DNA cere aviz pentru retinerea si arestarea lui Sebastian Ghita, acuzat de dare de mita, santaj si cumparare de influenta

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 23 martie 2016, 15:38 Dosare Anticoruptie


Sebastian Ghita
Foto: HotNews / DP
Procurorii DNA cer Camerei Deputatilor sa incuviinteze retinerea si arestarea preventiva a deputatului Sebastian Ghita, acuzat de doua fapte de dare de mita, santaj si conducere de vehicul fara permis.

UPDATE 18.20 Conducerea Camerei Deputatilor se reuneste joi la ora 12.00 pentru a lua act de cererea DNA si a transmite dosarul si solicitarile catre Comisia Juridica, cea care trebuie sa dea un aviz consultativ in termen de trei zile (cel mai probabil marti, luni fiind liber pentru Pastele Catolicilor).

Avizul este consultativ, insa obligatoriu procedural. Ulterior, in termen de cinci zile, plenul Camerei Deputatilor voteaza asupra cererii DNA.

Ghita are dreptul sa isi consulte dosarul dupa ce acesta ajunge la biroul comisiei juridice si este desigilat. El isi poate sustine punctul de vedere in fata comisiei si ulterior in fata plenului.

Procurorii DNA il acuza pe fostul deputat PSD de:
  • doua (2) infractiuni de dare de mita, 
  • doua (2) infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,
  • santaj, 
  • cumparare de influenta, 
  • conducerea unui vehicul fara permis de conducere


Ghita este implicat intr-un dosar care fusese inchis in 2014 de procurorul Lucian Papici (plecat intre timp din DNA), dar redeschis in 26 februarie 2016 in urma cererii adjunctului sefei DNA, Calin Nistor.

In acest dosar, chestorul Viorel Dosaru, fostul sef al Inspectoratului de Politie Prahova, este acuzat de procurori ca ar fi primit mita ca sa ii divulge lui Razvan Alexe (un apropiat al gruparii Sebastian Ghita - Mircea Cosma) informatii confidentiale. In acelasi dosar sunt implicati si Aurelian Mihaila (fost procuror general adjunct al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti) si Ionut Botnaru (fost sef DIICOT Ploiesti, acum procuror general al Parchetului Curtii de Apel Ploiesti, numit in functie de Tiberiu Nitu).

Furnizare de informatii confidentiale


Procurorii DNA afirma ca mai multe persoane, printre care si Sebastian Ghita, au furnizat "informatii confidentiale" mai multor persoane implicate intr-un caz de evaziune fiscala si spalare de bani, in perioada 2013-2014, intr-un dosar aflat pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

"Informatiile confidentiale priveau obiectul cercetarilor, persoanele fizice si juridice cercetate, masurile de supraveghere tehnica dispuse, masurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz si ale ofiterilor de politie delegati sa efectueze urmarire penala", potrivit unui comunicat postat pe site-ul Directiei Nationale Anticoruptie.

Procurorii sustin ca Sebastian Ghita "a capacitat un magistrat si o persoana din conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Prahova (I.P.J.) Prahova sa-i furnizeze informatii confidentiale din dosarul aflat in curs de urmarire penala pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti".

Potrivit sursei citate, Ghita "avea interesul sa protejeze doua persoane implicate in activitatea infractionala ce facea obiectul anchetei, iar pe de alta parte, avea personal interese de natura financiara la mai multi agenti economici supusi anchetei".

In schimbul informatiilor obtinute Sebastian Ghiar ar fi promis, pe de o parte, persoanei din conducerea I.P.J. Prahova ca o va sprijini sa isi mentina functia, dar si sa obtina alte functii de conducere, si ar fi acordat magistratului sprijin in vederea obtinerii unor functii de conducere sau executie in cadrul unor institutii publice centrale.

Santajul


In ceea ce priveste acuzatia de santaj, procurorii afirma ca, in martie 2011, pentru a inceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei societati comerciale, "prin intermediul unui post de televiziune a carui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA" (Romania TV, n.r.), Ghita "l-a constrans pe reprezentantul acelei societati comerciale sa incheie, in mod fictiv, un contract de prestari servicii".

