News.ro: Decizie de pastrare a interceptarilor SRI, in dosarul Dragos Basescu

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 18 martie 2016, 18:45 Dosare Anticoruptie


Curtea de Apel Bucuresti a decis sa pastreze interceptarile efectuate cu ajutorul SRI in dosarul lui Dragos Basescu, nepotul fostului presedinte, chiar daca dosarul se afla in procedura de camera preliminara, scrie news.ro.

Pe 11 martie, judecatoarea Anamaria Tranca de la Curtea de Apel Bucuresti a decis sa respinga, ca nefondate, contestatiile facute de Dragos Basescu si Ciprian Nistor impotriva deciziei de incepere a judecatii, emisa de Tribunalul Bucuresti.

De notat ca decizia a fost pronuntata inainte de publicarea deciziei CCR in Monitorul Oficial, care a avut loc marti, 14 martie.

La Curtea de Apel, avocatii celor doi au invocat recenta decizie a Curtii Constitutionale privind interceptarile si au cerut eliminarea probelor de la dosar care au fost efectuate cu ajutorul Serviciului Roman de Informatii (SRI).

Instanta a considerat ca probele sunt valabile si a respins cererile lui Basescu si Nistor, scrie news.ro. Mai mult, CAB i-a obligat pe cei doi la cheltuieli de judecata totale de 700 de lei.

Decizia judecatoarei nu este inca motivata.

Decizia Justitiei vine dupa ce Curtea Constitutionala a decis, in 16 februarie, ca prevederea din Codul de procedura penala potrivit careia supravegherea tehnica poate fi efectuata de "alte organe specializate ale statului" decat organul de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei este neconstitutionala.

Curtea a precizat, in motivare, ca hotararea se aplica si dosarelor aflate pe rolul instantelor.

De notat ca judecatorul constitutional Daniel Morar a declarat la inceputul lunii martie, pentru HotNews.ro, ca, in urma deciziei Curtii Constitutionale, probele considerate ca fiind obtinute in mod nelegal nu sunt inlaturate in mod automat, ci judecatorii vor decide de la caz la caz. Morar sustine ca trebuie facuta distinctia intre nulitati absolute si relative. In cazul interceptarilor realizate de SRI, acestea par a se incadra la nulitati relative, fiind vorba de modalitatea de interceptare.

Nulitatea relativa a unor probe poate fi invocata doar pana la un anumit moment procesual, mai precis pana finalizarea procedurii la camera preliminara. Altfel spus, in acele dosare care au trecut de camera preliminara, interceptarile - chiar realizate de SRI - nu mai pot fi anulate ca probe.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3625 vizualizari

  • +7 (13 voturi)    
    foarte bine (Vineri, 18 martie 2016, 18:55)

    mavis [utilizator]

    toate sa fie pastrate si folosite. Dar intrebarea ramane: cine intercepteaza acum? S-au s-a dat drumu la furat?
  • -6 (18 voturi)    
    Explicatia! (Vineri, 18 martie 2016, 18:55)

    Obiectivul [utilizator]

    iata de ce se transformase fostul tovaras Basescu Traian in militant pentru drepturile infractorilor. O groaza de rude, prieteni, acoliti au intrat in sfera penalului acolo unde probabil si el va ajunge.
    • +6 (12 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 martie 2016, 19:48)

      [anonim] i-a raspuns lui Obiectivul

      • +1 (7 voturi)    
        deocamdata s-a vazut cine plateste postaci! (Vineri, 18 martie 2016, 21:14)

        king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui

        http://www.agerpres.ro/justitie/2015/03/20/dna-postacii-de-pe-internet-o-costau-pe-elena-udrea-10-000-euro-lunar-17-18-55

        Zice DNA, nu A3, varanul, Gadea sau altii!
  • -6 (10 voturi)    
    voiculescu e de vina! (Vineri, 18 martie 2016, 19:42)

    king david hotel [utilizator]

    cum altfel?
    • +4 (8 voturi)    
      Pai, n-ai vrea sa fie tot timpul Basescu ! (Vineri, 18 martie 2016, 20:16)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

