Procurorii DNA cer condamnari la inchisoare cu executare in dosarul "Microsoft"

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 9 martie 2016, 12:37 Dosare Anticoruptie


Dorin Cocos
Foto: AGERPRES
Procurorii DNA au cerut condamnarea la inchisoare cu executare pentru Gheorghe Stefan, fost primar in Piatra Neamt, Dorin Cocos, om de afaceri, Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicatiilor si Nicolae Dumitru, om de afaceri, toti judecati in dosarul "Microsoft", potrivit Mediafax.

Cercetarea judecatoreasca pe fond in dosarul "Microsoft" a ajuns la final astfel ca procurorii DNA au cerut ca toti cei judecati in cauza sa fie condamnati la inchisoare cu executare. Astfel, pentru fostul primar din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, s-a solicitat condamnarea pentru trafic de influenta si confiscarea a aproape patru milioane de euro. In ceea ce il priveste pe fostul ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, DNA a cerut detentie dar si confiscarea a aproximativ trei milioane de euro.

In cazul omului de afaceri Dorin Cocos, in sala de judecata, procurorul de sedinta a cerut condamnarea pentru trafic de influenta si confiscarea a aproximativ noua milioane de euro.

Pentru afaceristul Nicolae Dumitru, DNA cere condamnarea pentru trafic de influenta si confiscarea a 7,65 milioane de dolari si a 2,9 milioane de euro.

Avocatii celor patru au cerut judecatorilor sa tina cont de procedura simplificata, care se refera la recunoasterea faptelor si de faptul ca au facut denunturi care au dus la descoperirea altor fapte de coruptie, cerand astfel pedepse cu suspendare.

La termenul de miercuri, fostul primar Gheorghe Stefan si omul de afaceri Dorin Cocos au dat declaratii in fata judecatorilor.

"Am apelat la Gheorghe Stefan pentru ca eu stiam ca el are o influenta politica asupra ministrului de atunci Gabriel Sandu, cu care eu nu aveam absolut nicio relatie", a declarat Dorin Cocos.

Si Gheorghe Stefan, fost primar in Piatra Neamt, a facut precizari in fata judecatorilor, explicand ca "Eu doar l-am adus pe Gabriel Sandu la acele intalniri. Tin minte ca i-am si zis ulterior, la partid lui Gabriel Sandu: Fa doar daca e legal, ca daca nu e legal nu ne mai salveaza nici Zeus! Eu nu am participat niciodata la niciun fel de discutii despre comisioane sau sume de bani ce puteau fi obtinute in aceasta afacere. Dupa o luna sau doua de la intalniri, Dorin Cocos a venit la mine si mi-a zis "Nea' Gigi, am rupt si pentru tine patru milioane de euro din afacerea aia". Eu nici nu stiam ca afacerea se cheama Microsoft. Eu i-am spus ca nu am nevoie de nimic. Daca vrei, poti finanta partidul, pentru ca vin alegeri prezidentiale. Dupa o saptamana, Dorin Cocos a venit la mine si mi-a cerut sa ii recomand o persoana care sa achizitioneze materiale promotionale pentru partid. Asa era practica. Atunci i l-am recomamdat pe Decebal Draghis, il cunosteam amandoi si mai participase la campanii electorale. Era persoana care trebuia sa faca munca de jos".

Oamenii de afaceri Dorin Cocos si Dumitru Nicolae, precum si fostul primar Gheorghe Stefan si fostul ministru Gabriel Sandu au fost trimisi in judecata, in 23 martie, in dosarul "Microsoft".

