Adrian Grajdan, condamnat definitiv la 3 ani inchisoare cu suspendare pentru favorizarea lui Nastase

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 22 februarie 2016, 12:35 Dosare Anticoruptie


Adrian Grajdan
Foto: Agerpres
​Adrian Constantin Balaban Grajdan, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), a fost condamnat luni, definitiv, la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului, dupa ce a emis o adresa prin care arata ca nu exista prejudiciu in dosarul "Trofeul calitatii", in care era judecat Adrian Nastase.

Potrivit DNA, in 22 mai 2012, Balaban Grajdan, in calitate de inspector general al ISC, a emis catre Inalta Curte de Casatie si Justitie o adresa prin care inspectoratul contesta existenta prejudiciului in dosarul "Trofeul calitatii", in care erau judecati Adrian Nastase, Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan Popovici, Marina Popovici si Vasile Mihai Cristian.

"Inculpatul a emis aceasta adresa la numai doua zile de la numirea sa in functie si inainte de preluarea efectiva a atributiilor specifice functiei de inspector general ISC. De asemenea, documentul a fost emis cu incalcarea dispozitiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor si intr-un sens contrar intereselor legitime ale ISC. Mai mult, inculpatul Balaban Grajdan a premeditat savarsirea infractiunii, deoarece primele ordine emise de acesta in calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii catre instanta a acestei adrese prin care ii favoriza pe inculpatii judecati de instanta suprema. Conform documentului semnat de inculpat, in cauza penala respectiva, ISC nu ar fi inregistrat nici un prejudiciu financiar-contabil si nu s-ar fi putut constitui parte civila in procesul penal, invocand in sprijinul afirmatiilor facute, printre altele, un Raport al Curtii de Conturi pentru anul 2004 care nu exista", sustin procurorii.

In dosarul "Trofeul calitatii", prin sentinta penala din 30 ianuarie 2012, ICCJ ii obligase pe Adrian Nastase, Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan si Mariana Popovici la plata in solidar cu SC Eurografica SRL a peste 3,3 milioane lei despagubiri civile catre ISC si pe Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Mariana si Bogdan Popovici, Vasile Mihai Cristian - la plata in solidar a peste 3,1 milioane lei cu titlu de despagubiri civile.

DNA considera ca, in aceste conditii, adresa emisa de Balaban Grajdan crea premisele administrarii de probe suplimentare si venea in sprijinul apararii inculpatilor.

"Efectele acestui document au fost inlaturate ca urmare a adresei de revenire transmisa de catre ISC. Ulterior, prin decizia penala nr. 60 din 20 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul de 5 judecatori a dispus condamnarea inculpatilor si obligarea acestora la plata de despagubiri civile catre ISC", mai arata DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3615 vizualizari

  • +16 (22 voturi)    
    Stiati ca? (Luni, 22 februarie 2016, 12:42)

    svejk [utilizator]

    Stimati judecatori !
    Stiati ca exista si condamnarea cu executare?
    In ultina vreme nu am auzit decat "cu suspendare: !
    Pe ce baza?
    E nevinovat/ sau nu e vinovat destul?
    Sa fim seriosi...
    Astept cu nerabare momentul cand si judecatorii vor plati pentru sentintele gresite date !
  • +9 (19 voturi)    
    invatatura de minte (Luni, 22 februarie 2016, 12:48)

    omidius [utilizator]

    Sper ca sentinta asta sa fie invatatura de minte pentru alti potentiali grajdani.
    • +1 (11 voturi)    
      Milosule ! (Luni, 22 februarie 2016, 13:47)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui omidius

      N-ai vrea sa-i iei acasa la tine ?
    • +5 (11 voturi)    
      Grajdanii minuseaza, ceea ce inseamna ca (Luni, 22 februarie 2016, 13:48)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui omidius

      nu se invata minte si trebuie invatati minte!
    • +2 (2 voturi)    
      n-are (Luni, 22 februarie 2016, 19:41)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui omidius

      nicio treaba cu invatatura de minte.
      are treaba cu sarcina de partid, ca asta a fost.
      tonta i-a trasat sarcina sa-l scape pe bombo si asta a incercat sa faca grajdanu.
      sunt curios daca i s-or fi compensat financiar cei 3 ani condamnare penala, chiar daca sunt cu suspendare.
  • +10 (12 voturi)    
    Invatatura de minte... (Luni, 22 februarie 2016, 13:44)

    JestersTear [utilizator]

    ... pentru toti cei care sunt gata sa faca orice pentru a place sefilor! Exista un pret. Cam mic ce-i drept, fiindca e vorba de "condamnare cu suspendare"

