Dosarul Referendumul: Mai multi martori au declarat ca semnaturile lor de pe listele electorale au fost falsificate

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 17 martie 2016, 19:41 Dosare Anticoruptie


Mai multi alegatori din comune din judetul Teleorman au declarat joi, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca nu au votat la referendumul organizat in iulie 2012 pentru demiterea fostului presedinte Traian Basescu, insa numele lor au aparut pe listele electorale cu semnaturi false, informeaza Agerpres. Un complet de judecata condus de presedintele instantei supreme, Livia Stanciu, a continuat joi audierea de martori in dosarul "Referendumul", in care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat in prima instanta la un an inchisoare cu suspendare. Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru 31 martie, cand se va continua cu audieri de martori. Astfel, noua persoane din comunele Tiganesti, Plosca, Bragadiru, Ciuperceni, toate din judetul Teleorman, au dat declaratii in calitate de martori in acest dosar.

"Nu am votat la referendumul din 29 iulie 2012, insa am aflat mai tarziu ca apaream pe lista electorala ca am votat. Semnatura de pe lista electorala nu imi apartinea. Nu stiu cine mi-a falsificat semnatura. Nici soacra mea nu a votat si la fel cineva i-a falsificat semnatura", a declarat martora Ionica Miu, din satul Poiana, comuna Ciuperceni.

"Eu nu am votat la referendum si nici nu stiam de care sectie de votare apartineam. Ulterior, doi barbati in civil, nu stiu daca erau politisti sau procurori, au venit la mine acasa cu biblia in mana si mi-au cerut buletinul. Mi-au verificat buletinul, unde nu exista stampila ca am votat, iar ei mi-au aratat o lista electorala in care aparea numele meu si le-am spus ca nu era semnatura mea", a declarat si Alexandra Gavanescu din comuna Tiganesti.

In sala de judecata s-a petrecut si un eveniment mai putin placut. Un barbat din comuna Tiganesti le-a spus judecatorilor ca el nu a votat la referendum, desi pe buletinul lui aparea stampila "votat". La intrebarile repetate ale judecatorilor, barbatul s-a pierdut si i s-a facut rau, el prabusindu-se la podea. A fost chemat de urgenta medicul instantei supreme care i-a acordat primul ajutor. Ulterior, s-a aflat ca acesta suferea de o boala psihica.

Tot joi au fost audiati doi martori ceruti de avocatii lui Liviu Dragnea, printre care si Mihaela Zobuian, care ocupa in iulie 2012 functia de director al Directiei organizare din cadrul Secretariatului General al PSD.

Mihaela Zobuian a sustinut ca, desi Liviu Dragnea era seful de campanie pentru USL, el nu a stiut cine a redactat si trimis organizatiilor PSD din teritoriu adrese pe mail si SMS-uri cu indemnuri pentru atragerea electoratului la vot sau organizarea de tombole.

"Liviu Dragnea nu stia de acea adresa privind organizarea tombolelor si nici cine a dispus intocmirea ei. Noi am gasit-o pe contul de mail al Secretariatului General, de unde am si descarcat-o. Nu pot spune cine a redactat-o. A doua zi dupa ce adresa a fost trimisa prin mail, Liviu Dragnea ne-a solicitat lista cu adresele trimise in absenta lui. Am luat registrul cu toate adresele si i l-am aratat, iar acolo se gasea si adresa privind organizarea de tombole. Reactia domnului Dragnea a fost destul de nervoasa si ne-a reprosat ca nu suntem in stare sa gestionam activitatea din Secretariatul General. Reactia lui Dragnea, cand a aflat de acea adresa, nu era una obisnuita si consider ca el nu stia de continutul adresei. In legatura cu mesajele SMS, erau mai multe persoane care le puteau trimite, inclusiv voluntari aflati in sediul partidului", a spus Mihaela Zobuian.

Intrebata de Livia Stanciu cum era posibil ca orice persoana din sediul de campanie al PSD sa poata trimite SMS-uri folosind calculatoarele de acolo, Mihaela Zobuian a spus ca a fost o "neglijenta" din partea ei, motiv pentru care a si fost certata atunci de Liviu Dragnea.

Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecatori de la ICCJ in dosarul "Referendumul" la un an de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de trei ani. Alti 74 de inculpati din dosar au fost fie achitati, fie condamnati la inchisoare cu suspendare. Decizia a fost atacata cu apel.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.

In acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

"Ca un prim pas, Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, adrese prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60%, li se solicita sa ia masuri incriminate de Legea nr. 3/2000 (in fapt, promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice, care nu sunt ele insele unitati administrativ-teritoriale", arata DNA.

In paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid, mai preciza DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3650 vizualizari

  • +16 (18 voturi)    
    Temporizare! (Joi, 17 martie 2016, 19:52)

    obvious [utilizator]

    Atata se mai trage de timp cu dosarul asta cand lucrurile sunt fte clare, doar, doar or trece alegerile.
    Si la prima sentinta, 1 an cu suspendare?
    Adica atentezi la viata politica a unei tari si primesti 1 an cu suspendare? Ce fel de justititie este asta?
    Sentinta tipica pt vremuri cu PSD la putere!
  • +15 (17 voturi)    
    hai cu un deceniu pentru Lord Of Teleorman (Joi, 17 martie 2016, 20:00)

    un domn [utilizator]

    sa vedem la Rahova Bakery Akademy..intreaga garnitura P$Dista
    • +6 (8 voturi)    
      Doua (Joi, 17 martie 2016, 22:08)

      Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      Nu fii zgarcit, Merita doua decenii, caci e frauda electorala. Cea mai grava frauda.
  • +17 (19 voturi)    
    Poate primește 6 ani cu executare. (Joi, 17 martie 2016, 20:19)

    asavreau [utilizator]

    Condamnarea lui Dragnea la 6 ani închisoare cu executare ar potoli tentația mafioților din politică de a mai fura voturi.
  • +4 (6 voturi)    
    pa pariu (Joi, 17 martie 2016, 20:20)

    nash pandelica [utilizator]

    ca livia va fi blanda cu liviu. :)
  • +13 (13 voturi)    
    Draneooo (Joi, 17 martie 2016, 20:40)

    mavis [anonim]

    te duci la puscarie Dragneooo. ai falsificat referendum. ceva mai grav pentru o democratie nu exista pe planeta. Vezi sa iei si pesedeu cu tine.
  • +19 (21 voturi)    
    Mircea Badea e aici??? (Joi, 17 martie 2016, 21:02)

    Gryphus [utilizator]

    Imi aduc aminte cum Mircea Badea a facut SUTE de emisiuni despre cum 'poporul l-a demis pe Basescu'.

    Trecem peste faptul ca nici macar jumatate din cei cu drept de vot nu au participat la referendumul USL si ca 'poporul' nu sunt doar cei care pot sa voteze...dar uite cum USL (PSD in principal) a furat voturi cu VOTURI FALSE plus voturi furate de PSD cu persoane decedate. Ponta, CRIN ANTONESCU si Dragnea ar trebui sa imparta o celula daca ar exista dreptate in Romania
    • +5 (7 voturi)    
      100% corect (Joi, 17 martie 2016, 21:32)

      mavis [anonim] i-a raspuns lui Gryphus

      agreed
    • +6 (8 voturi)    
      e la spital (Joi, 17 martie 2016, 22:11)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

      umbla cu mintea sparta si picioru in carje...nu ma bucur pentru el; limba lui paroasa si solzoasa impodobita de varan cu arginti...se va ofili
  • +3 (5 voturi)    
    Voodoo de Teleorman, daolica dada (Vineri, 18 martie 2016, 1:24)

    Clop [utilizator]

    Presa obtinuse la un moment dat, in 2012, circularele fulger din campanie - ale lui Dragnea evident - in care indemna la tombole si alte giumbuslucuri si in care semna - cu prietenie, L.D.

    Eu insumi am citit in internet un scan dupa una dintre ele, restul e "twisted time and reasons after".
    • 0 (0 voturi)    
      n-ati (Vineri, 18 martie 2016, 7:51)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui Clop

      observat?
      a aparut acarul paun in cestiune, madam zobuian.
      ma mir ca n-a scos-o de la naftalina in prima instanta. o fi convins-o greu sa-si asume "neglijenta"? ce i se poate intampla? un an cu suspendare, dar il scapa pe el prezidente dragnea.
  • +4 (6 voturi)    
    e important procesul (Vineri, 18 martie 2016, 5:05)

    de-departe-vin [utilizator]

    procesul e cel putin la fel de important ca si rezultatul, adica sentinta. procesul ne arata cum s-au facut fraudele, le aduce in fata opiniei publice (interesate). din punctul meu de vedere este cel mai mare serviciu public pe care il face justitia. restul, condamnarea si ispasirea pedepsei este mai degraba o chestiune personala a acuzatului. invatamintele pentru noi alegatorii, se trag mai ales din ce aflam la proces. de aceea cred ca procesele ar trebui mai mult mediatizate pe partea de continut.
  • +1 (1 vot)    
    Frauda de orice fel (Vineri, 18 martie 2016, 5:49)

    John M. [utilizator]

    la alegeri de orice fel isi bate joc de democratia fragila pe care romanii si-au castigat-o cu sange in 1989, iar cei vinovati sunt niste tradatori de neam si tara si trebuie pedepsiti cu ani grei de puscarie.
  • +1 (1 vot)    
    se aud catusele (Vineri, 18 martie 2016, 8:42)

    vodatepes [utilizator]

    Draga Dragnea se aud catusele . Dumnezeu nu bate cu bata. Pe Ponta pe scari la impins acum tu vei merge la loc cu racoare.Dar nu acum ci prin septembrie inainte de alegerile parlamentare.La multi ani si sa incerci se o inveti pe Bombonica drumul la vorbitor.
  • 0 (0 voturi)    
    Mihaiela, Mihaiela, ai grija . . . (Vineri, 18 martie 2016, 11:20)

    Vali Cel Batran [utilizator]

    . . . fata, ca pedeapsa pentru marturie mincinoasa poate fi mai mare decat ar putea primi seful tau iubit, Dragnea!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by