Fostul sef al Consiliului Judetean Botosani si socrul lui, trimisi in judecata de DNA

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 13 aprilie 2016, 16:17 Dosare Anticoruptie


DNA Suceava a dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a fostului presedinte al CJ Botosani, Florin Turcanu, pentru trafic de influenta in forma continuata (8 acte materiale) si  spalarea banilor in forma continuata.

De asemenea, a fost trimis in judecata, in libertate, si socrul acestuia, Aristomel Anusca, pentru complicitate la cele doua infractiuni de mai sus.

Ce scrie in comunicatul DNA:

"In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:  

In perioada iunie 2013-septembrie 2014, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Botosani, inculpatul Turcanu Florin a pretins si primit de la administratorul mai multor firme din Botosani, sume de bani si alte foloase materiale in cuantum de 272.906,16 lei, reprezentand contravaloarea lucrarilor de constructie si amenajare executate la un imobil declarat ca fiind in proprietatea inculpatului Anusca Aristomel (socrul lui Turcanu Florin), situat in municipiul Botosani, la care se adauga si cheltuieli privind achizitionarea unor aparate si bunuri de uz casnic. 

Acesta din urma, de altfel, l-a si ajutat pe ginerele sau Turcanu Florin, in sensul ca a intermediat primirea banilor si a foloaselor necuvenite. In schimbul acestor foloase, Turcanu Florin i-a promis omului de afaceri ca isi va folosi influenta data de ascendentul functiei pe care o detine, pentru a interveni asupra unor functionari publici din cadrul Consiliului Judetean Botosani si din cadrul a doua primarii de comuna de pe raza aceluiasi judet, Dangeni si Avrameni, astfel incat sa fie atribuite, prin incredintare directa, 3 (trei) contracte de lucrari si furnizare de bunuri, in valoare de peste 600.000 lei, firmelor administrate de omul de afaceri, lucru care s-a si intamplat ulterior.  

De asemenea, inculpatul a pretins ca are influenta si ca va interveni asupra membrilor comisiilor de licitatie, functionari publici din cadrul Consiliului Judetean Botosani, cu atributii in materia achizitiilor publice, pentru a-i determina sa favorizeze una din firmele omului de afaceri pentru castigarea unor licitatii publice privind contracte de executie lucrari a caror finantare era asigurata din fonduri provenind de la Uniunea Europeana, bugetul de stat si bugetul local. 

In realizarea mecanismului infractional, pentru mascarea actiunilor sale si a intelegerii avute cu omul de afaceri, inculpatul Turcanu Florin a interpus drept paravan mai multe firme, beneficiind de sprijinul socrul sau Anusca Aristomel care a interactionat cu aceste firme si cu omul de afaceri, prin alti martori intermediari indicati de inculpatul Turcanu Florin. 

Concret, in perioada august 2013- ianuarie 2015, inculpatul Anusca Aristomel l-a ajutat pe inculpatul Turcanu Florin sa ascunda si sa disimuleze adevarata natura a provenientei, a dispozitiei si a proprietatii imobilului din municipiul Botosani care a fost construit si finantat gratuit de una din firmele omului de afaceri cu suma de 272.906,16 lei, cunoscand ca bunurile astfel dobandite provin din savarsirea unei infractiuni.  

Actiunile desfasurate de complicele Anusca Aristomel au constat in incheierea, la data de 08.08.2013, unui contract de antrepriza fictiv cu o societate comerciala paravan, pentru construirea imobilului, in scopul ascunderii si disimularii beneficiarului real al constructiei imobilului - inculpatul Turcanu Florin - precum si a originii reale a materialelor de constructie si a manoperei gratuite folosite la constructia imobilului. 

Materialele care proveneau de la firmele controlate de omul de afaceri, nu au fost facturate nici catre firma paravan, nici catre Anusca Aristomel.  

De asemenea, inculpatul Anusca Aristomel l-a ajutat pe inculpatul Turcanu Florin sa dobandeasca sume de bani in cuantum total de 156.238 lei remise gratuit de omul de afaceri si care, in final, au ajuns prin intermediul lui in contul bancar al firmei paravan, pentru a crea aparenta ca cea care a executat lucrarile a fost firma paravan si nu firma omului de afaceri favorizat de Turcanu Florin.  

Dupa finalizarea lucrarilor de constructie, inculpatul Anusca Aristomel, la indicatiile transmise de inculpatul Turcanu Florin prin intermediari, a facut demersuri la institutiile si firmele abilitate, pentru a-l ajuta sa ascunda si sa disimuleze proprietatea asupra imobilului dobandit din savarsirea unei infractiuni.  

Actiunile efectuate de Anusca Aristomel au urmarit ca imobilul sa figureze in evidentele primariei municipiului Botosani si ale OCPI Botosani pe numele sau si nu al inculpatului Turcanu Florin si au fost realizate in scopul eludarii legii, respectiv pentru ca inculpatul sa nu figureze in evidentele fiscale si cadastrale cu bunuri proprii, dar si pentru a zadarnici aplicarea art. 20 din Legea nr. 78/2000 privind obligativitatea instituirii masurilor asiguratorii in cazul in care inculpatul Turcanu Florin avea sa fie cercetat pentru o infractiune de coruptie.  

In vederea confiscarii speciale, s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra imobilului aflat in proprietatea inculpatului Anusca Aristomel, care a format obiectul infractiunii de trafic de influenta.  

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botosani, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

561 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by