      Sa mai fie din cand in cand si turnatorul Voiculescu.
      PS. Nu i-a cazut de loc bine puscariasului Voiculescu hotararea aceasta a CAB. Isi facuse iluzii cu privire la inregistrarile lui din dosarul Santajul. Ei, asta e ! Abia ce-o sa iasa din parnaie, c-o sa intre la loc.
      PS. La a doua condamnare o sa-l faca coleg cu Visinescu si Ficior. Asa, ca intre tovarasi !
  • +4 (8 voturi)    
    deci nu e cum spunea SRI? (Vineri, 18 martie 2016, 20:25)

    Roman_Cetatean [utilizator]

    ca gata, catastrofa, securitatea natiunii e in pericol?!?!

    Wow, chiar asa? functioneaza justitia si dupa decizia CC?

    Deci, ca sa vedeti numai cat de parsivi pot sa fie unii, sa minta fara jena. Ma rog, e dreptul lor sa ceara "drepturi" si puteri. Tine insa de societate sa le mai si dea peste mana, Ne-a ajuns Securitatea dinainte, plus ca oricum asculta si intercepteaza aproape orice misca...

    PS: o sa cred ca SRI s-a "reformat" si chiar ne apara cu adevarat cand vor curata "Academia ANI-SRI", plus ASSN de toate jegurile plagiatoare si hoti cu conexiuni in servicii. Pana atunci, orice emana de acolo e suspect de manipulare si anchete "la comanda", cu tinta clara. Stau sa ma gandesc, de ex, la dosarul Bancorex si cate altele, rezolvate cu taxe pe prostime si cu beneficiarii zburdand liberi, mari afaceristi.
    • +3 (5 voturi)    
      Daaaaa.... (Vineri, 18 martie 2016, 22:55)

      HalikiBuliki1 [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

      minunat.
      La asta nu m-am gandit.

      Unde era SRI cand a fost devalizat Bancorex, cel pentru care platim direct pentru fiecare litru de benzina si indirect pentru absolut orice produs cumparam.
      Ca doar a fost transportat de la fabrica pana in magazin.

      Aaaaaaaaaaa...si sa nu uitam si serviciile de transport persoane in si in afara localitatilor.

      Pana atunci ii privim la televizor pe cei care au devalizat Bancorex.
  • 0 (8 voturi)    
    Din pacate, (Vineri, 18 martie 2016, 20:40)

    HalikiBuliki1 [utilizator]

    noi mereu trebuie sa vedem lucrurile emotional si nu rational.
    Decizia CCR spune ca sunt ilegale. Curtea de apel spune ca sunt legale. CCR este instanta superioara, dar asta nu conteaza pentru instanta inferioara, Curtea de apel.
    Buuuun. Ce rezulta de aici?
    1. Il condamna in prima instanta in baza inregistrarilor iar la recurs il achita pentru ca se constata ca probele au fost obtinute ilegal, conform deciziei CCR.
    2. Avand in vedere decizia CCR, castiga la CEDO si asta inseamna bani de la bugetul de stat, colectati din taxele NOASTRE.
    Eu in calitate de cetatean simplu, daca castig un proces cu statul, ce sanse am sa fie pusa in aplicare hotararea judecatoreasca, in conditiie in care o decizie CCR este ignorata?
    Vor trece anii, vom baga in puscarie toti coruptii de acum, dar probabil se vor schimba si lucrurile in justitie iar coruptii condamnati acum vor castiga pe banda rulanta procese cu statul care i-a condamnat fara probe sau cu probe obtinute ilegal. Averile inapoi plus dobanzi si penalitati.Asta vrem? Nu suntem destul de saraci?
    Sa ii condamne, dar sa ii condamne pe probe solide, probe care exista, dar procurorii uneori sunt prea comozi sa le caute.
    • +2 (2 voturi)    
      Postac manipulator, nu? (Sâmbătă, 19 martie 2016, 19:00)

      Fanfan la tulipe [utilizator] i-a raspuns lui HalikiBuliki1

      Mai are ma nuti bani sa va dea? Ce-mi plac analizele voastre atotstiutoare...Hai valea ca va recunoaste lumea de la distanta!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by