Rechizitoriu DNA: Gheorghe Nichita i-a cerut unui subordonat sa deschida un cont unde sa depuna mita primita

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 23 decembrie 2015, 20:31 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Nichita, retinut de DNA
Foto: Mediafax
Primarul suspendat al Iasiului Gheorghe Nichita, trimis in judecata pentru ca ar fi luat mita de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, i-a cerut unui angajat din subordinea Primariei sa deschida un cont bancar pe numele sau unde sa depuna mita, amenintandu-l ca, daca refuza, va fi dat afara.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA Iasi in dosarul in care Gheorghe Nichita este suspectat ca a primit mita de la presedintele grupului UTI, Tiberiu Urdareanu, in octombrie 2014, Nichita i-a cerut unui subordonat sa deschida un cont bancar, spunandu-i ca, daca refuza sa faca acest lucru, va fi dat afara, transmite Mediafax.

"Primarul i-a indicat ca, dupa ce va deschide contul, cardul aferent sa i-l inmaneze lui spre a-l folosi. Contul a fost deschis la (...), cardul, codul PIN si documentele aferente fiind inmanate primarului", arata procurorii DNA.


La o saptamana de la deschiderea contului, Nichita i-a dat functionarului respectiv suma de 10.000 de euro pentru a o depune pe card, iar inaintea sarbatorilor de iarna de anul trecut i-a mai inmanat echivalentul a 5.000 de euro, bani care au fost depusi in acelasi cont.

Potrivit procurorilor, in vara anului 2013, cu putin timp inaintea semnarii contractului de atribuire a lucrarii "Sistem de management de trafic in municipiul Iasi" catre asocierea dintre grupul UTI si firma Information Business Consulting SRL, Gheorghe Nichita a avut intrevederi cu proprietarii celor doua firme, Tiberiu Urdareanu si Gabriel Iulius Mardarasevici, carora le-a cerut mita.

"In cadrul discutiilor purtate, inculpatul Nichita Gheorghe a pretins, in mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel si, in mod indirect, inculpatului Urdareanu Tiberiu, 10% din valoarea contractului - 69.614.309 lei (fara TVA), deci 6,9 milioane de lei, cu titlu de mita, pentru a agrea semnarea contractului si pentru a asigura derularea in bune conditii a acestuia, in principal sub aspectul efectuarii la termen a platilor, acestia promitand ca vor remite suma respectiva", se arata in rechizitoriul procurorilor DNA.

Ulterior, incepand cu luna august 2013 si pana in luna octombrie 2015, Gheorghe Nichita a primit o parte din suma totala promisa, de 10% din valoarea contractului atribuit, colectata in contul IBC (3.632.106 lei), beneficii constand in reduceri de 30-40 la suta din preturile unor locuri de cazare la un hotel din Bucuresti, in cuantum de 13.710 lei, precum si plata, in cursul anului 2014, a serviciilor de cazare in China si Hong Kong a unei delegatii formate din angajati ai Primariei si oameni de afaceri, in valoare de 28.364 lei. La aceasta vizita au participat, printre altii, si Gheorghe Nichita, dar si Gabriel Iulius Mardarasevici.

Totodata, Gheorghe Nichita a beneficiat, in anul 2014, de achizitionarea unor echipamente electronice in valoare de 20.000 de lei.

Procurorii DNA sustin ca, in 29 septembrie 2015, Gabriel Iulius Mardarasevici s-a intalnit cu Mihail Tanasescu, director in cadrul UTI, iar in cadrul discutiei Mardarasevici a afirmat ca exista un control la firmele lui, interesandu-se daca o ancheta similara are loc si la UTI.

"Tanasescu Mihail a infirmat, spunand ca nu crede ca e vreo problema. In acest context, Mardarasevici i-a spus soptit ca este o problema cu banii care au ramas in IBC (suma fiind destinata mitei lui Nichita - n.r.) si ca nu a mai scos nimic si a afirmat ca ar mai fi avut odata discutii pe tema respectiva: "Stii ca am mai avut odata discutia asta, stii?, ca "sunt multe lanterne" - persoane care ii au in observatie - n.n., afirmatie cu care Tanasescu a fost de acord", se mai arata in rechizitoriul DNA.


In cadrul aceleiasi discutii, Gabriel Mardarasevici a aratat ca este stresat de faptul ca au fost ridicate documente de la primarie, iar Tanasescu a spus ca el crede ca documentele ridicate vizeaza mai multe contracte, nu doar cel cu privire la managementul traficului.

In 18 decembrie, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a primarului suspendat al Iasiului Gheorghe Nichita, in stare de arest la domiciliu a presedintelui grupului UTI, Tiberiu Urdareanu, sub control judiciar pe cautiune a directorului SC Information Business Consulting SRL (IBC), Iulius Gabriel Mardarasevici, si sub control judiciar a vicepresedintelui UTI Mihail Tanasescu.

