vot)    
      la gradul (Vineri, 15 aprilie 2016, 8:11)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui alter_ego2013

      lor ridicat de nesimtire si obraznicie, lor li se pare foarte normal nu numai sa candideze, dar sunt si convinsi ca vor fi alesi.
      curat garantat vanghelie.
  • +16 (16 voturi)    
    oho! (Joi, 14 aprilie 2016, 10:29)

    sobolan [utilizator]

    "Laaaaa muuuuulți aaaaaaaaaaani" scris cu "diafragme" colorate. Cine stă în #iloveS3 știe de ce :)
  • +27 (27 voturi)    
    Un escroc (Joi, 14 aprilie 2016, 10:47)

    Cataleya [utilizator]

    Intrebat de reporteri, de mai multe ori, daca punerea sa sub acuzare i-ar influenta candidatura la un nou mandat, acest specimen a repetat acelasi raspuns infantil, cum ca dosarul se refera la fapte comise pe vremea cand era in sectorul privat, deci, ca atare, nu are nicio legatura cu politica.

    Adica, in mintea lui de PSD-ist sadea, daca a furat de la stat (vreo 30 milioane de euro) inainte de a intra in politica, e nevinovat si numai bun de primar.
    Abjectie totala.
    • +14 (14 voturi)    
      A furat si la primarie (Joi, 14 aprilie 2016, 12:26)

      sun [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

      De fapt tipul a drenat bugetul primariei in 4 ani si are acum bani sa plateasca evaziunea dar e cam greu sa-i scoata legal la lumina ! da se descurca el pana la urma ca se imprumuta de forma !
  • -2 (14 voturi)    
    Aoleuu....e de rau (Joi, 14 aprilie 2016, 10:48)

    bancher [utilizator]

    Abia ce se apucase sa imi envelopeze blocul, sper sa nu il salte si sa raman cu schelele pe bloc..
  • -9 (19 voturi)    
    Momenntul nu e potrivit! (Joi, 14 aprilie 2016, 11:16)

    Ciobanul Bucur [utilizator]

    Primarul Negoita a declansat o vasta actiune de anvelopare a multe, multe blocuri in ultima vreme si sunt anuntate alte multe blocuri ca vor intra in anvelopare luna aceasta. E, bineinteles, legat de apropiatele alegeri.
    Daca va fi arestat, inseamna ca noi, toti cei interesati de anvelopare, vom ramane si de data aceasta pe dinafara. Ca doar nu ar mai avea interesul de a culege voturi pe baza anveloparilor anuntate.
    Asa ca rog DNA sa-l mai pasuiasca cateva luni.
    • -4 (10 voturi)    
      100% de acord cu tine (Joi, 14 aprilie 2016, 12:08)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

      mie mi-au pus schelele pe bloc, au adus si materialele, am avut mare sedinta de bloc, singura din istoria blocului la care au participat din prima mai mult de 50% din membrii asociatiei de locatari: si toti am votat ca suntem de acord cu enveloparea blocului. Bucurie mare, s-au deschis beri, cei care ieri se bateau pe locurile de parcare azi se pupau, restantierii au promis ca platesc si fondul de rulment si reparatiile, ne-am apucat sa ne facem curatenie in subsol ca sa poata sa izoleze si subsolul.....si acum VA ROG SA NU IMI SPUNETI CA TOTUL A FOST IN VAN. Nu vreau sa il aresteze, ca sa ramanem cu schelele pe bloc si blocul neanvelopat....Rog DNA-ul sa il pasuiasca pana la Craciun!!!
      • -3 (7 voturi)    
        @ bancher: Ar trebui (Joi, 14 aprilie 2016, 14:41)

        Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui bancher

        ca noi doi sa facem o demonstratie de protest in fata DNA, exact cu acest motiv: sa ni-l mai lase cateva luni, pana ne anvelopeaza si blocurile noastre, dupa aia pot sa-l inhate oricand.
      • -1 (1 vot)    
        ..... asa am patit si eu ..... (Joi, 14 aprilie 2016, 23:33)

        cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui bancher

        La fel a fost in sectorul 1 dupa "agatarea" lui Chiliman. Speram sa faca izolarea si am ramas cu speranta.
    • +22 (22 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 14 aprilie 2016, 12:22)

      [anonim] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

      • -7 (9 voturi)    
        Da, eu asa cred, ca el imi anvelopeaza blocul (Joi, 14 aprilie 2016, 12:44)

        bancher [utilizator] i-a raspuns lui

        daca pleaca, noul primar nu o sa mai fie de acord ca anveloparea sa se faca cu firmele lui Negoita, asa ca...pa, pa, pa anvelopare.
        • +12 (12 voturi)    
          Adica daca negoita imi arunca (Joi, 14 aprilie 2016, 15:27)

          andreitr [utilizator] i-a raspuns lui bancher

          si mie cateva frimituri e baiat bun. Nu uita insa ca negoita ti-a furat painea intreaga la care tu aveai dreptul...In rest la multi ani lu' negoita!
  • +13 (15 voturi)    
    sunt multi ca el (Joi, 14 aprilie 2016, 11:35)

    levierul [utilizator]

    sunt multi cei care au dezvoltat proiecte imobiliare pe persoana fizica pentru ca asa au putut sa eludeze taxele si impozitele datorate statului. Ar fi timpul ca statul sa recupereze creantele si, dupa caz, justitia sa ii bage in procese penale
  • +16 (16 voturi)    
    la fix vin alegerile. (Joi, 14 aprilie 2016, 11:46)

    ouyang [utilizator]

    bucurestiul a ramas fara primari. hahahahaha
    • +6 (6 voturi)    
      a mai ramas Manescu (Joi, 14 aprilie 2016, 12:45)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

      de la sector 6
  • +21 (21 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 14 aprilie 2016, 11:48)