"Scopul incheierii contractului era ca SC ASESOFT INTERNATIONAL SA sa dobandeasca, in mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500.000 euro, reprezentand valoarea contractului mentionat. Din acea suma, SC ASESOFT INTERNATIONAL SA a primit, in doua transe, in perioada iunie - septembrie 2011, suma totala de 610.202, 96 lei", acuza procurorii.

Conducerea fara permis


Sebastian Ghita mai este acuzat ca in 22 iulie 2012 a condus un autoturism Mercedes, fiind depistat pe raza localitatii Barcanesti, judetul Prahova, in conditiile in care avea carnetul suspendat pentru cinci luni.

In aceeasi zi, Sebastian Ghita ar fi cerut unei persoane din conducere I.P.J. Prahova sa intervina pe langa politistii rutieri astfel incat acestia sa nu constate contraventia, respectiv depasirea limitei de viteza si a infractiunii la regimul circulatiei, respectiv intocmirea dosarului penal, interventie care s-a si realizat.

In schimbul acestui favor, Ghita a sprijinit persoana care a intervenit pentru el sa isi pastreze functia de conducere la I.P.J. Prahova.

Audieri la DNA Ploiesti pe banda rulanta

Miercuri au fost audiati la DNA Ploiesti mai multi suspecti din acest dosar. Printre primii audiati s-au numarat Sebastian Ghita si Viorel Dosaru.

Procurorul general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, Liviu Tudose, a fost adus cu mandat la sediul DNA Ploiesti, surse judiciare declarand ca procurorii au obtinut aviz din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru retinerea si arestarea preventiva a acestuia, transmite Agerpres.

La sediul DNA Ploiesti va mai fi adus cu mandat si procurorul Aurelian Mihaila, fost adjunct al PCA Ploiesti, pentru care, de asemenea, DNA a obtinut aviz pentru retinerea si arestarea preventiva a sa, au precizat surse citate de Agerpres.

Conform acestora, Liviu Tudose este acuzat in acest dosar de luare de mita si furnizare de informatii confidentiale, iar procurorul Aurelian Mihaila este acuzat de cercetare abuziva si furnizare de informatii nedestinate publicitatii.

De asemenea, fostul subsecretar de stat in MAI, Viorel Dosaru, este acuzat de luare de mita (doua infractiuni), favorizarea infractorului si furnizarea de informatii nedestinate publicitatii, iar Constantin Ispas, fostul sef al DGA Prahova, este acuzat de luare de mita si furnizarea de informatii nedestinate publicitatii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























8335 vizualizari

  • +28 (30 voturi)    
    iar? (Miercuri, 23 martie 2016, 15:53)

    GOG [utilizator]

    da la brutrie cand il vedem?
  • +19 (21 voturi)    
    aha (Miercuri, 23 martie 2016, 15:58)

    Gobelin [utilizator]

    vezi sa nu si aprobe !
  • -21 (33 voturi)    
    sa-l aresteze de urgenta (Miercuri, 23 martie 2016, 16:14)

    xanti [utilizator]

    Daca a condus fara carnet sa fie decapitat ,torturat,spanzurat de degete.
    Propun ca toti cei care conduc fara carnet sa fie arestati pe viata,pai asta e coruptie rutiera,DNA are ca obiect conducatorii fara carnet mai nou.
    • +12 (16 voturi)    
      care este obiectul tau ? (Miercuri, 23 martie 2016, 17:27)

      Withdrawal [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      Apararea infractorilor ?

