Sebastian Ghita, dupa ce deputatii au respins retinerea si arestarea sa: Eu nu m-am nascut sa fur, nu m-am nascut sa fac contracte cu statul. M-am nascut sa creez

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 30 martie 2016, 15:39 Dosare Anticoruptie


Sebastian Ghita in redactia HotNews
Foto: HotNews / DP
Sebastian Ghita a declarat, miercuri, dupa ce colegii sai deputati au respins prin vot cererile DNA de incuviintare a retinerii si arestarii sale preventive, ca "Nu e doar o chestie de dreptate.  E o chestiune de principii democratice". Sebastian Ghita a afirmat ca "Cred ca menirea oamenilor pe lume este sa creeeze, sa munceasca, sa se dezvolte. Eu nu m-am nascut sa fur, nu m-am nascut sa fac contracte cu statul. M-am nascut sa creez. Cred ca trebuie sa urmarim cu atentie cat de usor acuzam pentru un urlet prelung pe televizoare." Ghita a mai sustinut ca "Nu cred ca pentru placerile sadice ale unor personaje care se bucura de arestari trebuie sa hranim cu denunturi aceasta masinarie crunta".

Declaratiile lui Sebastian Ghita, dupa votul din Camera Deputatilor:


Despre votul colegilor sai: E doar o chestiune de principii democratice. Nu e doar o chestie de dreptate. Nu as dori nimanui sa treaca prin asa ceva.

Cred ca menirea oamenilor pe lume este sa creeeze, sa munceasca, sa se dezvolte. Eu nu m-am nascut sa fur, nu m-am nascut sa fac contracte cu statul. M-am nascut sa creez.

Cred ca trebuie sa urmarim cu atentie cat de usor acuzam pentru un urlet prelung pe televizoare.

Trebuie sa ajungem la situatia in care societatea sa se civilizeze, sa se ordoneze.

Intentionez sa imi vad linistit de viata mea si cred ca toti oamenii din Romania trebuie chemati sa faca treaba asta.

Nu cred ca pentru placerile sadice ale unor personaje care se bucura de arestari trebuie sa tot hranim cu denunuturi aceasta masinarie crunta.

Sunt convins ca in momentul in care un dosar al sotiei presedintelui va fi pe rol, presedintele va trebui sa isi dea demisia.

N-am mai multe amanunte sa va ofer (intrebat de unde are informatia despre dosarul lui Iohannis).

Timp de un an de zile, mai multe persoane au venit sa imi spuna ca sigur as scapa de problemele mele daca l-as denunta pe Victor Ponta - colegi din partid, oameni din avocatura, din justitie.

Abia am iesit din acest vot complicat si nu am inca un plan imediat.

Dupa cum vedeti, putem sa planuim orice, dupa un simplu denunt viata se poate schimba intr-o zi.

Intrebat despre prezenta in sala a lui V. Ponta si E. Udrea: Cred ca si V Ponta, vazand ce se intampla in justitie... Procurorii cheama oameni in arest fara sa cheme avocatul. Hai sa iti reducem din pedeapsa, hai sa facem intelegere. Cred ca o fi vazut si domnul Ponta ce se intampla. Stim cu totii ca a avut o participare la acest nou Cod Penal care aduce atata durere si atata chinuiala oamenilor in Romania.

Cativa colegi mi-au spus ca pot asista la numararea votului, ulterior presedintele Vali Zgonea mi-a spus ca nu pot participa.


  • De ce il acuza procurorii DNA pe Sebastian Ghita

Directia Nationala Anticoruptie a cerut incuviintarea Camerei Deputatilor pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Sebastian Ghita, pe care procurorii DNA il acuza de:
  • doua (2) infractiuni de dare de mita,
  • doua (2) infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,
  • santaj,
  • cumparare de influenta,
  • conducerea unui vehicul fara permis de conducere.

Ghita este implicat intr-un dosar care fusese inchis in 2014 de procurorul Lucian Papici (plecat intre timp din DNA), dar redeschis in 26 februarie 2016 in urma cererii adjunctului sefei DNA, Calin Nistor.

