Laura Codruta Kovesi, despre decizia Curtii Constitutionale privind interceptarile: E posibil sa fim nevoiti sa intarim serviciul tehnic

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 3 martie 2016, 12:51 Dosare Anticoruptie


Laura Codruta Kovesi
Foto: Agerpres
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat joi ca este posibil sa fie necesara intarirea serviciului tehnic al Directiei, dupa ce Curtea Constitutionala a admis recent o exceptie de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de procedura penala care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de "organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei", ci si de "alte organe specializate ale statului".

"Este posibil sa fim nevoiti sa extindem numarul persoanelor care lucreaza la acest serviciu tehnic", a spus Kovesi, intrebata de ziaristi cum comenteaza decizia CCR.

Aceasta a precizat ca "din momentul in care decizia intra in vigoare ar trebui ca toate autorizatiile sa fie puse in aplicare de serviciul tehnic" care "trebuie intarit".

Procurorul sef a subliniat insa ca trebuie asteptata motivarea deciziei CCR pentru a se cunoaste ce modificari sunt necesare.

Plenul Curtii Constitutionale a admis la jumatatea lunii februarie, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de procedura penala care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de "organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei", ci si de "alte organe specializate ale statului".

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma 'ori de alte organe specializate ale statului' din cuprinsul dispozitiilor art.142 alin. (1) din Codul de procedura penala este neconstitutionala. Curtea a constatat ca textul criticat contravine prevederilor constitutionale cuprinse in art.1 alin. (3), conform carora Romania este stat de drept, in care drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor sunt garantate", se precizeaza intr-un comunicat al CCR.

Curtea a constatat, totodata, ca sintagma supusa controlului nu respecta conditiile de calitate ale unei norme legale sub aspectul claritatii, preciziei si predictibilitatii, intrucat "nu permite subiectilor de drept sa determine care sunt organele specializate ale statului abilitate sa realizeze masurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnica, masuri cu un grad ridicat de intruziune in viata privata a persoanelor".

Decizia este definitiva si general obligatorie si se va comunica Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat CCR, respectiv Tribunalului Bucuresti - Sectia I Penala.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5158 vizualizari

  • +3 (11 voturi)    
    Tipic romanesc! (Joi, 3 martie 2016, 13:20)

    talos [utilizator]

    Din cauza unor gauri in legislatie si a unor orgolii dublam resursele tehnice si umane. Daca nu ne duce capul de ce nu intrebam pe alti cu practica mai indelungata in ale democratiei? Nu este mai ieftin sa corectam legislatia si mai eficient sa consolidam instituiile existente? Bineinteles ca nu, mai bine mai puim una care sa lucreze in paralel si, mai mult ca sigur, la concurenta si suturi in glezna cu cele existente!
    Sunt pentru ca DNA-ul sa duduie, sa performeze la maxim dar totusi sa ne mai uitam si la punga si organizare!

    PS Ironia sortii, in Romania coruptia creaza locuri de munca...
    • +2 (8 voturi)    
      -coruptia creaza locuri de munca- (Joi, 3 martie 2016, 13:29)

      andreitr [utilizator] i-a raspuns lui talos

      Adica traiasca coruptia ca ne.arunca si noua o coaja de paine dupa ce ne-au furat si painea si cuptorul.
      Imi pare rau dar nu sunt de acord, coruptia si mafia la puscarie pentru ca Romania sa se numere printre tarile democratice si libere ale lumii. Asa ca Hai DNA!
      • +4 (6 voturi)    
        Era vorba (Joi, 3 martie 2016, 14:24)

        talos [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

        de locurile de munca create la DNA...
        Hai DNA!
  • +5 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 martie 2016, 13:26)

    [anonim]

  • +2 (6 voturi)    
    In 5 min. se semneaza o colaborare tehnica ... (Joi, 3 martie 2016, 13:33)

    Dema Gogu' [utilizator]

    Intre SRI si DNA ! In felul asta DNA sa fie titularul mandatului de interceptare,cu tehnica si personalul de la SRI .
    Restul e cancan.......
    • +3 (3 voturi)    
      DNA A FOST TOTDEAUNA TITULARUL (Joi, 3 martie 2016, 14:49)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Dema Gogu'

      MANDATULUI IAR SRI DOAR SUPORTUL TEHIC.
      Ma insel cumva ? Nu procurorul DNA ii solicita judecatorului sa emita mandat de interceptare pe numele lui X sau Y iar acesta emite in persoana si in folosul DNA mandat de interceptare prin intermediul SRI (suport tehnic)?
  • +4 (6 voturi)    
    DACIAN, DACA ARE NEVOIE CODRUTA (Joi, 3 martie 2016, 13:45)

    Susufler0 [utilizator]

    DE BANI, pana la rectificarea bugetara, deschide pusculita "Fondurilor de Rezerva".
    Doar ii dai ca sa se intoarca insutit... de la corupti.
  • -2 (6 voturi)    
    Se rezolva... (Joi, 3 martie 2016, 14:10)

    Gigi Kent [utilizator]

    Se rezolva usor prin transferul a 90% din angajatii SRI la DNA. Oricum SRI-ul doar cu asta se ocupa, cu ascultatul telefoanelor.
  • -2 (6 voturi)    
    vai (Joi, 3 martie 2016, 14:34)

    ebine [utilizator]

    Stat politienesc extrem
    Eu unu m-am saturat de aceasta politica,interceptari,ascultari,inregistrari
    Nu asta e tara in care mi-am dorit sa traiesc.
  • +4 (4 voturi)    
    Daca ar fi (Joi, 3 martie 2016, 14:40)

    KostasP [utilizator]

    Sa-mi investesc banii in tara asta intr-o institutie, apoi i-as investi in DNA si penitenciare.
    • +3 (3 voturi)    
      SA NE ANUNTI CAND IESI PE BURSA CU ELE ! (Joi, 3 martie 2016, 15:43)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui KostasP

      Suntem interesati .
  • 0 (6 voturi)    
    Pedala de frana... (Joi, 3 martie 2016, 15:17)

    tontu [utilizator]

    C.C. pare sa sesizeze ca tandemul DNA-SRI a cam sarit calul si in curand se va sta la coada la poarta puscariilor; intri doar cand se elibereaza locul!?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by