    Asa cum s-a impamantenit expresia cu "acarul Paun", tot asa va intra in uz formula "grajdanul lui X".
  • +8 (10 voturi)    
    Mimarea justitiei =pedeapsa cu suspendare ! (Luni, 22 februarie 2016, 13:49)

    andreesanu [utilizator]

    Teatru absurd or pantomima in justitie ,asa se traduce o condamnare pentru favorizarea infractorului cu atit mai mult cu cat s-a dovedit premeditarea .
    Cu frectii la picior de lemn nu se mai scapa de mafie in Romania.
    • 0 (0 voturi)    
      E si nu e chiar asa (Marţi, 23 februarie 2016, 8:04)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

      Daca omu' de-acu inainte duce o viata de inger, si nici macar nu trece strada prin loc nepermis, are sanse sa scape de parnaie.

      Daca insa calca pe bec cat de putin, atat cat de ex. devine complice prin faptul ca inchide ochii cand vede o alta magarie, si mai capata o sentinta de macar o zi de pedeapsa, devine automat recidivist, si executa si astia trei ani.

      Daca de exemplu il prinde iarna cu cauciucuri de vara si trece pe rosu din cauza ca nu poate frana, intra la puscarie. Daca e implicat intr-un accident si-a baut doua beri inainte, in loc de una, chiar daca n-a fost el de vina pt. accident, intra la puscarie. Daca se scapa si-i arde unuia o poseta in cap (ca sa parafrazez un caz recent), intra la puscarie. Daca-l invita un prieten la retaurant, si demonstreaza cineva ca aia a fost mita, intra la puscarie.

      In fapt, o pedeapsa cu suspendare e o sabie a lui Damocles. Nu intri la puscarie, da' si cand iesi dimineata din pat te asiguri ca nu faci nimic gresit.

      Cum astia care se cred mai presus de lege sunt de obicei incapabili sa-si schimbe apucaturile, dupa parerea mea e doar o problema de timp pana o mai comite o data. Cand va intra, insa, va intra direct din postura de recidivist, facand si eliberarea inainte de termen mai dificila.

      Pe de alta parte, daca reuseste sa se abtina de la alte magarii, inseamna ca scopul pedepsei cu suspendare a fost atins: in ciuda faptului ca a gresit, omul a invatat (fortat de imprejurari sau din proprie vointa e irelevant) sa se comporte corect in societate, fara ca statul sa trebuiasca sa-i asigure gratis casa si masa pe trei ani.
  • +8 (8 voturi)    
    pentru o gaina lua cu executare. (Luni, 22 februarie 2016, 14:23)

    __alex__ [utilizator]

    Macar sa-l puna la plata in solidar a pagubelor.
    • 0 (0 voturi)    
      A caror pagube? (Marţi, 23 februarie 2016, 8:07)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

      Nu veau sa-i iau apararea, dar adresa aia pe care-a emis-o el n-a avut efecte pagubitoare decat prin prisma procedurilor mai complexe de judecata, in sensul ca ISC a trebuit sa revina cu o adresa ulterioara. Dupa ce ISC a revenit cu o alta adresa, procesul si-a urmat cursul, imputand pagubele celor ce le-au cauzat, adresa initiala emisa de Grajdan nemaiavand nici un efect. Cheltuielile de judecata i-au fost foarte probabil imputate oricum.
  • +9 (9 voturi)    
    3 (trei) ani (Luni, 22 februarie 2016, 14:31)

    victor L [utilizator]

    este o pedeapsa aspra, si atunci dece cu suspendare?
    Stimati judecatori, nu va minjiti statutul.
  • +11 (11 voturi)    
    Cit ar fi luat cu executare in America? (Luni, 22 februarie 2016, 14:35)

    Trojan.H [utilizator]

    Si din cauza asta America e unde e iar noi unde suntem.
    Cu suspendare iei daca bei 4 beri si te urci la volan. Pentru fapte GRAVE de coruptie trebuie sa ia minimum 10 ani.
  • +11 (11 voturi)    
    Trebuia cu executare. (Luni, 22 februarie 2016, 15:16)

    asavreau [utilizator]

    Grăjdan a fost numit special șef la Inspecția în Construcții ca să-l rezolve pe Năstase.Nu avea calificarea necesară unui inspector șef în construcții.Avea calificarea de falsificator de acte publice,ceia ce a și făcut.Merita 10 ani cu executare,să se învețe minte toți care cred-că pot face ca legea să se aplice diferit,folosind falsuri și mărturii mincinoase.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by