In 11 dosare de coruptie s-au ridicat exceptii de neconstitutionalitate a interceptarilor

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 10 martie 2016, 15:08 Dosare Anticoruptie


In 11 dosare de coruptie s-au ridicat exceptii de neconstitutionalitate referitoare la interceptari, de la data de 16 februarie pana in prezent, au declarat, joi, pentru agentia Mediafax, surse judiciare.

Interceptarile folosite ca probe in 11 dosare de coruptie sunt sub intrebarii, dupa ce incepand cu data de 16 februarie, au fost invocate exceptii de neconstitutionalitate referitoare la punerea in aplicare a mandatelor de supraveghere tehnica, potrivit surselor citate.

Astfel, avocatii au ridicat exceptii de neconstitutionalitate in dosare aflate pe rolul mai multor instante, unele dintre cauze aflate la faza de judecata pe fond, altele in camera preliminara sau chiar in cazul dosarelor ramase in pronuntare, unde s-ar fi cerut repunerea pe rol pentru ca probele sa fie discutate din nou, au precizat aceleasi surse.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, miercuri, la Digi24, ca "sunt exceptii invocate din 16 februarie. Sunt persoane care au invocat aceasta exceptie. Problema e ca dupa publicare vor mai fi altele. Am facut o evaluare, sunt invocate si mi-e foarte greu sa comentez, sa spun ce vor face judecatorii. Ei vor verifica modul in care s-a respectat legea si vor lua o decizie. Niciodata nu ne bazam doar pe interceptari. Sunt foarte multe dosare trimise in instanta, sunt cazuri mari, asa cum le spun jurnalistii, in care nu s-au administrat astfel de probe. Sunt cazurile cu retrocedari de la ANRP. Procurorii se bazeaza pe documente, declaratii de martori. Sunt multe dosare fara interceptari".

Parerile specialistilor sunt impartite in ceea ce priveste decizia Curtii Constitutionale a Romaniei si consecintele hotararii.

"Din pacate, decizia CCR nu lamureste deloc un aspect important. Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de niste iranieni inculpati pentru crima organizata si spalare de bani, intr-un dosar constituit in 2011. Noul Cod de procedura penala a intrat in vigoare pe 1 februarie 2014. Deci, interceptarea telefonica a iranienilor s-a petrecut cand era in vigoare vechiul Cod de procedura penala, cel potrivit caruia implicarea SRI era constitutionala. De ce a acceptat CCR analizarea unui articol care nu li s-a aplicat celor care l-au atacat? Decizia nu face nicio referire la aceasta curiozitate", explica un judecator.

Articolul 139, alineatul 2 din Codul de Procedura Penala explica situatiile in care se poate dispune supravegherea tehnica.

"Supravegherea tehnica se poate dispune in cazul infractiunilor contra securitatii nationale prevazute de Codul penal si de legi speciale, precum si in cazul infractiunilor de trafic de droguri, de trafic de arme, de trafic de persoane, acte de terorism, de spalare a banilor, de falsificare de monede ori alte valori, de falsificare de instrumente de plata electronica, contra patrimoniului, de santaj, de viol, de lipsire de libertate, de evaziune fiscala, in cazul infractiunilor de coruptie si al infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, infractiunilor impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, al infractiunilor care se savarsesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicatii electronice ori in cazul altor infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani sau mai mare", se arata in articolul de lege.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2217 vizualizari

  • -6 (10 voturi)    
    da, si ce daca? (Joi, 10 martie 2016, 15:21)

    Gustav666 [utilizator]

    Este conform deciziei CCR, institutie a statului de drept.
    La invalidarea referendumului a fost buna CCR?
  • +5 (5 voturi)    
    Ciupercute-ciupercute... (Joi, 10 martie 2016, 15:30)

    JestersTear [utilizator]

    A fost suficienta o ploaie calduta pe pamantul reavan si va rasari un lan intreg de ciupercute...

    Problema pentru noi toti este ca aceste ciupercute sunt foarte frumos colorate, deci puternic otravitoare.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by