In acest dosar, chestorul Viorel Dosaru, fostul sef al Inspectoratului de Politie Prahova, este acuzat de procurori ca ar fi primit mita ca sa ii divulge lui Razvan Alexe (un apropiat al gruparii Sebastian Ghita - Mircea Cosma) informatii confidentiale. In acelasi dosar sunt implicati si Aurelian Mihaila (fost procuror general adjunct al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti) si Ionut Botnaru (fost sef DIICOT Ploiesti, acum procuror general al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, numit in functie de Tiberiu Nitu).

Furnizare de informatii confidentiale

Procurorii DNA afirma ca mai multe persoane, printre care si Sebastian Ghita, au furnizat "informatii confidentiale" mai multor persoane implicate intr-un caz de evaziune fiscala si spalare de bani, in perioada 2013-2014, intr-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

"Informatiile confidentiale priveau obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masurile de supraveghere tehnica dispuse, masurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa efectueze urmarire penala", potrivit unui comunicat postat pe site-ul Directiei Nationale Anticoruptie.

Procurorii sustin ca Sebastian Ghita "a capacitat un magistrat si o persoana din conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Prahova (I.P.J.) Prahova sa-i furnizeze informatii confidentiale din dosarul aflat in curs de urmarire penala pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti".

Potrivit sursei citate, Ghita "avea interesul sa protejeze doua persoane implicate in activitatea infractionala ce facea obiectul anchetei, iar pe de alta parte, avea personal interese de natura financiara la mai multi agenti economici supusi anchetei".

In schimbul informatiilor obtinute Sebastian Ghiar ar fi promis, pe de o parte, persoanei din conducerea I.P.J. Prahova ca o va sprijini sa isi mentina functia, dar si sa obtina alte functii de conducere, si ar fi acordat magistratului sprijin in vederea obtinerii unor functii de conducere sau executie in cadrul unor institutii publice centrale.

Santajul

In ceea ce priveste acuzatia de santaj, procurorii afirma ca, in martie 2011, pentru a inceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei societati comerciale, "prin intermediul unui post de televiziune a carui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA" (Romania TV, n.r.), Ghita "l-a constrans pe reprezentantul acelei societati comerciale sa incheie, in mod fictiv, un contract de prestari servicii".

"Scopul incheierii contractului era ca SC ASESOFT INTERNATIONAL SA sa dobandeasca, in mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500.000 euro, reprezentand valoarea contractului mentionat. Din acea suma, SC ASESOFT INTERNATIONAL SA a primit, in doua transe, in perioada iunie - septembrie 2011, suma totala de 610.202, 96 lei", acuza procurorii.

Conducerea fara permis

Sebastian Ghita mai este acuzat ca in 22 iulie 2012 a condus un autoturism Mercedes, fiind depistat pe raza localitatii Barcanesti, judetul Prahova, in conditiile in care avea carnetul suspendat pentru cinci luni.

In aceeasi zi, Sebastian Ghita ar fi cerut unei persoane din conducere I.P.J. Prahova sa intervina pe langa politistii rutieri astfel incat acestia sa nu constate contraventia, respectiv depasirea limitei de viteza si a infractiunii la regimul circulatiei, respectiv intocmirea dosarului penal, interventie care s-a si realizat.

In schimbul acestui favor, Ghita a sprijinit persoana care a intervenit pentru el sa isi pastreze functia de conducere la I.P.J. Prahova.

Audieri la DNA Ploiesti pe banda rulanta

Miercuri au fost audiati la DNA Ploiesti mai multi suspecti din acest dosar. Printre primii audiati s-au numarat Sebastian Ghita si Viorel Dosaru.

Procurorul general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, Liviu Tudose, a fost adus cu mandat la sediul DNA Ploiesti, surse judiciare declarand ca procurorii au obtinut aviz din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru retinerea si arestarea preventiva a acestuia, transmite Agerpres.

La sediul DNA Ploiesti va mai fi adus cu mandat si procurorul Aurelian Mihaila, fost adjunct al PCA Ploiesti, pentru care, de asemenea, DNA a obtinut aviz pentru retinerea si arestarea preventiva a sa, au precizat surse citate de Agerpres.

Conform acestora, Liviu Tudose este acuzat in acest dosar de luare de mita si furnizare de informatii confidentiale, iar procurorul Aurelian Mihaila este acuzat de cercetare abuziva si furnizare de informatii nedestinate publicitatii.

