Director comercial al Romarm, retinut de procurorii DNA

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 8 martie 2016, 20:31 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA l-au retinut marti pe Nicusor Mircea Mihai, director comercial in cadrul CN Romarm SA, pentru complicitate la cumparare de influenta si instigare la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, informeaza Agerpres. In dosar, a fost retinuta si Claudia Aura Maris, care sustine ca ar fi reprezentant al unei asociatii nonprofit ce sprijina persoanele cu dizabilitati, aceasta fiind acuzata de cumparare de influenta.

Cei doi vor fi prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marti, incepand din noiembrie 2014, Claudia Maris si o alta persoana au derulat, prin intermediul a doua societati, dar si prin intermediul asociatiei al carei reprezentant sustine ca ar fi aceasta, un circuit financiar prin care au vandut Societatii Fabrica de Arme Cugir SA cateva mii de genti speciale (K4 si K5), la suprapret.

"Concret, in perioada noiembrie 2014 - 2015, fiecare din cele doua societati administrate in fapt de catre cele doua persoane a achizitionat gentile de la un producator, dupa care le-au vandut catre asociatia respectiva la un pret dublu (rata de profit obisnuita era de 53% - 54%, cu o singura exceptie cand a fost de 44%). Mai departe, asociatia a vandut aceste genti catre Societatea Fabrica de Arme Cugir SA, cu un profit minim pentru sine, pe baza unor contracte incheiate fara a se organiza o procedura de licitatie publica", se arata in comunicat.

DNA precizeaza ca, la 22 decembrie 2015, Fabrica de Arme Cugir SA a organizat o licitatie avand ca obiect achizitionarea acelorasi tipuri de genti, asociatia reprezentata de inculpata fiind clasata pe locul al treilea.

"Din acel moment, inculpata Maris a demarat o adevarata ofensiva pentru a-l determina pe directorul general al Societatii Fabrica de Arme Cugir SA sa cumpere de la asociatia respectiva cel putin 12.000 genti (ce fusesera achizitionate de catre societatea controlata de inculpata anterior organizarii licitatiei). Pe de-o parte, in perioada 21 - 22.01.2016, inculpata Maris s-a deplasat personal la Cugir unde a incercat in mod insistent si agresiv sa-l determine pe director sa cumpere gentile respective, fara a reusi acest lucru", sustin procurorii.

Anchetatorii au retinut ca ulterior aceasta a contactat o persoana din conducerea fabricii de armament (denuntator in cauza) careia i-a cerut insistent sa-l determine pe director sa fie de acord cu rezilierea imediata a contractului incheiat cu castigatorul licitatiei si sa achizitioneze de la asociatia pe care o reprezenta gentile.

"Nici aceasta interventie nu a condus la rezolvarea pe care o astepta inculpata. Pentru a asigura succesul demersului ei, inculpata i-a oferit, in luna decembrie, aceleiasi persoane, o agenda in care se afla suma de 1.500 lei, dar a fost refuzata. Pe de alta parte, inculpata, atat personal, cat si prin intermediul altor persoane, a depus la sediul CN Romarm SA mai multe documente care au avut ca urmare trimiterea unei echipe de control la Fabrica de Arme, pentru a verifica, printre altele, si modul in care s-au derulat procedura de licitatie pentru achizitionarea gentilor, dar si contractul subsecvent", se mai spune in comunicat.

DNA mai mentioneaza ca, la instigarea lui Nicusor Mihai, aflat in relatii de amicitie cu Claudia Maris, membrii echipei de control au intocmit un raport care a avut ca urmare demiterea directorului general.

Procurorii au constatat ca, in acelasi context, la 7 martie, Claudia Maris i-a oferit martorului denuntator suma de 3.000 lei, promitandu-i totodata ca, daca va reusi sa-l determine pe noul director al fabricii sa permita achizitionarea celor 20.000 de genti de la asociatie, dupa ce va primi contravaloarea acestora, ii va mai remite 6.000 de lei.

In aceeasi zi, s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

In cauza, se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2151 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by