Romania manifesta o vointa fara precedent in combaterea coruptiei, acum trebuie sa insiste pe prevenirea ei - raport al Consiliului Europei

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 22 ianuarie 2016, 14:33 Dosare Anticoruptie


DNA
Foto: AGERPRES
Romania manifesta o vointa fara precedent de combatere a infractiunilor de coruptie din institutiile publice, se arata intr-un raport adoptat de Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO), publicat vineri de Consiliul Europei si prezentat de Mediafax.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Europei, raportul de evaluare adoptat de GRECO subliniaza ca in Romania exista o vointa fara precedent de combatere a infractiunilor de coruptie din institutiile publice. 

Totusi, raportul cere autoritatilor romane sa intensifice eforturile de prevenire a coruptiei prin dezvoltarea unor reguli de integritate pentru parlamentari si prin marirea eficientei masurilor existente pentru judecatori si procurori.  

"Romania a facut pasi importanti privind investigarea si judecarea (actelor de) coruptie. Acum trebuie sa dezvolte un sistem de prevenire mai robust si mai eficient, care sa rezolve situatiile problematice inca inainte de a se transforma in acte infractionale", a afirmat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.  

Grupul Statelor impotriva Coruptiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei (CoE) infiintat in 1999 in vederea monitorizarii nivelului de conformitate a statelor membre cu standardele anticoruptie, a adoptat Raportul de evaluare privind Romania in cadrul reuniunii plenare din perioada 30 noiembrie - 4 decembrie 2015. Reuniunea a avut loc la Strasbourg si face parte din runda a patra de evaluare care a debutat in ianuarie 2012.

Raportul formuleaza 13 recomandari pentru autoritatile romane, dintre care noua in ceea ce priveste prevenirea coruptiei in randul membrilor Parlamentului si patru cu privire la judecatori si procurori. 

Astfel, Romania se plaseaza sub media de 14 recomandari corespunzatoare celor 34 de state membre GRECO ale caror rapoarte de evaluare au fost adoptate pana in prezent.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2258 vizualizari

  • +5 (7 voturi)    
    combatere a coruptiei (Vineri, 22 ianuarie 2016, 14:50)

    GeorgeT [utilizator]

    Cum se combate coruptia.. cu puscarie pina la 2-3 ani si apoi indivizii ramin cu averile si privilegiile lor ?
    • +7 (7 voturi)    
      tocmai asta zice si comisia (Vineri, 22 ianuarie 2016, 15:00)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui GeorgeT

      ceva de genul: "OK baieti, ati trecut de prima faza, reusiti sa prindeti hotii. Acu hai sa trecem la nivelul 2 al jocului, preventia". Iar preventia cea mai eficienta e atunci cind aluia care a furat un milion ii iei 3 milioane dupa ce l-ai prins. In felul asta incet, incet va deveni ne-rentabil sa mai furi.
  • +4 (4 voturi)    
    . (Vineri, 22 ianuarie 2016, 15:05)

    Bazil.the.3rd [utilizator]

    Ma gandesc ca daca onor consiliul a remarcat lupta Romaniei si o apreciaza ar putea recomanda altor tari din componenta macar sa o inceapa.
    Daca nu-i prea asocial.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by