Gruia Stoica a fost condamnat defintiv la 2 ani si sase luni de inchisoare cu suspendare

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 23 februarie 2016, 20:51 Dosare Anticoruptie


Gruia Stoica
Foto: Agerpres
Omul de afaceri Gruia Stoica a fost condamnat definitiv, marti, de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 2 ani si sase luni de inchisoare cu suspendare in dosarul privind trucarea unei licitatii publice organizate de Complexul Energetic Oltenia, informeaza Agerpres. In acelasi dosar, avocatul Doru Bostina a fost condamnat la un de inchisoare cu suspendare.

Aceasta decizie a fost luata de doi dintre cei trei judecatori ai completului, care au admis apelurile declarate de Gruia Stoica si Doru Bostina impotriva deciziei Curtii de Apel Ploiesti din martie 2015 in sensul scaderii pedepselor de la 4 ani cu executare la 2 ani si sase luni cu suspendare in cazul lui Stoica si de la 3 ani cu executare la un an cu suspendare pentru Bostina. Al treilea judecator a opinat ca ar trebui mentinuta pedeapsa de 4 ani cu executare pentru Stoica si doar modificata pedeapsa pentru Bostina.

Instanta a mai dispus ca cei doi sa respecte mai multe obligatii: sa se prezinte la Serviciul de Probatiune Ilfov (Gruia Stoica) si la Serviciul de Probatiune Bucuresti (Doru Bostina), la datele fixate de acestea; sa primeasca vizitele consilierului de probatiune desemnat cu supravegherea lor; sa anunte, in prealabil, schimbarea locuintei si orice deplasare care depaseste 5 zile; sa comunice schimbarea locului de munca, precum si informatiile si documentele de natura a permite controlul mijloacelor lor de existenta.

Pe parcursul termenelor de supraveghere, ei vor presta munca neremunerata in folosul comunitatii pe perioadele de 60 de zile - Doru Bostina si de 90 de zile - Gruia Stoica.

Gruia Stoica va presta munca in folosul comunitatii la Directia de Asistenta Educationala sau la Societatea Medicala "Sfanta Cuvioasa Paraschiva", ambele situate in orasul Voluntari, judetul Ilfov; Doru Bostina - la Agentia Nationala Antidrog - Centrul de Asistenta Integrata in Adictii "Obregia" sau la Centrul de Asistenta Integrata in Adictii, ambele din municipiul Bucuresti, potrivit deciziei instantei.

Pe 5 martie 2015, Gruia Stoica a fost condamnat de Curtea de Apel Ploiesti la patru ani de inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta. In acelasi dosar, avocatul Doru Bostina a primit trei ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.

Potrivit DNA, in luna mai 2013, Complexul Energetic Oltenia SA Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie ce avea ca scop incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect "Servicii de transport feroviar de carbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fisei de date a achizitiei, valoarea estimata a contractului era de 473.068.410 lei, fara TVA (195.079.200 lei pentru SE Turceni, 105.414.600 lei pentru SE Craiova II si 172.574.610 lei pentru SE Isalnita).

La data de 17 ianuarie 2014, CE Oltenia a transmis invitatii de participare la procedura in cauza (organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante) catre CFR Marfa, SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti (GFR) si alte trei societati comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de catre societatile comerciale dispuse sa ia parte la procedura de licitatie era data de 29 ianuarie 2014.

CFR Marfa si-a manifestat intentia de a participa la procedura de achizitie a serviciilor de transport feroviar de carbune pentru cele trei sucursale apartinand Complexului Energetic Oltenia si prin urmare a cerut sa i se elibereze documentatia de atribuire (fise de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru).

Potrivit rechizitoriului, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, persoana care controleaza GFR SA, membra a grupului Grampet, i-a promis avocatului Doru Bostina ca-i va da suma de 3 milioane euro pentru ca acesta sa isi exercite influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra directorului general al CFR Marfa (functionar public), pentru a-l determina sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i comunice pretul oferit de societatea pe care o conduce, la licitatia din 29 ianuarie 2014, asadar sa divulge date confidentiale. Acest demers avea ca scop adjudecarea de catre Gruia Stoica a contractului ce facea obiectul licitatiei, respectiv transport carbune de la nivelul Complexului Energetic Oltenia.

Procurorii sustin ca, in acest context, avocatul Bostina i-a promis lui Gruia Stoica faptul ca va inlesni, in schimbul sumei de 3 milioane euro, aflarea ofertei de pret si va folosi pentru realizarea traficului de influenta un intermediar care poate exercita influenta directa asupra directorului general al CFR Marfa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1849 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  Seria (Marţi, 23 februarie 2016, 21:09)

  CititorulComentator [utilizator]

  Cu suspendare...desfiintati judecatorii cu totul, ca nu mai au nici un rost in cazul asta.
 • +9 (9 voturi)    
  Incredibil (Marţi, 23 februarie 2016, 21:11)

  HP [utilizator]

  Adica practic l-au lasat liber, si fara prejudiciu recuperat.

  Adica nu a patit nimic, pentru ca a furat.

  Adica in Romania, furtul e legalizat institutional.
  • +5 (5 voturi)    
   hm (Marţi, 23 februarie 2016, 21:36)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Prejudiciul nu a mai avut loc, pentru ca licitatia a fost suspendata.

   Mai e in cercetari si pe alte dosare (evaziune fiscala, spalare de bani etc), daca e si acolo condamnat nu mai poate lua decat pedeapsa cu executare.
  • +4 (4 voturi)    
   Exact (Marţi, 23 februarie 2016, 21:45)

   CititorulComentator [utilizator] i-a raspuns lui HP

   In plus, ideea e sa furi cat mai mult ca altfel intri cu executare, de exemplu pentru 600 euro 3 ani cu executare:

   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20772405-politist-din-constanta-condamnat-3-ani-inchisoare-pentru-luare-mita.htm
  • 0 (6 voturi)    
   cu adevarat incredibil! (Marţi, 23 februarie 2016, 21:53)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui HP

   O intrebare, insa... care prejudiciu?
 • +3 (3 voturi)    
  :) (Marţi, 23 februarie 2016, 21:52)

  Xorciser [utilizator]

  Mai interesant mi se pare cazul lui Doru Bostina.

  Doru Bostina a fost condamnat in ianuarie 2012 la 3 luni inchisoare cu suspendare pentru fals in inscrisuri. A fost stabilit si un termen de incercare de 2 ani si 3 luni.

  Fapta pentru care a fost condamnat acum a avut loc in ianuarie 2014 cand mie mi se pare ca se afla inca in termenul de incercare.

  Din cate stiu eu, faptele penale savarsite in termenul de incercare atrag automat pedeapsa cu executare. Doru Bostina ar trebui deci sa execute pedeapsa de trei ani cu executare...
 • +3 (3 voturi)    
  poate se mai gaseste ceva (Marţi, 23 februarie 2016, 22:02)

  ..13 [utilizator]

  si scapam de ....ST thinking....
 • +3 (3 voturi)    
  Justitia... (Marţi, 23 februarie 2016, 22:08)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  apara haitele de securisti. Condamnari modeste, averile la ramin intregi.... Sa tot furi in Romania, Justitia e de partea ta si a mafiei criminalului Iliescu


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by