Procurorii DNA au pus sechestru pe 30 de milioane de lei din averea deputatului Nicolae Paun

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 1 martie 2016, 12:33 Dosare Anticoruptie


Madalin Voicu si Nicolae Paun
Foto: Agerpres
Procurorii DNA au pus marti sechestru asiguratoriu de peste 30 de milioane de lei pe bunurile deputatului Nicolae Paun, in aceeasi zi in care pusesera si sechestru de peste 400 de mii de lei in cazul deputatului Madalin Voicu. Procurorii DNA au anuntat, intr-un comunicat de presa, ca au pus sechestru pana la concurenta sumei de 30.470.708,72 lei in cazul deputatului Nicolae Paun si de 411.541 lei in ceea ce il priveste pe Madalin Voicu.

"De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator si a popririi asupra bunurilor mobile si imobile aflate in proprietatea societatii Niky Scorpion Alcom S.R.L., pana la concurenta sumei de 3.220.000 lei", arata DNA, intr-un comunicat.

Madalin Voicu a ajuns, luni dimineata, la sediul DNA in dosarul in care deputatul este cercetat in libertate pentru trafic de influenta si spalare de bani, pentru a lua la cunostinta masurile dispuse de in cauza, potrivit Mediafax.

Procurorii urmeaza sa identifice bunurile pe care le detin cei cercetati in dosar si care pot fi indisponibilizate pentru recuperarea prejudiciului.

Dupa ce parlamentarii au respins cererile Parchetului de retinere si arestare, in cazul lui Madalin Voicu, procurorii DNA au dispus control judiciar pe o cautiune in valoare de 500.000 de lei pentru deputat, insa instanta suprema a dispus revocarea masurii preventive.

Procurorii spun ca Nicolae Paun "in calitate de presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, a platit, lunar, sume de bani fixe in cuantum total de 217.300 lei, deputatului Madalin Voicu si a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fara nicio contraprestatie), in cadrul unuia din proiectele derulate de Asociatia Partida Romilor".

DNA sustine ca "aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Madalin Voicu sa intervina la functionari si demnitari, interventii concretizate in contextul validarii proiectelor cu finantare europeana, in contextul promovarii unui proiect de lege privind amnistia contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice si in legatura cu neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor Pro Europa".

De asemenea, DNA arata ca "Madalin Voicu, in exercitarea obligatiilor ce deriva din calitatea de deputat, a depus declaratii de avere la Camera Deputatilor, fara a declara sumele de bani obtinute de la Asociatia Partida Romilor Pro Europa, totalizand 300.682 lei - venit brut si 217.300 lei venit net". "Acesti bani proveneau din fondurile alocate derularii proiectelor europene despre care Madalin Voicu stia ca sunt deturnati", sustine DNA.

In ceea ce il priveste pe Nicolae Paun, care este si presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, deputatul este acuzat de " folosire sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalare a banilor, cumparare de influenta, influentare a declaratiilor, toate in forma continuata".

Parlamentarul este acuzat si de evaziune fiscala dupa ce, prin intermediul firmei SC Niky Scorpion Alcom SRL, ar fi cumparat terenuri la pret supraevaluat, pentru ca astfel sa fie majorate cheltuielile societatii si diminuat impozitul datorat statului.

Potrivit DNA, dosarul vizeaza nereguli in derularea proiectului "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi", cu finantare din fonduri europene, care s-a desfasurat in perioada 2010-2013.Potrivit procurorilor, grupul-tinta al proiectului a fost "constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participantii" si ca "in momentul semnarii contractului, deputatul Paun Nicolae a impus fiecarui angajat din cadrul proiectului ca, din salariul primit, sa vireze 5% sub forma de donatie organizatiei Asociatia Partida Romilor Pro Europa".

De asemenea, DNA sustine ca "banii destinati proiectului (77%) au fost folositi pentru plata salariilor angajatilor proiectului, costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregatire organizate la doua hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente in Registrul grupului tinta format din 3.296 persoane". Astfel, "s-a creat un prejudiciu in suma totala de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentand fonduri europene si 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), avand in vedere operatiunile ilicite derulate de conducerea Asociatiei Partida Romilor si de catre managementul proiectului".

