DNA: Procurorul Gligor Ioan Sabau, trimis in judecata

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 4 februarie 2016, 22:14 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA Oradea l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Gligor Ioan Sabau, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Beius la data faptelor, pentru mai multe fapte de coruptie, informeaza Agerpres.

El este acuzat de luare de mita, santaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii.

In dosar, au mai fost deferite justitiei alte doua persoane - Adriana Ardelean, procuror la acelasi parchet la data faptei, pentru abuz in serviciu, si Mihai Dinu Lupas, pentru santaj.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, in perioada 2009 - 2012, Gligor Sabau a pretins si primit diferite foloase necuvenite (lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea si avansarea unei rude la locul de munca, asfaltarea drumului de acces la locuinta sa, racordarea locuintei personale la reteaua de apa geotermala a orasului prin decontarea lucrarii din bugetul local), in valoare totala de aproape 37.000 lei, de la o persoana cu functie de conducere din cadrul primariei Beius (denuntator in cauza).

"In schimbul foloaselor pretinse si primite, magistratul urma sa protejeze activitatea infractionala a denuntatorului si sa nu isi indeplineasca ori sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu ce decurgeau din functia detinuta si prevazute de lege, constand in conducerea si coordonarea directa a activitatii PJ Beius si implicit activitatea de supraveghere a cercetarilor penale in dosarele aflate in lucru la Politia Beius", se arata in comunicat.

Procurorii sustin ca magistratul urma sa faca demersuri si sa isi exercite atributiile in sensul solutionarii favorabile a dosarelor care-l vizau pe denuntator si, totodata, sa nu procedeze la sesizarea din oficiu si constituirea de noi cauze cu privire la faptele comise de acesta in domeniul achizitiilor publice.

DNA precizeaza ca, in vara 2009, Gligor Sabau i-a cerut unei persoane din conducerea Episcopiei Romane Unite cu Roma Greco - Catolica Oradea, denuntator in cauza, sa doneze municipiului suprafata de 427 mp teren, aflat in proprietatea unitatii de cult, astfel incat Primaria Beius sa poata asfalta drumul ce face accesul la locuinta sa. Acest lucru s-a intamplat in conditiile in care pe rolul PJ Beius era inregistrat un dosar penal avand ca obiect comiterea infractiunilor de furt calificat, distrugere si profanare de morminte in care erau vizati reprezentantii Bisericii Greco - Catolice", sustin procurorii.

Anchetatorii au constatat ca procurorul, afland, printr-un intermediar, despre intentia persoanei din conducerea primariei Beius de a formula un denunt penal impotriva sa, a exercitat acte de constrangere asupra persoanei respective, prin amenintarea cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar expune, in cazul in care ar formula o astfel de sesizare.

Magistratul mai este acuzat, printre altele, ca in iunie 2013, intr-un dosar, procuroarea Ardelean, fiind determinata si ajutata de acesta care, in perioada respectiva, se afla in relatii tensionate cu denuntatorul, functionar public, a dispus, cu incalcarea atributiilor de serviciu si judiciare, luarea masurii asiguratorii a sechestrului, in vederea repararii pagubei, asupra unui autoturism aflat in proprietatea persoanei vatamate/partii civile Ocolul Silvic Codrii Beiusului, pana la concurenta valorii pagubei, respectiv 16.000 euro.

" In perioada 2011 - 2015, Sabau a pretins si primit diferite foloase necuvenite (produse viticole, obiecte de mobilier, diverse servicii) de la primarul unei comune (denuntator in cauza), in schimbul carora magistratul urma sa protejeze activitatea infractionala a edilului. (...) In 29 mai 2015, Sabau i-a cerut unui om de afaceri (persoana cercetata penal intr-un dosar aflat pe rolul acestei unitati de Parchet), sa efectueze reparatii la instalatia de apa a locuintei magistratului, fara ca acesta din urma sa achite contravaloarea lucrarilor. In schimbul acestor foloase, inculpatul urma sa-l favorizeze pe omul de afaceri prin tergiversarea cercetarilor si obtinerea unei solutii favorabile acestuia, in dosarul penal in care era vizat", se spune in document.

DNA mai precizeaza ca, in 2015, procurorul a realizat lucrari de reabilitare si modernizare a unei case de vacanta, aflata in proprietatea sa, care nu figureaza mentionata in declaratia de avere.

In cauza s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor imobile si mobile aflate in proprietatea inculpatilor Sabau si Ardelean.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Oradea, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Directiei Generale Antifrauda Fiscala.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























683 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by