​Articol actualizat

Fostul sef al serviciului secret al Ministerului de Interne, suspect intr-un dosar de coruptie. DNA il acuza de deturnare de fonduri si complicitate la abuz in serviciu

de Red. Stiri     HotNews.ro
Luni, 15 februarie 2016, 10:16 Dosare Anticoruptie


DNA
Foto: AGERPRES
DNA anunta ca Nicolae Gheorghe, fostul sef al DGIPI, este suspect intr-un dosar de coruptie, fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu si deturnare de fonduri (doua infractiuni). Si fostul sau adjunct, Nelu Zarnica, e acuzat de deturnare de fonduri, alaturi de alti doi oficiali ai serviciului. Cei doi sunt acuzati ca ar fi prejudiciat bugetul statului cu 410.000 lei prin achizitii inutile.

Fostul sef al DGIPI (cunoscuta si ca Doi si'un sfert), a fost inlocuit din functie saptamana trecuta printr-o decizie a premierului Dacian Ciolos.

Nicolae nu vrut sa ofere amanunte la iesirea de la DNA: "Nu pot sa va spun nimic, este o cercetare in curs".

Gheorghe Nicolae a fost numit sef DGIPI in 2014, printr-o decizie a premierului de la acel moment, Victor Ponta.


Comunicatul oficial al DNA:


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții:
NICOLAE GHEORGHE, chestor principal de poliție, la data faptelor șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.) cu rang de secretar de stat, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- două infracțiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată (11 acte materiale),

PAVEL GABRIEL NICOLAE, comisar șef de poliție, la data faptei șef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

IACOB MARIAN DĂNUȚ, comisar șef, la data faptei șef al Diviziunii Administrative în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), cu privire la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată (3 acte materiale),
ZĂRNICĂ NELU, chestor principal de poliție, la data faptei adjunct al șefului Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.) cu rang de subsecretar de stat, cu privire la săvârșirea infracțiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată (2 acte materiale).

Potrivit ordonanței prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de suspecții anterior menționați, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În vara anului 2015, suspecții Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, prin întocmirea documentației aferente, au contribuit la achiziționarea unor bunuri din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, fără ca acestea să fie folosite la acest tip de activități.

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea bunurilor din fondurile operative, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penala a infracțiunilor de corupție.

Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinația legală a fondurilor operative.
În perioada 21 august – octombrie 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în aceeași calitate, a schimbat destinația folosinței bunurilor respective, achiziționate în modalitatea de mai sus.
În perioada 2014 - 2015, suspectul Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 238.173,47 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.
În aceeași manieră au procedat cu suma totală de 14.353,51 lei și suspecții Zărnică Nelu și Iacob Marian-Dănuț, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă.

Suspecților Nicolae Gheorghe, Pavel Gabriel Nicolae, Iacob Marian Dănuț și Zărnică Nelu li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6182 vizualizari

  • +5 (13 voturi)    
    Tara de hoti si de corupti (Luni, 15 februarie 2016, 10:56)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Cei mai multi sunt in Parlament si in adminstratiile locale. Nici in Servicii nu poate fi altfel
  • +2 (18 voturi)    
    Curatenia binomului continua, (Luni, 15 februarie 2016, 11:00)

    xrogo [utilizator]

    toate serviciile,cu exceptia SRI sunt puricate,toate directiile de procurori,cu exceptia DNA sunt decapitate,concluzia logica,NUMAI SRI si DNA sunt imaculate!!!
    • +8 (16 voturi)    
      pai.. (Luni, 15 februarie 2016, 11:39)

      Dan-T [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Daca ne uitam la rezultatele din ultimii ani ale altor institutii din ministerul de interne, nu as zice ca in afara de DNA mai face si altcineva treaba....
    • +11 (11 voturi)    
      desigur...cica :)) (Luni, 15 februarie 2016, 11:45)

      Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      la cate plagiate/furturi pe banda rulanta apar de la "Academia"SRI- si asta e un indiciu privind calitatea celor de acolo...doar va puteti imagina ce fac in alte domenii, daca in educatie fura pe banda rulanta!

      Nu mai zic de (ca)cademia ASSN- o alta adunatura de personaje care mai de care, evident membri in structuri...
    • -4 (12 voturi)    
      nici o grijă (Luni, 15 februarie 2016, 12:02)

      Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Cine face "curățenie" în România va arunca la sfârșit și mătura.
  • +3 (11 voturi)    
    Toti, oamenii Presedintelui (Ponta) ! (Luni, 15 februarie 2016, 12:31)

    Susufler0 [utilizator]

    Oamenii pusi de Ponta sa serveasca PSD-ul. La Parchet, Nitu.
    La Ministerul Afacerilor Interne, Oprea.
    La DGIPI, Gheorghe Nicolae.
    Ce au toti 4 in comun ? SUNT PENALI !
  • +7 (9 voturi)    
    dar in judecatori cand intra?! (Luni, 15 februarie 2016, 12:39)

    Roman_Cetatean [utilizator]

    Mai ales ca elibereaza pe banda rulanta...
    Doar nu e Geanina Terceanu singura...nu?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by