De asemenea, fostul subsecretar de stat in MAI, Viorel Dosaru, este acuzat de luare de mita (doua infractiuni), favorizarea infractorului si furnizarea de informatii nedestinate publicitatii, iar Constantin Ispas, fostul sef al DGA Prahova, este acuzat de luare de mita si furnizarea de informatii nedestinate publicitatii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5362 vizualizari

  • +35 (39 voturi)    
    jenant (Miercuri, 30 martie 2016, 15:46)

    BogdanRosu [utilizator]

    Cat tupeu are in el jegosul asta.........
    • +11 (11 voturi)    
      Creaza metode noi de furat... (Miercuri, 30 martie 2016, 18:01)

      cartofil [utilizator] i-a raspuns lui BogdanRosu

      Care de care mai ingenioase. Pentru care se considera artist.
  • +29 (33 voturi)    
    este doar o amanare (Miercuri, 30 martie 2016, 15:52)

    levierul [utilizator]

    este doar o amanare si asta se stie. HOTILOR.
    A distrus aproape tot ce inseaman industria IT din Romania prin interpunerea de firme din portofoliu in orice contract cu statul.
    In final nu va scapa
    • -7 (11 voturi)    
      Oare?! (Miercuri, 30 martie 2016, 16:26)

      Johanis [utilizator] i-a raspuns lui levierul

      Si daca-si ia un an de munca in folosul comunitatii?
  • +29 (35 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 30 martie 2016, 15:53)

    [anonim]

    • +4 (18 voturi)    
      bucurestenii mai si muncesc.....tu...ce faci.?.. (Miercuri, 30 martie 2016, 16:15)

      oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui

      ...gargara pe munca altora.....la treaba baiete si la votare casca ochii bine , nu mai trimiteti in parlementi toti talharii de prin bodegile voastre....aia trimisi de voi il tin in libertate pe ghita.
    • +7 (11 voturi)    
      Eh (Miercuri, 30 martie 2016, 16:34)

      Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui

      Au avut grija in anii 90 sa-i ciomageasca pe aia 70 000 pe care -i astepti. Din pacate au luat calea strainatatii
  • +14 (16 voturi)    
    Vreau si eu sa vad (Miercuri, 30 martie 2016, 16:07)

    MG [utilizator]

    Vreau si eu sa vad cu arata un sistem informatic de 10 milioane de euro - de exemplu. Ca la cate s-au cumparat ar trebui sa se inchida toate punctele de lucru cu publicul si totul sa fie on-line. Adica nu le tremura mana cand scriu sumele alea?
  • +19 (21 voturi)    
    MIE NU MI-E FRICA, RETARDULE ! (Miercuri, 30 martie 2016, 16:14)

    deval [utilizator]

    Retarzii din tembeliziuni zic ca a avut un discurs
    "convingator" !! Convingator pentru hoti , pentru cei asemeni lui !!
    Denunturile privind coruptia si intelegerile cu procurorii se practica de lumea civilizata de zeci de ani pentru ca e similara actiunilor mafiote si e greu daca nu imposibil sa ajungi la capii actiunilor de praduire cum e cel din discutie !
    Cred ca unora le-a fost frica, dar probabil ca le-a fost frica de santaj ca multe dintre fapte au fost facute in USL asa ca ...e normal ca numai daca erau curati cei care au votat ar fi votat pentru arestare !! ORDINARILOR !!! Nici un partid din cele existente in parlament n-ar trebui sa intre in viitorul parlament indiferent pe cine pun pe liste !!
  • +18 (20 voturi)    
    a mai aparut si scursura Monta , (Miercuri, 30 martie 2016, 16:18)

    deval [utilizator]

    care a mai luat 2 kg de cand s-a zvonit ca e intelectual si nu un ratat caruia daca i se anuleaza doctoratul , nu mai poate practica nici avocatura si devine maxim consilier juridic la Avantul prabusirea....
  • +16 (18 voturi)    
    sa creezi coruptie (Miercuri, 30 martie 2016, 16:18)

    jackalphonse [utilizator]

    e..uite asa. S a gandit sa fie si nesimtit ca sa ne arate noua ce mici suntem. Era mai bine daca nu te nasteai...
  • +16 (18 voturi)    
    TARE DE TOT. (Miercuri, 30 martie 2016, 16:25)

    Johanis [utilizator]