In dosarul "Microsoft", oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan, sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, de luare de mita si spalare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Totodata, potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4664 vizualizari

  • +6 (14 voturi)    
    Nimeni de la Microsoft (Miercuri, 9 martie 2016, 12:43)

    Un cititor [utilizator]

    nu este acuzat?
    • -3 (7 voturi)    
      Iar tanti lenuța? (Miercuri, 9 martie 2016, 13:00)

      andreitr [utilizator] i-a raspuns lui Un cititor

      Nu cumva ea era comparată deunăzi de băse cu prim procurorul DNA Codruța Kovesi? Nenea băse a fost bun cât a fost dar de ceva timp o ia pe arătură rău de tot....
      • -2 (6 voturi)    
        "Tanti Lenuta" (Miercuri, 9 martie 2016, 13:44)

        avint [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

        Base a spus ca e puternica. Nu a spus ca e cea mai cinstita si cea mai desteapta precum sefa DNA.
        Puternica in sensul de rezistenta la presiuni.
        Eu nu cred ca "Nenea base" a luat-o pe aratura.
        Inca mai este cel mai bun politician si isi asuma tot ce spune. Spre deosebire de altii, el isi asuma si greselile.
        • 0 (0 voturi)    
          Mă lași cu băse al tău? (Miercuri, 9 martie 2016, 22:05)

          andreitr [utilizator] i-a raspuns lui avint

          De când nu mai e președinte spune numai stupidități. Cred că suferă că nu-l mai bagă nimeni în seamă. Din păcate parcela lui s-a terminat. Acum este președinte Iohannis. Hai Iohannis!
  • -3 (7 voturi)    
    Gluma buna (Miercuri, 9 martie 2016, 12:48)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Deci au furat cat au putut, face 2-3 ani de puscarie si ramin cu averile intregi. Tipi pentru Justitia de la noi care ii apar pe hoti.
    • +4 (8 voturi)    
      Cred ca nu ai citit articolul. (Miercuri, 9 martie 2016, 12:52)

      ouyang [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      "confiscarea a aproximativ noua milioane de euro."
      • +3 (3 voturi)    
        tu ai citit? (Miercuri, 9 martie 2016, 15:12)

        justin [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

        Procurorul a cerut! De decis, judecatorul decide. De confiscat, Dumnezeu cu mila...

        Era vorba ca procedura simplicata sa fie aplicata doar daca returneaza de buna voie prejudiciul. Vad ca nu se doreste a se aplica.

        Si chiar asa.Toti ceilalti implicati unde sunt? De la Microsoft nimeni pentru ca nimeni de la Microsoft nu a luat nimic. De luat a luat intermediarul licentelor, nea Florica, pe care cei de la pdl il impingeau in fata (adica faceau afaceri cu Microsoft doar prin el). Acest jeg a mai terfelit numele inca unei companii care n-are nicio legatura cu dosarul si anume Fujitsu al carei manager era.
  • +10 (12 voturi)    
    "Oamenii de afaceri" ?? (Miercuri, 9 martie 2016, 12:49)

    Carcalete [utilizator]

    Incetati cu titulatura asta data unor borfasi !!!!!!!!!!

    Ne jigniti pe toti ceilalti adevarati oameni de afaceri.
  • +5 (7 voturi)    
    update (Miercuri, 9 martie 2016, 13:11)

    anonimicus [utilizator]

    DNA lanseaza propriul sistem de operare:
    Windows 10.0 cu executare.
  • +2 (4 voturi)    
    Ce a mincat lupul e bun mancat !!!,asa se judeca . (Miercuri, 9 martie 2016, 13:14)

    andreesanu [utilizator]

    Pe ce pamant traiti voi cei care cereti recuperarea pagubelor ???,judecata se face pe criterii numai de ei stiute :gen pus la colt si aratat cu degetul aratator la presa !! ,or o suspendare de un an doi !!.
    Ce a mancat lupii e bun mancat !! or plimbat in conturi si paradisuri mai calde !!.
  • -1 (5 voturi)    
    sa nu acuzati din greseala vreun american (Miercuri, 9 martie 2016, 15:32)

    jackalphonse [utilizator]

    aveti grija! ca la bechtel. Numai romanii au luat, dar nu stim cine a dat.
  • 0 (2 voturi)    
    Nu e justiție! (Miercuri, 9 martie 2016, 18:54)

    Viceversa [utilizator]

    Niște carieriști atenți la girueta vremurilor au cerut unor coplici ai adevăraților organizatori și profitori să-și asume vina și aceștia au făcut-o. Le va fi răsplătit sacrificiul. Dacă vă satisface acest mod de lucru, bucurați-vă!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by