Procurorii anticoruptie sustin, in referatul prin care se cere arestarea preventiva a Liei Olguta Vasilescu, ca dupa sustinerea concertului de catre Goran Bregovic din anul 2012 a avut loc o intalnire la care au participat mai multe persoane, printre care si administratori de firme interesati sa obtina contracte cu Primaria Craiova.
"In acelasi scop, (...) a fost abordat si de catre deputatul (...), care i-a cerut la randul sau sa o ajute cu bani pe Vasilescu Lia Olguta pentru campania electorala, afirmand ca pe langa influenta politica pe care cei doi o au, (...) va primi 'inzecit', cu referire la perspectiva avantajelor aferente favorizarii unor activitati comerciale", precizeaza DNA in referatul trimis instantei.
DNA precizeaza ca sponsorizarile s-ar fi realizat prin intermediul unui ONG, Asociatia Pro Craiova.
"La 14.03.2016, ca la inceputul anului 2014, in apropierea Festivalului Shakespeare a avut loc o discutie intr-un birou din Primaria Mun. Craiova la care au participat mai multe persoane, printre care si el, Lia-Olguta Vasilescu si Radu Preda. Obiectul discutiei a fost legat de renovarea fatadelor blocurilor de pe str. A.I. Cuza, intrucat acestea erau deteriorate iar in Mun. Craiova urma sa se desfasoare un festival de teatru cu participare internationala din 14 tari. Intrucat nu exista posibilitatea refacerii lor cu fonduri de la bugetul municipalitatii, in cadrul discutiilor doamna primar a propus sa identifice cei prezenti, societati comerciale dispuse sa ajute cu sponsorizari in demersul de refacere a fatadelor din zona centrala a Craiovei, afirmand ca nu era bine ca Primaria Mun. Craiova sa fie sponsorizata de societati comerciale. In consecinta inculpata a propus ca sponsorizarea sa fie facuta prin intermediul unui ONG", se precizeaza in dosar.
Primarul municipiului Craiova, Lia-Olguta Vasilescu, a fost retinuta de procurorii anticoruptie pentru 24 de ore fiind acuzata de patru fapte de luare de mita, trei infractiuni de folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, urmand sa fie prezentata joi Tribunalului Bucuresti cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Alaturi de ea sunt cercetati sub control judiciar Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei si Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociatii non profit, ambii acuzati de complicitate la luare de mita.
- Referat: Lia Olguta Vasilescu a monitorizat constant realizarea materialelor electorale primite de la un om de afaceri
"In mod constant, inculpata Vasilescu Lia Olguta venea la sediul firmei lui (...) S.C. (...) S.R.L., la ore matinale, pentru a-l intreba de stadiul executiei materialelor de publicitate electorala (brichete, pixuri, cani etc.). Camioanele incarcate cu produse de publicitate electorala au fost directionate conform indicatiilor date de Vasilescu Lia Olguta in municipiul Craiova, la locurile indicate", se arata in referat.
Materialele electorale confectionate sunt mentionate in mai multe anexe la un contract. Este vorba, printre altele, de cate 50.000 de brichete si pungi personalizate, 20.000 de odorizante, 10.000 de cani si mai multe mii de tricouri si pixuri.
Procurorii sustin ca acelasi om de afaceri i-a platit si o suma de bani cash candidatei Lia Olguta Vasilescu, tot pentru sustinerea campaniei electorale pentru functia de primar al Craiovei. In plus, el a suportat costurile unui concert si cheltuielile de deplasare ale celui care l-a sustinut, surse judiciare indicand ca artistul respectiv este Goran Bregovici.
Miercuri, Lia Olguta Vasilescu a fost retinuta de procurorii DNA sub acuzatiile de luare de mita (patru infractiuni), folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infractiuni) si spalare de bani.
Ea urmeaza sa fie prezentata, joi, Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile fata de Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, pentru doua infractiuni de complicitate la luare de mita, si Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociatii non-profit, pentru patru infractiuni de complicitate la luare de mita.
"In cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai multi oameni de afaceri au fost determinati de candidatul Lia Olguta Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa efectueze diverse sponsorizari. In scopul obtinerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic", se arata intr-un comunicat al DNA transmis, miercuri.
Potrivit DNA, "donatiile" respective, estimate la 135.907 euro, s-au concretizat atat in realizarea de materiale electorale, cat si pentru organizarea unor spectacole in sustinerea campaniei Liei Olguta Vasilescu.
"Materialele respective au fost folosite de inculpata, cunoscand ca provin din savarsirea infractiunii de folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite", sustin procurorii.
Conform acestora, pe de alta parte, in 2014, Vasilescu a pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri, "pentru si printr-o asociatie non-profit, cu titlu de mita, suma totala de 544.209,33 lei, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu".
"Concret, in perioada respectiva, inculpata Vasilescu, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalti inculpati, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau in derulare contracte cu Primaria Craiova sa efectueze sponsorizari catre asociatia reprezentata de inculpata Popescu, in vederea efectuarii unor lucrari de reabilitare a fatadelor unor cladiri din municipiul Craiova", arata procurorii.
Anchetatorii au retinut ca oamenii de afaceri au acceptat solicitarile formulate de Lia Olguta Vasilescu in considerarea atributiilor pe care aceasta le avea in calitate de primar, pentru a nu intampina din partea edilului dificultati in buna desfasurare a contractelor, in efectuarea platilor si in receptionarea lucrarilor.
"De asemenea, edilul a beneficiat in mod direct de avantaje nepatrimoniale constand in acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja in spatiul public intr-o emisiune televizata din 2 martie 2016", mai mentioneaza DNA.
Sursa citata subliniaza ca inculpatilor Preda si Popescu li se atrage atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care le revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.