Kovesi: DNA va trebui sa cumpere masini si tehnica de interceptare dupa decizia Curtii Constitutionale privind implicarea serviciilor secrete in adunarea de probe

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 9 martie 2016, 14:03 Dosare Anticoruptie


Laura Codruta Kovesi
Foto: Agerpres
 documente
(09 Mar 2016) PDF, 1MB
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, afirma ca dezvoltarea Serviciului Tehnic al Directiei "este necesara" in urma deciziei Curtii Constitutionale privind interceptarile. Aceasta dezvoltare ar putea include detasarea unui numar suplimentari de politisti judiciari, achizitionarea de autovehicule si logistica pentru efectuarea de interceptari ambientale.

Laura Codruta Kovesi precizeaza, in proiectul managerial depus la Consiliul Superior al Magistraturii pentru reinvestirea in functie, ca a realizat "o evaluare preliminara a volumului de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie din perspectiva activitatii de supraveghere tehnica, pentru a estima resursele necesare pentru preluarea integrala a tuturor activitatilor de punere in executare a mandatelor emise de judecatorii de drepturi si libertati".

Necesitatile identificate de procurorul sef al DNA sunt:
  • detasarea unui numar suplimentar de lucratori de politie judiciara care sa gestioneze infrastructura tehnica suplimentara, sa asigure monitorizarea in timp real a comunicatiilor interceptate, sa realizeze supravegheri operative si inregistrari ambientale in spatii publice sau private;
  • achizitionarea de autovehicule de diferite tipuri;
  • achizitionarea de logistica pentru efectuarea inregistrarilor ambientale si in materia interceptarii comunicatiilor;
  • realizarea unor programe de pregatire profesionala specifice care sa asigure ca acesti politisti dobandesc in timp cunostintele specifice activitatii de supraveghere tehnica.
Prioritatile DNA din perspectiva Mecanismului de Cooperare si Verificare a progreselor Romaniei indentificate de Kovesi in proiectul de management::
  • investigarea cauzelor de coruptie la nivel inalt;
  • investigarea cauzelor de fraude in achizitii publice;
  • investigarea infractiunilor indreptate impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene;
  • investigarea cauzelor de coruptie in sistemul judiciar.
In opinia Laurei Kovesi, principala vulnerabilitate si pentru Directia Nationala Anticoruptie este legata  de cresterea continua a volumului de activitate, in conditiile in care volumul de activitate din 2015 este de 4 ori mai mare fata de acum 10 ani si aproape dublu fata de acum 5 ani.

Solutiile ar viza suplimentarea numarului posturilor de procurori, continuarea masurilor de prioritizare a solutionarii dosarelor, pornind de la valoarea prejudiciului, riscul prescrierii faptelor sau riscul ca prin intermediul functiei detinute persoana sa continue activitatea infractionala dar si modificarea conditiilor de incheiere a acordului de recunoastere a vinovatiei.

Astfel, se propune ca acest acord sa poata fi incheiat si pentru fapte pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 7 ani, cum este in cazul multor infractiuni date in competenta Directiei Nationale Anticoruptie.

O alta vulnerabilitate majora este legata de stabilitatea institutionala a DNA si a cadrului legislativ care reglementeaza competentele si instrumentele investigative, in conditiile in care "modificarea unor dispozitii din noile coduri care erau de natura sa limiteze posibilitatile investigative nu au fost respinse, existand riscul ca dezbaterile pe aceste proiecte sa fie reluate".

"A fost vitala pentru noi interventia cetatenilor si a societatii civile atunci cand s-a incercat limitarea intempestiva a competentelor investigative", noteaza Laura Codruta Kovesi.

Un obiectiv important al unui nou mandat va viza "actionarea cu fermitate si cu consecventa pentru eliminarea prevederilor de natura sa limiteze instrumentele investigative aflate la dispozitia procurorului si sa blocheze desfasurarea activitatii de urmarire penala".

