Viceprimarul din Videle, retinut de DNA pentru luare de mita. Primarul Nicolae Badanoiu, plasat sub control judiciar

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 29 ianuarie 2016, 13:07 Dosare Anticoruptie


Viceprimarul orasului Videle, Marius Florin Nedelcu, a fost retinut de procurorii DNA pentru luare de mita, iar primarul localitatii, Nicolae Badanoiu, a fost plasat sub controlul judiciar timp de 60 de zile, pentru complicitate la luare de mita, anunta Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat.

De ce ii acuza DNA pe cei doi:


Procurorii DNA il acuza pe viceprimarul Marius Florin Nedelcu ca, la inceputul lunii iunie 2015, a pretins initial suma de 45.000 lei de la un om de afaceri (denuntator in cauza), caruia i-a propus sa il sprijine in atribuirea unui contract finantat de la bugetul local pentru construirea unor terenuri de sport sintetice in orasul Videle.

Desi omul de afaceri i-a comunicat inculpatului faptul ca pretul de executie, in conditiile legale de respectare a normativelor tehnice, depasea valoarea de 550.000 lei, viceprimarul Nedelcu Florin Marius, sub pretextul ca lucrarile de executare a proiectului trebuiau efectuate formal si in mod superficial, i-a transmis denuntatorului ca bugetul aprobat a fost de 387.000 lei cu TVA inclus si ca acest plafon nu poate fi depasit sub nici o forma.

Totodata, inculpatul Nedelcu Florin Marius l-a convins pe omul de afaceri ca verificarea modului de executare a lucrarilor este tot atributul primariei in calitate de beneficiar si ca nu vor fi probleme cu platile, arata procuroii DNA.

In schimb, denuntatorul urma sa ii dea inculpatului suma de 45.000 de lei, parte din platile pe care primaria Videle trebuia sa le faca pentru executarea terenurilor de sport respective.

In acelasi context, Marius Florin Nedelcu a pretins de la omul de afaceri emiterea unei facturi fictive platita de primarie, in valoare de 10.000 lei, aferenta unor servicii de masa si cazare, desi firma denuntatorului nu avea un astfel de obiect de activitate. Din cei 10.000 lei, denuntatorul trebuia sa-i restituie inculpatului 8.000 lei, in considerarea ajutorului ce urma sa-i fie dat, suplimentar fata de suma de 45.000 lei, potrivit DNA.

La data de 17 iulie 2015, intre firma denuntatorului si primaria Videle a fost incheiat un contract de lucrari avand obiectul mentionat mai sus, documentul fiind semnat de viceprimarul Nedelcu Florin Marius, in calitate de reprezentant al Primariei Videle, conform intelegerii cu primarul Badanoiu Nicolae, care plecase in concediu de odihna. In perioada imediat urmatoare, in vederea primirii sumelor de bani cu titlu de mita, inculpatul Nedelcu Florin Marius a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat care a exercitat presiuni asupra denuntatorului, prin "obligarea" acestuia la respectarea conditiilor din caietul de sarcini, desi primarul orasului Videle cunostea ca acesta din urma nu le poate indeplini. Astfel, in conditiile de mai sus, denuntatorul a remis inculpatului Nedelcu Florin Marius suma de 23.000 lei, urmand ca ulterior sa-i dea si diferenta.

La data de 26 ianuarie 2016, inculpatul Nedelcu Florin Marius a mai primit suma de 15.000 lei, reprezentand o noua transa din mita, fiind surprins in flagrant de organele de urmarire penala.

Aceasta suma de bani urma a fi impartita in mod egal cu primarul Badanoiu Nicolae, in baza intelegerii initiale avuta cu inculpatul Nedelcu Florin Marius.

Inculpatilor Nedelcu Florin Marius si Badanoiu Nicolae li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 28 ianuarie 2016, fata de inculpatul Nedelcu Florin Marius, procurorii anticoruptie au dispus masura controlului judiciar pe cautiune pentru o perioada de 60 de zile.

Inculpatul va depune, in termen de 10 zile de la data emiterii ordonantei de dispunere a masurii preventive respective, o cautiune in valoare de 30.000 lei, ce va fi consemnata pe numele inculpatului la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de Combatere a Coruptiei, la o unitate bancara, mai informeaza procurorii DNA.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1858 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by