    Daca ramane numai cu afacerile in privat, intra in faliment in 3 luni. Multi ''oameni de afaceri'' ar pati asa ceva. Ridica imperii financiare false, cu banii nostri. Normal ca ai profit daca vinzi primariei o pereche de cizme de cauciuc cu 900 de lei!
    Si asta merge de 25 de ani.
    Si va merge in continuare!
  • +17 (19 voturi)    
    asa e (Miercuri, 30 martie 2016, 16:27)

    Abramburel [utilizator]

    Te-ai nascut sa creezi. Firme. Multe si dubioase.
  • +15 (17 voturi)    
    Cu alte cuvinte (Miercuri, 30 martie 2016, 16:30)

    Fantoma [utilizator]

    Nu m-am nascut sa fur, ci sa pictez. Dar daca a trebuit sa fur asta e, viate te impinge sa faci lucruri pentru care nu esti nascut, poate de aia au iesit asa de rau: neavand talent sa fur am fost prins. Daca ma nasteam sa fur nici nu va trecea prin mintea ca am facut-o - mia culpa. Sunt vinovat.
  • +18 (20 voturi)    
    M-am saturat sa platesc HOTI. (Miercuri, 30 martie 2016, 16:32)

    ouyang [utilizator]

    Cum e asta? Platesc salarii, pensii speciale si fel de fel de gratuitati si reduceri pentru o gasca de interlopi? Tara asta e formata strict din tampiti?
  • +16 (18 voturi)    
    clar (Miercuri, 30 martie 2016, 16:39)

    UglyKidJoe [utilizator]

    astia traiesc in alta lume, paralela
  • +13 (15 voturi)    
    i-auzi mai la el ... (Miercuri, 30 martie 2016, 16:53)

    luciusbv [utilizator]

    "M-am nascut sa creez" -> vezi ca poate organizezi ceva atelier de creatie prin puscarie.
  • +11 (13 voturi)    
    s-a nascut sa creeze! (Miercuri, 30 martie 2016, 17:00)

    Motanul_incaltat [utilizator]

    Este un fel de Da Vinci
  • +11 (13 voturi)    
    mda (Miercuri, 30 martie 2016, 17:21)

    rrat [utilizator]

    nu s-a nascut hotz, a devenit dupa
  • +12 (14 voturi)    
    Ghiță în delir (Miercuri, 30 martie 2016, 17:22)

    Radu I [utilizator]

    „Eu nu m-am nascut sa fur, nu m-am nascut sa fac contracte cu statul. M-am nascut sa creez”.
    Să creezi, da. Grupuri infracțional-organizate. Tâlhari fără mamă, fără tată, fără conștiință. Care ați supt ca lipitorile și v-ați îmbogățit cu nerușinare din bugetul public.
    p.s. I se mai pare cuiva că discursul de mai sus seamănă izbitor cu cele ale „inocentei” doamne Udrea?
    • +10 (10 voturi)    
      Asteptam sa spuna (Miercuri, 30 martie 2016, 18:00)

      manusha [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

      ca-i vor scoate sutienul si va fi traumatizat pe viata. Discursul seamana cu al Elenei Udrea, Catalin Voicu, Cristian Rizea si al celorlalti mielusei din puroiul national care este Parlamentul Romaniei .
  • +12 (14 voturi)    
    Sa trimitem artistul in parnaie. (Miercuri, 30 martie 2016, 17:23)

    ouyang [utilizator]

    Sa aiba timp sa creeze. Pana acum n-a creat nimic. Nici n-a terminat de supt de la masa si s-a mufat la buget cu vreo 12 firme. E bine? Mai e mult de supt din bani publici? Se mai poate fara tovarasu ponat sa furnizeze contractele? Sau fara tovarasu sova sa le piarda cand e nevoie?
  • +11 (13 voturi)    
    Sa născut cineva să fure? (Miercuri, 30 martie 2016, 17:27)

    asavreau [utilizator]

    Și Parlamentul României a votat împotriva reținerii și arestării acestui individ,care batjocorește public poporul român.Rușine borfași din parlamentul României.Să-i ținem minte și la toamnă,pa.
  • +10 (12 voturi)    
    1 (Miercuri, 30 martie 2016, 17:37)

    test123 [utilizator]

    s-a nascut sa creeze contracte cu statul
  • +11 (13 voturi)    
    M-am nascut sa creez... (Miercuri, 30 martie 2016, 17:44)