DNA a vizat si proiectul cu finantare europeana "Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine", derulat in aceeasi perioada. "A rezultat ca unii dintre participanti au urmat cateva ore de curs si la final au primit un certificat de absolvire, precum si sume de bani intre 300 si 600 de lei, in timp ce alte persoane, desi s-au inscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani intre 300 si 600 de lei sau nu au primit deloc".

Neregulile in administrarea proiectului au dus la un prejudiciu de "14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European si 1.538.529 lei din bugetul national)".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2984 vizualizari

  • -25 (25 voturi)    
    stalin (Marţi, 1 martie 2016, 12:55)

    xanti [utilizator]

    Ca pe vremea tatucului,din pix te lasau fara avere.
    Istoria se repeta.
  • +20 (20 voturi)    
    Question : (Marţi, 1 martie 2016, 12:57)

    Mustata lui Dragnea [anonim]

    De unde au ăstia 30 de milioane de lei ?
    • +9 (9 voturi)    
      7 milioane de heuro? (Marţi, 1 martie 2016, 14:50)

      pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui Mustata lui Dragnea

      Mafiotul acesta aduna banii si de la UE si noi ramaneam cu tiganii analfabeti care furau pentru mancare!

      https://www.youtube.com/watch?v=rqSUpSNGoHM

      La 1:45 oare cu ce il avea la mana Ponta, cand il ameninta sa semneze caderea guvernului Ungureanu?

      Vedeti oameni buni cine hotaraste Guvernurile Romaniei?
      • 0 (0 voturi)    
        7 milioane de euro? (Marţi, 1 martie 2016, 18:20)

        andreitr [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

        Eu nici măcar nu visez la suma asta...
  • +22 (22 voturi)    
    Sărăcuții! (Marţi, 1 martie 2016, 13:02)

    asavreau [utilizator]

    30 milioane Nicolae Păun,400 de mii Mădălin Voicu,cel care se plângea că nu are și că își va pune cortul în curtea Parlamentului.Acum înțeleg că de fapt vroia să dea cu jula și prin curtea Parlamentului.
  • +17 (17 voturi)    
    Mai sa fie....deci are atatia? (Marţi, 1 martie 2016, 13:03)

    Roman_Cetatean [utilizator]

    De unde are Nicky Scorpionu' atata avere, cat sa i se poata puna sechestru de 30 mil lei (si sigur a mai si ramas ceva pe langa)?! Cand avea timp simultan si de afaceri si de parlamentar si de proiecte?!?
    Aaa...de fapt afaceri=parlamentar=proiecte, sunt smenuri care le-au suprapus, nu diferite?! aham...

    Cand sa mai aiba timp un asemenea specimen sa se ocupe si de pb punctuale sau colective ale celor pe care ii reprezinta? jegurile astea au distrus ideea de reprezentare simultan cum au reusit sa distruga si imaginea multor proiecte POSDRU care chiar au facut ceva pt Grupul Tinta!
  • +13 (13 voturi)    
    De unde are 8 mil de $ acest nimeni ??? (Marţi, 1 martie 2016, 13:22)

    andreesanu [utilizator]

    Au muncit o viata ca profesori,medici ,ingineri si cand au ajuns la pensie sunt vai de capul lor !!.
    Cum de-a ajuns un NIMENI milionar ???.
    Am auzit-o "primul milion a fost mai greu urmatoarele au venit singure "
    Averile s-au facut numai prin furt !!!.
    Muncesc de 40 de ani,35 ani la aceeasi fabrica din care 12 ani la privat si 5 ani am lucrat din Siberia pina in America de sud si tot nu am macar o suta de mii !!!.
    • +7 (7 voturi)    
      Reteta succesului (Marţi, 1 martie 2016, 14:27)

      Trojan.H [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

      Intr-un stat captiv banii nu se fac prin munca ci prin apartenenta la grupurile interlope sprijinite discret de Moscova. Pentru aceasta, prima conditie este sa faci parte din cercul select al celor care sufera de o afectiune psihica numita sociopatie.
  • +7 (7 voturi)    
    Astia merita decorati (Marţi, 1 martie 2016, 13:33)

    Martinezu [utilizator]

    Cel putin steaua Romaniei sau ceva de revolutionari macar.
  • +11 (11 voturi)    
    Intrebarea este... (Marţi, 1 martie 2016, 13:57)

    puscas2 [utilizator]

    ... de unde are un deputat in parlamentul Romaniei 30 de milioane de lei. Ba chiar mai mult de atat...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by