Dosarul Portul Constanta: Senatorul Mircea Banias, achitat in prima instanta

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 22 martie 2016, 17:52 Dosare Anticoruptie


Mircea Banias
Foto: Agerpres
Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis achitarea senatorului PC Mircea Banias si a altor 38 de persoane cercetate in acelasi dosar, decizia nefiind definitiva, informeaza Mediafax.

Magistratii ICCJ au decis, marti, achitarea, in prima instanta, a senatorului PC Mircea Banias si a altor 38 de persoane care sunt cercetate intr-un dosarul prvind importurile ilegale din Portul Constanta.

Potrivit procurorilor, acestia faceau parte dintr-un grup infractional care controla activitatile de import-export din cadrul Directiei regionale vamale Constanta, prin perceperea unor sume de bani pentru procesarea vamala a marfurilor, indiferent daca erau introduse licit sau ilicit.

Membrii gruparii sunt acuzati de dare si luare de mita, trafic de influenta, evaziune fiscala, contrabanda, fals in inscrisuri sub semnatura privata, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, folosirea de documente falsificate la autoritatea vamala sau infractiuni contra drepturilor de marca industriala inregistrata.

Senatorul Mircea-Marius Banias este acuzat de initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, trafic de influenta, instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Eugen Bogatu, fost director al Directiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, a fost trimis in judecata pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup, cumparare de influenta, trafic de influenta, instigare la doua infractiuni de dare de mita, complicitate la dare si la luare de mita, precum si pentru instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Laurentiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului Administratiei si Internelor, este judecat pentru initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui astfel de grup si trafic de influenta.

Alaturi de acestia au fost trimisi in judecata Cadir Sunai, fost director al DRAOV Constanta, Liviu-Adrian Durbac, fost sef al Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, in prezent sef al Biroului Vamal Targuri si Expozitii Bucuresti, Claudiu-Constantin Olteanu, adjunct al sefului Biroul Vamal Constanta Sud Agigea, Liviu Costel Bratu, adjunct al sefului Biroului Vamal Constanta Sud Agigea, ofiterul de politie Adrian Sorin Patrascu, comandant adjunct "Grup de nave" Constanta, in cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, si Ionut Marius Scriosteanu, sef al Biroului Vamal Slobozia, potrivit procurorilor DNA.

Totodata, in dosar sunt judecati lucratori si inspectori vamali, asociati si administratori ai unor firme, comisionari vamali.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1537 vizualizari

  • +1 (3 voturi)    
    cum asa? (Marţi, 22 martie 2016, 19:46)

    Gustav666 [utilizator]

    ICCJ s-a dat cu mafia, nu degeaba l-a tinut DNA-ul in arest preventive, DNA are intotdeauna dreptate.
  • +1 (1 vot)    
    miliarde de euro inca se pierd (Miercuri, 23 martie 2016, 10:02)

    jescu [utilizator]

    Centrele comerciale en-gros au fost si inca sunt pline de marfa fara factura...care trece cumva de vama. Targurile de provincie sunt si ele pline de marfa pentru care nu se da bon fiscal, deci cum ajunge acolo ? Vorbim de miliarde de euro, nu de cativa lei ? Nu e vorba doar ca DNA-ul esueaza lamentabil in cazul asta particular ci mai importante sunt cele cateva miliarde de euro pe care le pierde bugetul anual.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by