    Cuca [utilizator]

    ... un imperiu financiar pe bani furati de la prostii care nu protesteaza, care nu se revolta, si pe care ii pot aburi extrem de usor cu numai doua-trei vorbe frumoase....
  • +10 (10 voturi)    
    Esti inca "nenascut " dpdv moral bey Ghitza (Miercuri, 30 martie 2016, 17:54)

    Plagarus [utilizator]

    Mutantul asta economico-politic si-a "ales " bine tzara in care sa FURE !
  • +12 (12 voturi)    
    Sarlatanul impertinent si fudul! (Miercuri, 30 martie 2016, 18:00)

    hotnewsfil [utilizator]

    Acest sarlatan chiar isi inchipuie ca isi bate joc de oricine, de orice institutie? Parlamentarii care i s-au aliat sunt din acelas aluat moral, ca si el. este de sperat ca procurorii si judecatorii nu se vor lasa pacaliti de acesti sarlatani.
  • +9 (9 voturi)    
    BAI DOAMNA , NU TOTI E HOTI ! (Miercuri, 30 martie 2016, 18:09)

    arheopterix [utilizator]

    Asa graia hahalrea de Sorinache ,si a doua zi era legat . Nenorocitilor , poporu* va vrea la beci si cu banii luati si acolo veti ajunge !
  • +7 (7 voturi)    
    o bijuterie a parlamentului (Miercuri, 30 martie 2016, 18:32)

    yellowdog [utilizator]

    nu poate fi instrainata
  • +9 (9 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 30 martie 2016, 18:35)

    [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
    tupeu de prieten cu ponta. (Miercuri, 30 martie 2016, 18:45)

    __alex__ [utilizator]

    si altfel pare normal.
  • +5 (5 voturi)    
    de ce s-a facut deputat (Miercuri, 30 martie 2016, 18:52)

    Dodel540 [utilizator]

    Poate se intreba cineva in 2012 ce ii trebuie lui Ghita sa fie deputat. Era plin de bani , contracte cu statul , proprietar de televiziune si in primul rand prieten la catarama cu fostul viitor presedinte al Romaniei.
    Si faceti apoi o comparatie cu Olguta Vasilica de la Craiova care astazi a fost retinuta de DNA si va fi probabil arestata.
    Care e mai smecher?
    Si sa rapsunda la aceasta intrebare in primul rand fraierii din Prahova care sunt "reprezentati" de acest specimen. Da , aia care au votat cu 2 maini Usl-ul atunci
    • +5 (5 voturi)    
      omul de incredere (Miercuri, 30 martie 2016, 20:13)

      revo [utilizator] i-a raspuns lui Dodel540

      A fost bagat in Parlament ca sa ajunga in comisia de control a SRI (care se ocupa intre altele si cu interceptarile si supravegherea IT - chestiuni ultrasensibile pentru mafia PSD, mai ales ca apareau in presa ororile de inregistrari); ca sa conduca si sa controleze postul de televiziune al SRI-ului PSD-ist (finantat intre altii si de Cocosul madamei Udrea); ca sa aiba suficienta putere politica pentru a alege si impune in posturile cheie oameni de nadejde; pentru a castiga for ever si in deplina siguranta toate "licitatiile" Statului; pentru a-l sustine cu toate puterile pe amicul Ponta etc.
      Multe trebi grele pentru un suflet asa gingas, creator! De-asta i-a cazut si parul, de prea mult stress! Si acum poftim, se ma tine si madam Kovesi de capul lui, si aia e tare, n-are naturelul simtitor, ca nu i-a cazut un fir de par, are o coama! O sa-l vedem in curand cu toata teasta lucind ca luna plina.
      Nu cred ca se gandea pe atunci ca va avea nevoie de imunitatea parlamentara, era pe cai mari, alaturi de amicii Ponta si Sova, sustinut de toata mafia PSD-ista prahoveanu si nu numai.
  • +1 (1 vot)    
    si totusi (Joi, 31 martie 2016, 17:40)

    za_omu [utilizator]

    ai ajuns sa faci numai contracte cu statul...pentru ca ala e singurul destul de cretin cat sa dea saci de bani pe gunoaiele aka creatiile tale :)


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by