      Ce vrei sa insinuezi , e ok sa conduci fara permis?
      • +12 (12 voturi)    
        obiectul (Miercuri, 23 martie 2016, 18:16)

        nahir [utilizator] i-a raspuns lui Withdrawal

        "muncii" lui, postatul, este sa incaseze bani de la psd.
        altfel, ar fi banuit de prostie crasa, fapt ce ar fi in totala contradictie cu abilitatea folosirii tastaturii si implicit a calculatorului si, in general, a utilizarii minimale de terminale IT.
  • +18 (20 voturi)    
    ia-n (Miercuri, 23 martie 2016, 16:15)

    nesuferitu [utilizator]

    sa vedem ce-o mai fi si cu asta? da ''e grele'' ca-i are pe multi la mana animalu', politic bineinteles.
  • +13 (17 voturi)    
    hai jupane, pregateste-ti valijoara (Miercuri, 23 martie 2016, 16:26)

    Maniu [utilizator]

    si doneaza milioanele furate prin "afaceri" cu mafiotul stat roman pentru ambientarea si upgradarea confortului din penitenciare.
  • +15 (19 voturi)    
    fain (Miercuri, 23 martie 2016, 16:34)

    JohnnyDepp [utilizator]

    Mi-ati facut ziua fericita.
  • +20 (22 voturi)    
    Romania tv = santaj ? (Miercuri, 23 martie 2016, 16:38)

    Plagarus [utilizator]

    Ghitza,te asteapta " doctorul " Viorel ,la portiza in Dubai
  • +20 (22 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 23 martie 2016, 16:48)

    [anonim]

  • +9 (13 voturi)    
    Ce folos? (Miercuri, 23 martie 2016, 17:05)

    Trojan.H [utilizator]

    Ce folos daca pleaca si asta la odihna la fel ca Varanul iar instrumentele de terorism media sunt bine-mersi?
  • +13 (15 voturi)    
    Clasicul (Miercuri, 23 martie 2016, 17:27)

    omezu [utilizator]

    La (cat mai) multi ani!
    • +6 (6 voturi)    
      cu (Miercuri, 23 martie 2016, 18:20)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui omezu

      multa sanatate.
      fereasca Dumnezeu sa se imbolnaveasca si asta de "parnaita", ca-i tanar si in putere. da' ce? te joci cu boalele astea grave?
  • +3 (3 voturi)    
    cand i-au dat liber fratilor ? (Miercuri, 23 martie 2016, 18:43)

    TRABI [utilizator]

    Cum ? parca era retinut .... !!!
    E timpul sa-i ia serios oamenii legii si sa nu mai apara in plan public . Vrem sa ne alegem alti oameni prin care sa rezolvam nenorocirile tarii . Nu ne mai intereseaza ghita , ponta , ontanu , voszganian , caty , szgonea, shova ,base... , bla-blaga , masonul partizano-rus ( se stie el....) ....
  • +5 (5 voturi)    
    Ghiță ăsta are 9 vieți... (Miercuri, 23 martie 2016, 19:01)

    IancuJianu [utilizator]

    vad ca-i tare greu de dovedit cite furaciuni a facut pungasul asta, desi e clar ca ziua buna. are proptele mari, nu gluma...
  • +5 (5 voturi)    
    Trebuie o ancheta alerta (Miercuri, 23 martie 2016, 19:55)

    Susufler0 [utilizator]

    pt ca unele fapte sunt din anii 2011-2012, Papici a inchis dosarul acum 2 ani iar Ghitza de-abia a aratat ca stie sa traga de dosare pana se prescriu (vezi dosarul "Tracia- Asesoft").
  • +3 (3 voturi)    
    Toate "drumurilii " duc la "dr" Ponta (Joi, 24 martie 2016, 7:08)

    Plagarus [utilizator]

    Ghiţă devenise chiar candidat la şefia Comisiei de control şi supraveghere a activităţii SRI, unde, în cele din urmă, a rămas doar membru !!?
    Herțanu, cumnatul penalului Ponta, cel arestat pentru constituirea unui grup infracțional organizat, schimbarea, nelegală, a destinației fondurilor europene și evaziune fiscală, în legătură cu un contract cu fonduri europene privind extinderea rețelei de canalizare în localitatea prahoveană Comarnic.
    În dosar mai sunt cercetați sub sub control judiciar președintele CJ Mircea Cosma, fiul său Vlad Cosma, care este deputat PSD, dar și deputatul Ghiță.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by