Inalta Curte: 8 aprilie - ultimul termen in dosarul 'Referendumul'

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 31 martie 2016, 16:35 Dosare Anticoruptie


Liviu Dragnea
Foto: AGERPRES
Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit pentru 8 aprilie ultimul termen de judecata in dosarul 'Referendumul', in care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat in prima instanta la un an inchisoare cu suspendare, potrivit Agerpres.

La termenul de joi al procesului, completul de judecata condus de Livia Stanciu a audiat ultimii martori si inculpati din acest dosar, urmand ca saptamana viitoare sa aiba loc dezbaterile finale.

Astfel, unul dintre inculpati, George Balanescu, fost membru intr-o sectie de votare din Alexandria ca reprezentant al USL, a relatat ca s-a deplasat cu urna mobila la un spital, insotit de doi politisti si un reporter de la o televiziune. In legatura cu neregulile constate de procurori, el a declarat ca au existat semnaturi ale unor bolnavi care nu erau in dreptul numelor lor, insa nu a fost vorba de semnaturi contrafacute. De asemenea, el a spus ca a mers si a doua oara in spital cu urna mobila, deoarece erau cativa bolnavi care 'voiau din suflet' sa voteze.

A mai fost audiat in calitate de martor primarul municipiului Alexandria, Ovidiu Dragusin. El a spus ca, in ziua votului, a fost sunat pe un telefon ce apartinea unui prieten de catre deputatul Valentin Boboc, care era la acea vreme administratorul public al municipiului Alexandria.

'Prietenul mi l-a dat la telefon pe Boboc, care mi-a cerut sa ne mobilizam pentru o prezenta mai buna la vot. Boboc mi-a zis ca am fost sunat de Liviu Dragnea, dar ca eu nu am raspuns. Nu stiu de ce nu am sesizat apelul. Voia sa ne mobilizam pentru o prezenta mai buna la vot', a spus Ovidiu Dragusin. El a adaugat ca nu i s-a cerut sa faca ceva anume, dar ca oricum nu se putea realiza o mobilizare mai mare a electoratului.

Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecatori de la ICCJ in dosarul 'Referendumul' la un an de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de trei ani. Alti 74 de inculpati din dosar au fost fie achitati, fie condamnati la inchisoare cu suspendare. Decizia a fost atacata cu apel.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

'Ca un prim pas, Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, adrese prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60%, li se solicita sa ia masuri incriminate de Legea nr. 3/2000 (in fapt, promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice, care nu sunt ele insele unitati administrativ-teritoriale', arata DNA.

In paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid, mai preciza DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1309 vizualizari

  • +8 (8 voturi)    
    mosule, (Joi, 31 martie 2016, 16:51)

    nesuferitu [utilizator]

    naspa, ce sa-ti zic.... daca nu cumva n-ai tu vreun blat cu cineva ca tu sa ramai cu ''suspendare'' si sa-i dai pe-ai tai in primire. nici asa nu-i prea rau...
    • +3 (3 voturi)    
      banc (Joi, 31 martie 2016, 18:53)

      andreitr [utilizator] i-a raspuns lui nesuferitu

      Doi morti in cimitir. Primul catre al doilea: Ce se aude, ba, ce se aude? Al doilea catre primul: Nimic. Isi ascunde Valcov tablourile.
      O ce bine...primul catre al doilea. Credeam ca iar e dragnea si ne scoate iar la vot...
  • +7 (9 voturi)    
    Se stieeee (Joi, 31 martie 2016, 17:10)

    omezu [utilizator]

    La multi ani (cu executare)!
  • +4 (4 voturi)    
    Să auzim de bine,pentru noi. (Joi, 31 martie 2016, 18:02)

    asavreau [utilizator]

    Să fie cinci ani cu executare.Să nu mai îndrăznească cineva să se joace cu viitorul acestei țări,aducând prin fraudă toți borfașii în Parlamentul României și să formeze un guvern din falși absolvenți de facultăți și doctorate.
  • +2 (4 voturi)    
    Pe 8 aprilie au loc dezbaterile, dupa care (Joi, 31 martie 2016, 18:30)

    Susufler0 [utilizator]

    in proportie de 99,99% Livia Stanciu va amana pronuntarea macar o data. Se poate amana pronuntarea si de mai multe ori, uneori, pt cazuri de asa zisa forta majora. De ex, un membru al completului este in imposibilitate fizica (e bolnav) si nu poate participa la deliberari. Una peste alta, nu conteaza de cate ori o sa fie amanata pronuntarea deciziei, daca ea va fi cu folos si se va lasa macar cu 6-12 luni de inchisoare cu executare si cu pedeapsa complementara privind dreptul de a fi ales.
  • 0 (0 voturi)    
    cu executare (Vineri, 1 aprilie 2016, 10:42)

    Ilidia [utilizator]

    Merita sa-i creasca pedeapsa si, mai ales, sa fie cu executare. Sa le fie deinvatatura de minte si altora.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by