"Voi continua sa resping orice intentii sau actiuni care aduc atingere statutului constitutional al procurorilor directiei sau care vizeaza discreditarea ori intimidarea acestei categorii profesionale", noteaza Kovesi, in acest raport.

Laura Codruta Kovesi a fost propusa de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, pentru un nou mandat la sefia DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2973 vizualizari

  • +4 (18 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 9 martie 2016, 14:07)

    [anonim]

  • -7 (23 voturi)    
    Corect ! Sa se taie de la invatamant si sanatate ! (Miercuri, 9 martie 2016, 14:09)

    Velma Kelly [utilizator]

    ...
  • +3 (17 voturi)    
    Donatii (Miercuri, 9 martie 2016, 14:14)

    cmg_george [utilizator]

    Deschideti un cont de donatii si sunt convins ca se vor gasi banii necesari pentru tot echipamentul necesar!
  • -7 (17 voturi)    
    Nevoia unui mecanism de protectie si verificare (Miercuri, 9 martie 2016, 14:47)

    Stefan-cel-Mare [utilizator]

    Ar trebui introdus un mecanism de protectie al cetateanului si verificare a posibilelor abuzuri ai lucratorilor DNA in acelasi timp. Cine imi garanteaza mie ca aceste noi sisteme achizitionate nu vor incalca dreptul la viata privata a unor persoane care nu au nimic cu niciun caz de coruptie? Eu cred ca DNA va deveni in timp o organizatie ce poate aluneca in extrema cealalta iar Codruta Kovesi incet, incet devine o persoana cu interese (politice sau familiale).

    De ex. poate fi oricine supravegheat, pentru orice speta? Atunci care mai e rolul SRI?

    Atentie la neatentie, altfel transformam din avantul revolutionar DNA intr-o mica securitate, care ar puate avea X% succese rasunatoare pt public dar si Y% daunatoare publicului.

    PS: sunt un mare sustinator al progresului in lupta anticoruptie, dezaprob total ideile taricene si anteniste, dar cred ca orice exces trebuie evitat
  • -6 (14 voturi)    
    asta mai lipsea (Miercuri, 9 martie 2016, 14:57)

    xanti [utilizator]

    Avem sanatatea si invatamantul la cel mai inalt nivel,mai ramasese asta.
    Cred ca mai mult din jumatatea bugetului se duce la DNA si SRI.
    • +5 (7 voturi)    
      Ce propui? (Miercuri, 9 martie 2016, 15:26)

      Canet [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      Sunt atatia politicieni care fura, daca nu ajuti DNA e doar o chestiune de timp pana tara o va duce rau de tot, inclusiv santatea si invatamantul.Mai bine dau bani la DNA decat sa ii vad pe astia cum isi ridica case din bani furati iar pe termen lung tara o va duce cu siguranta mai bine.
  • +2 (2 voturi)    
    licitatie ... va rog (Miercuri, 9 martie 2016, 15:29)

    esrevinU [utilizator]

    Cu licitatie corecta ... va rog! Altfel ajungeti la DNA-u'!
  • -2 (2 voturi)    
    Degeaba răsuflă hoții ușurați. (Miercuri, 9 martie 2016, 15:29)

    asavreau [utilizator]

    SRI va continua să transmită informații privind cazurile de corupție.Totul va fi mai complex,după ascultarea audio se vor face alte cercetări care să ocolească hotărârea CCR.
  • +6 (6 voturi)    
    Sa modifice legea! (Miercuri, 9 martie 2016, 15:30)

    Adi_D [utilizator]

    In loc sa arunce aiurea bani pe alte echipamente pentru DNA ar fi mai simplu sa se modifice legea. Sa se inlocuiasca sintagma "ori de alte organe specializate ale statului" care este ambigua si sa specifice clar ca supravegherea tehnica poate fi facuta si de SRI. Astfel problema ar fi rezolvata simplu si fara costuri si supravegherea va fi facuta tot de cine o facea si pana acum, adica SRI.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by