Gheorghe Nichita este acuzat de luare de mita, iar Tiberiu Urdareanu, Iulius Gabriel Mardarasevici si Mihail Tanasescu de dare de mita.

Primarul suspendat al Iasiului Gheorghe Nichita este acuzat ca a primit 10 la suta dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI si unei alte firme, precum si reduceri la un hotel de lux din Bucuresti, dar si cazare in China.

In urma cercetarilor, a rezultat ca, in luna august 2013, in contextul implementarii proiectului "Sistem de Management de Trafic in municipiul Iasi", care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, in calitate de primar al municipiului Iasi, a pretins si primit de la ceilalti inculpati mai multe foloase necuvenite pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI - IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii.


Potrivit anchetatorilor, acest lucru a avut la baza o intelegere anterioara intre Nichita, Mardarasevici (pentru IBC) si Urdareanu (pentru UTI), acestia din urma facand, cu sprijinul lui Tanasescu si al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dati cu titlu de mita). Demersurile ar fi constat si in elaborarea si, ulterior, decontarea unor facturi pentru situatii de lucrari continand servicii neprestate, a caror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mita pentru primarul municipiului Iasi.

Totalul sumelor si al beneficiilor primite drept mita de catre Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei, aratau procurorii.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Bucuresti, cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Gheorghe Nichita a fost arestat la finele lunii octombrie in acest dosar, cand procurorii DNA i-au prezentat pe acesta si pe Urdareanu la Tribunalul Bucuresti. DNA propunea arestarea preventiva in cazul celor doi, insa in sala de judecata procurorul a cerut arest la domiciliu pentru presedintele UTI.

Surse judiciare declarau atunci pentru Mediafax ca procurorii au decis sa ceara arest la domiciliu in cazul lui Urdareanu, dupa ce acesta si-a recunoscut integral fapta si a dat o declaratie de recunoastere a vinovatiei. Concret, explicau sursele citate, nu Urdareanu este cel care a dat efectiv banii pentru primarul Iasiului, ci complicele sau, vicepresedintele UTI, Mihail Tanasescu, astfel ca Urdareanu nu a fost implicat direct, dar "a acceptat sa fie dati bani prin intermediar".

Sursele citate precizau insa ca procurorii nu au incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu Urdareanu, care ar beneficia astfel de o reducere substantiala a unei eventuale pedepse.

Gheorghe Nichita a fost suspendat din functia de primar al Iasiului, pe 22 mai, fiind cercetat de procurorii DNA pentru ca ar fi apelat la angajatii Politiei Locale ca sa-si urmareasca fosta iubita. Nichita este cercetat sub control judiciar.

Tiberiu Urdareanu controleaza UTI Grup, companie care a castigat in acest an, printre altele, contracte cu Metrorex, pentru informatizarea Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) si pentru modernizarea aeroportului din Bacau. Astfel, in luna iulie Metrorex a semnat un contract de 180 de milioane de euro pentru realizarea finisajelor si sistemelor de instalatii pentru sectiunea Raul Doamnei-Hasdeu din magistrala 5 de metrou, consortiul castigator fiind format din companiile Astaldi (Italia), FCC Construccion (Spania), UTI si Activ Group Management. Alt contract castigat in acest an, in valoare de 12,8 milioane euro fara TVA, vizeaza modernizarea Aeroportului Bacau. In plus, Certsign, din grupul UTI, va furniza Agentiei Nationale a Functionarilor Publici (ANFP) servicii de arhivare electronica si semnatura electronica pentru realizarea unui sistem informatic managerial, valoarea contractului fiind de 14,4 milioane de lei, pe 12 luni. Contractul a fost incheiat in luna martie.

In baza unor acorduri semnate in anii anteriori, UTI a fost implicat in realizarea dosarelor electronice de sanatate, a sistemului de plata a rovinietei, sistemului electronic de achizitii publice, a echipamentelor care asigura functionarea Arenei Nationale, reteaua subterana de cabluri Netcity, semaforizarea din Bucuresti sau cardurile RATB.

UTI Grup are peste 2.000 de angajati si estimeaza ca va avea in acest an afaceri de 130 milioane euro. Din total, 65 de milioane euro provin din domeniul sistemelor tehnologice, 60 de milioane din instalatii pentru constructii, iar restul din activitatile de exploatare si de operare a infrastructurii de fibra optica din Bucuresti.

Presa a relatat in ultimii ani despre faptul ca UTI a devenit "abonat" la contracte pe bani publici cu companii de stat, ministere si administratii locale.

Tiberiu Urdareanu, fost ofiter superior la Institutul de Cercetari Militare de la Clinceni, este fiul fostului general de armata Tiberiu S. Urdareanu, fostul sef al Directiei de tancuri din Ministerul Apararii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1990 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by