Vicepresedintele PSD Caras-Severin si trei oameni de afaceri, in arest la domiciliu
Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au cerut instantei arestarea preventiva pentru 30 de zile lui Ion Bejerita, Axente Obrejan, Petrisor Lincan si Vasile-Tailor Cacareaza.
Judecatorul de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti a respins cererea si a dispus plasarea in arest la domiciliu a celor patru inculpati. Decizia poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va decide definitiv daca cei patru inculpati raman in arest la domiciliu, vor fi arestati preventiv sau cercetati sub control judiciar.
Ion Bejerita este acuzat de evaziune fiscala, spalarea banilor si fals in inscrisuri sub semnatura privata, Axente Obrejan, de evaziune fiscala, spalarea banilor, fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si complicitate la spalarea banilor, Petrisor Lincan este cercetat pentru complicitate la evaziune fiscala, complicitate la spalarea banilor si fals in inscrisuri sub semnatura privata, iar Vasile Cacareaza, pentru complicitate la evaziune fiscala, complicitate la spalarea banilor si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Potrivit procurorilor, cei patru inculpati, toti administratori ai unor societati comerciale, in intervalul 2008-2014, au inregistrat in documentele financiar-contabile ale societatilor peste 200 de facturi fiscale privind operatiuni nereale de achizitii de bunuri si de prestari servicii, emise de firme, unele reale, altele de tip "fantoma", urmarind diminuarea bazei de calcul pentru impozitul pe profit si TVA.
Anchetatorii spun ca mecanismul evazionist pus la punct de inculpati viza trei tipuri de relatii comerciale cu trei tipuri de parteneri. Astfel, acestia au derulat relatii comerciale reale cu parteneri carora le-au vandut bunuri sau pentru care au prestat servicii, printre care primarii, consilii locale, regii nationale, societati pe actiuni, in urma carora firmele implicate ar fi avut de platit TVA, impozit pe profit si impozit pe dividende catre bugetul de stat.
De asemenea, inculpatii ar fi derulat relatii comerciale fictive, prin care s-ar fi disimulat achizitii intracomunitare de autocamioane, utilaje, accesorii si piese de schimb, "cu scopul de a diminua obligatiile de plata catre bugetul statului prin majorarea artificiala a valorii acestora si a deducerii TVA (TVA deductibila care nu ar fi existat in cazul achizitiilor intracomunitare directe, carora li s-ar fi aplicat taxarea inversa)", sustin procurorii.
"De asemenea, pentru a da aparenta legalitatii tranzactiilor comerciale si a ascunde achizitia prin interpusi in sensul ca respectivele utilaje si autocamioane ar fi fost efectiv folosite de firmele interpuse, participand la realizarea de venituri pentru aceste firme (interpuse), inainte de asa-zisa vanzare efectiva, acestea erau inchiriate (sau folosindu-se de ele se executau diverse lucrari) tot in favoarea acestor firme, care ulterior achizitionau respectivele utilaje si mijloace de transport", au scris procurorii in referatul cu propunerea de arestare.
Cei patru inculpati sunt suspectati si ca au derulat relatii comerciale fictive stornate ulterior, desfasurate in cea mai mare parte cu firme afiliate sau partenere, prin care s-a urmarit amanarea platii TVA si neplata acesteia prin inregistrarea achizitiilor comerciale fictive de la firmele interpuse si regularizarea TVA de plata cu TVA deductibila fictiva.
"Facturile aferente acestor relatii comerciale au fost ulterior stornate. De asemenea, respectivele facturi nu au fost intotdeauna platite, marfa (care, de fapt nu exista) ramanand, de cele mai multe ori, in custodie la vanzator", au precizat procurorii.
Majoritatea firmelor interpuse au fost radiate dupa derularea relatiilor comerciale fictive, cele care au ramas in functiune fiind in insolventa si instrainate unor cetateni straini.
Cei patru inculpati mai sunt suspectati ca au dispus efectuarea de transferuri bancare din conturile firmelor pe care le administrau in conturile societatilor instrainate, cunoscand ca banii provin din evaziune fiscala. In acest fel, sustin anchetatorii, inculpatii au incercat sa dea o aparenta de legalitate achizitiilor efectuate si sa realizeze o "albire" a acelor sume, care ulterior erau ridicate in numerar, fara vreo justificare legala.
Procurorii au pus sechestru asigurator pe doua terenuri si doua cladiri din Caransebes, judetul Caras-Severin, care ii apartin lui Ion Bejerita, precum si pe opt imobile ale lui Axente Obrejan. De asemenea, printr-o ordonanta anterioara, a fost pusa poprire pe suma de 10.585.691 de euro aflata intr-un cont al lui Bejerita.
Anchetatorii facut, marti, 14 perchezitii in judetele Caras-Severin, Mehedinti, Olt, Timis si Teleorman, la sediile sociale si punctele de lucru ale unor firme de constructii, precum si la domiciliile unor persoane, printre care si oamenii de afaceri Ion Bejerita si Axente Obrejan, cei doi fiind fini ai deputatului PSD Ion Mocioalca, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
"In cauza, 22 de persoane sunt banuite de savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani, prin care s-a creat un prejudiciu total de peste 10 milioane de euro. Dintre acestea, 4 au fost retinute, iar fata de alte 12 s-a dispus masura controlului judiciar", a precizat Politia Romana, intr-un comunicat de presa.
Vicepresedintele PSD Caras-Severin Ion Bejerita mai este vizat intr-un dosar de evaziune fiscala si spalare de bani, in care prejudiciul este de cinci milioane de lei. In aceasta cauza, in iulie 2014 fost facute perchezitii la mai multe adrese, printre care si locuinta lui Bejerita si domiciliul lui Axente Obrejan.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani
- 14 ani 8 luni
- 14 ani 3 luni
- 10 ani 7 luni
- 10 ani 5 luni
- 4057 zile
- 3860 zile
- 3526 zile
- 3440 zile
- 3440 zile
- 7378 zile
- 4051 zile
- 5617 zile
- 6192 zile
- 3604 zile
- 3456 zile
- 6043 zile
- 5396 zile
- 6001 zile
- 3498 zile
- 4063 zile
- 5736 zile
- 6570 zile
- 5140 zile
- 5067 zile
- 6122 zile
- 6095 zile
- 3152 zile
- 4303 zile
- 6096 zile
- 3555 zile
- 3371 zile
- 4365 zile
- 5169 zile
- 5183 zile
- 6003 zile
- 5164 zile
- 3448 zile
- 3415 zile
- 4288 zile
- 5806 zile
- 4328 zile
- 5589 zile
- 3881 zile
- 5935 zile
- 4442 zile
- 3378 zile
- 3601 zile
- 4713 zile
- 3391 zile
- 3637 zile
- 6453 zile
- 5361 zile
- 4650 zile