    [anonim]

    • +1 (1 vot)    
      Negoiță... (Vineri, 15 aprilie 2016, 9:12)

      Sorin Constantin [anonim] i-a raspuns lui

      Alegătorii sunt naivi,partidele reprezintă borfașii
  • -8 (12 voturi)    
    Si fireste este doar o coincidenta (Joi, 14 aprilie 2016, 12:01)

    adi_69 [utilizator]

    ca aceasta chemare la DNA in calitate de suspect are loc fix in luna in care se depun candidaturile la alegerile locale, intr-o ancheta deschsa acum 7 ani !.
    Nu spun ca este vinovat sau nevinovat, asta o stabilesc judecatorii, nici macar DNA.
    In rest speta este foarte interesanta, macar din 2 puncte de vedere:
    - chiar asa cum se face deosebirea intre venituri din "afaceri: imobiliare pe persoana fizica si cand trebuie sa te declari agent economic ? Daca mostenesti / cumperi 6 case (ca 2 sunt cu acte false nu conteaza in demonstratie) pe care le inchiriezi esti persoana fizica, iar peste 6 trebuie sa fii agent economilc ? Fireste ca este o aberatie sa spiui ca ai construit si vandut 1250 de case pe persoana fizica. Dar ideea este daca este ceva clar ilegal sau specularea (fara scrupule, dar asa e in afaceri) unei brese in legislatie
    - si de cand este atributia DNA, Nu este o fapta de coruptie si este facuta intr-o perioada in care Negoita nu avea nicio functie oficiala si nici nu are complice vreo persoana oficiala (cel putin din cate se stiu)

    Oricum, fapta este clara ca lumina zilei,nu o neaga nimeni, este la vedere, iar presupusul prejudiciu este f. mare. Deci putea fi judecata de 100 de ori in acesti 7 ani. Iar meciul se joaca. A mai fost o lege tampita a lui Boc care spunea ca si jurnalistii trebuiau sa plateasca TVA,Blejnar facea spume ca sunt evazionisti, dar acestia au castigat definitiv in instanta.
    • +3 (3 voturi)    
      Se intampla. (Vineri, 15 aprilie 2016, 0:52)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

      Si cand cu "Afcerea Microsoft", care a inceput pe vremea lui Nascase, dar "ei" au sarit direct la Udrea. Nu ca nu merita ce i se intampla, dar sa-i ia la rand.
  • +10 (10 voturi)    
    in plus.. (Joi, 14 aprilie 2016, 12:07)

    Dancing Dwarf [utilizator]

    ..mi-ar placea sa ajunga investigatiile si la activitatile sale hoteliere.. angajatii sai primesc pe cartea de munca salariul minim pe economie, restul.. la negru..
  • +10 (10 voturi)    
    JAF DE TERENURI SI IN BUGETUL SECT.3 (Joi, 14 aprilie 2016, 12:18)

    sun [utilizator]

    Dar oare de ce nu este anchetat pentru jaful facut in bugetul primariei conform RAPORTULUI CURTII DE CONTURI ! sau pentru contractele de anvelopare date cu dedicatie? sau pt zecile de terenuri oferite pe,, tava,, celor ce construiesc tot felul de blocuri pe spatiile verzi !
    • -1 (3 voturi)    
      Curtea de conturi? (Joi, 14 aprilie 2016, 15:31)

      andreitr [utilizator] i-a raspuns lui sun

      Este cel mai retrograda institutie dupa parlament. Uita-te numai la cine o conduce....
  • -7 (11 voturi)    
    ACUM ? (Joi, 14 aprilie 2016, 12:30)

    EmilNae [anonim]

    cum naiba se face ca pentru o speta din 2009 se deschide urmairea penala DUPA SAPTE ANI tocmai acum cu o 1-2 luni inainte de alegerile locale.Nu spun ca Negoita nu o fi furat dar treaba este DE CE TOCMAI ACUM.Nu au avut timp acum un an, doi, sase ani.
    Ce dovada mai buna ca asta ca sa nu mai vorbesc de piedone, de oprescu ca DNA VREA SA SCOATA DIN ALEGERI pe toti oamenii cu sanse ca sa le faca loc la cei agreati de BINOMUL KO-CO.
    Cit de chior sau rau intentionat sa fii sa nu vezi AMESTECUL SERVICIILOR si a unor INSTITUTII DE FORTA ale statului cum se amesteca direct in alegeri.
    Eu propun sa nu mai facem alegeri, sa o dam dracului de democratie si sa rugam frumos BINOMUL sa puna in functii pe cine doresc ei.
  • -5 (9 voturi)    
    Acum am inteles de ce nu-l condamna (Joi, 14 aprilie 2016, 12:39)

    xrogo [utilizator]

    pe Blejnar,el este o sursa permanenta de denunturi,chit ca sunt din deceniul trecut !!!
  • +5 (7 voturi)    
    anvelopare (Joi, 14 aprilie 2016, 19:10)

    anonimicus [utilizator]

    Dacă Negoiţă rămâne candidat şi câştigă un alt mandat voi începe să cred că majoritatea din sectorul trei are polistiren în creier în loc de neuroni.
  • +1 (3 voturi)    
    Acesti penali (Vineri, 15 aprilie 2016, 6:52)

    burebista [utilizator]

    Au avut sansa sa stea in banca lor .Dar mai vreau la furat si acum stop ,de musai daca nu de buna voie ei nu pricep .Voi escroci care furati de 26 de ani STOP destul NU SE MAI POATE UN PAS INAPOI SAU IN PUSCARI .ATENTIE PRIMARILOR MAGITi.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by