Inca un dosar penal pentru Dumitrean. Fosta sefa ANRP ar fi luat de la Horia Simu 400.000 de euro intr-un caz in care un teren de 880.000 euro a fost evaluat la 8,75 mil. euro

de G.S.     HotNews.ro
Joi, 28 ianuarie 2016, 11:06 Dosare Anticoruptie


Crinuta Dumitrean
Foto: Agerpres
DNA anunta ca a dispus efectuarea urmaririi penale fata de fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Crinuta Dumitrean pentru abuz in serviciu si luare de mita, informeaza un comunicat al Directiei Anticoruptie.

In dosar mai sunt urmaritie cinci persoane care atunci erau membre in comisia centrala de despagubiri, un consilier din ANRP, un expert evaluator si omul de afaceri Horia Simu.

Potrivit procurorilor Dumitrean ar fi primit de la Simu 400.000 de euro , in caz fiind vorba despre supraevaluarea unui teren agricol din Constanta cu 7,87 mil. euro.  

In raportul de evaluare terenul de 25ha a fost evaluat la 8,75 mil. euro.

Ce scrie in comunicatul DNA:

"In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt: 

La data de 22 octombrie 2009, suspectul Simu Horia, printr-un intermediar, a achizitionat drepturile litigioase ce priveau o suprafata de teren situata in municipiul Constanta, pretul cesiunii fiind de 700.000 euro.  

De la acea data, suspectul Simu Horia a initiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajati ai societatilor sale si prin intermediul unor persoane cu functii de conducere din cadrul unor institutii publice, cu sprijinul carora sa urgenteze obtinerea despagubirilor prin interventia acestora la nivelul autoritatilor implicate in procedura de retrocedare.  

Urmare a acestor demersuri, la data de 26.05.2011, suspectii Dumitrean Crinuta Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Savu Florentina, Bogdan Dragos, Teodorescu Catalin Florin si o alta persoana, in calitate de presedinte respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu cu incalcarea dispozitiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente) si a altor prevederi legale, au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Dima Alin Horatiu, prin care, valoarea unui teren in suprafata de 25 hectare situat in municipiul Constanta (zona Bratianu - Anadalchioi) a fost stabilita la suma de 8.750.000 euro (35 euro/mp), echivalentul a 37.243.500 lei.  

Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului respectiv cu suma de 7.875.000 euro, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat concomitent cu obtinerea unui avantaj patrimonial de catre suspectul Simu Horia si alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase.  

Concret, membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare, intocmit cu nerespectarea Standardelor Internationale de Evaluare, nu au constatat faptul ca suspectul Dima Alin Horatiu a supraevaluat terenul respectiv, desi aveau cunostinta de faptul ca suprafata respectiva era situata in extravilanul municipiului Constanta si avea destinatia de teren agricol.  

Mai mult, in cuprinsul documentului respectiv nu a fost evidentiata pozitia exacta a terenului, iar pentru stabilirea valorii acestuia expertul a utilizat comparabile care nu priveau tranzactii de vanzare, ci doar oferte de vanzare a unor terenuri situate in intravilanul si extravilanul municipiului Constanta care nu aveau categoria de folosinta teren agricol.  

Raportul de evaluare respectiv a fost avizat anterior, pentru conformitate cu prevederile Standardelor Internationale de Evaluare si a Legii nr. 247/2005, de catre suspecta Savu Florentina, cu incalcarea atributiilor de serviciu ce derivau din functia de consilier in cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor - Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor. 

Pentru "ajutorul acordat", in perioada decembrie 2010 - februarie 2011, suspecta Dumitrean Crinuta Nicoleta a acceptat promisiunea si a pretins, iar in perioada iulie - august 2011, a primit, prin intermediari, de la suspectul Simu Horia suma de 400.000 euro.  

In acelasi context si pentru acelasi motiv, in perioada decembrie 2010 - februarie 2011, expertul evaluator, Dima Alin Horatiu, a primit prin intermediar de la acelasi suspect suma de 5.000 euro.  

In perioada 24.06.2011 - 11.11.2011, suspectul Simu Horia a disimulat adevarata natura a provenientei sumei totale de 5.066.300 euro, obtinuta in maniera de mai sus, prin incheierea cu diverse firme controlate de acesta a unui numar de noua contracte de imprumut, nereale. 

Suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala. In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii. 

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4461 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    uite asa (Joi, 28 ianuarie 2016, 11:20)

    Hans Metter [utilizator]

    se muta banii din buzunarul nostru in buzunarul smecherilor... cu ajutorul statului
  • +10 (10 voturi)    
    Mama lor de hoti (Joi, 28 ianuarie 2016, 11:35)

    Comentatorul-x [utilizator]

    Noua ne mor batranii in saracii, copii la sate nu au caldura in scoli, tinerii nu au locuri de munca si ei fraudau milioane si milioane. Ar trebui condamanti la 15-20 de ani de inchisoare, sa le piara pofta de furt tuturor hotilor de felul lor.
  • +4 (4 voturi)    
    Io, mi-s Crinuta ! (Joi, 28 ianuarie 2016, 11:49)

    Susufler0 [utilizator]

    Asta ca sa nu se creada ca "valoarea" Crinutei se limita doar la Municipiul Bucuresti ! Ar trebui ca in final, Dumitreanca, sa execute cate o bucata din pedeapsa ce o va primi, in fiecare din puscariiile aflate pe raza municipiilor de judet de pe unde a impartit ea terenuri.
  • +3 (3 voturi)    
    Să calculăm (Joi, 28 ianuarie 2016, 11:49)

    snams [utilizator]

    Să calculăm aria agricolă totală a țării cu o medie a prețurilor de acum câțiva ani și să comparăm această valoare cu valoarea înregistrată în actele oficiale unde prețurile au fost umflate.
    Poate vreun jurnalist o să-și facă un hobby pe acest subiect și în câțiva ani o să aflăm și adevărul.
  • -1 (1 vot)    
    nu vad! (Joi, 28 ianuarie 2016, 12:25)

    nelamurit [utilizator]

    1. La momentul cererii de despagubire care ANRP era data sentinta definitva? daca da, restituirea/despagubirea nu poate fi ilegala
    2. in spatele sentntei era o evaluare a terenului? daca e acceptata de instanta nu poate fi ilegala
    3. ce legatura are pretul de achizitie cu evaluarea depusa in instanta?
    4. ca sa spui ca e supraevaluat inseamna ca ai in mana o noua expertiza LEGALA acceptata de o INSTANTA

    PS. Daca i s-au dat bani peste rand, daca a dat mita pt asta, a efectuat fapte penale.
  • +5 (5 voturi)    
    O reala pierdere (Joi, 28 ianuarie 2016, 12:29)

    aniod [utilizator]

    pentru Louis Vuitton.
  • +4 (4 voturi)    
    si tatucul (Joi, 28 ianuarie 2016, 12:32)

    zone [utilizator]

    Ioan Oltean, cat a luat de la pila / amanta (insereaza relatii imorale aici) sa? Nu aflam? Sau ne spune doamna in ancheta?
  • +1 (1 vot)    
    Chiar ca nu pricep (Joi, 28 ianuarie 2016, 12:50)

    feisbuk [utilizator]

    Ca si constantean, va spun ca nu exista zona Bratianu - Anadalchioi.

    Apoi 25h in intravilanul Cta? Pe unde e terenul ala
  • +3 (3 voturi)    
    La ANRP sau furat 3 miliarde de EURO !!! (Joi, 28 ianuarie 2016, 13:41)

    DreptateOnu [anonim]

    La ANRP sau furat 3 miliarde de Euro -

    DNA ancheteaza doar capul eisbergului si nu a intrat inca deplin in profunzimea jafului ANRP care disolva Parlamentul Romaniei si Partidele actuale profund corupte .
  • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 ianuarie 2016, 14:04)

    [anonim]



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by