CJ Constanta se constituie parte civila in doua dosare in care este judecat Nicusor Constantinescu

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 18 decembrie 2015, 20:42 Dosare Anticoruptie


Nicusor Constantinescu (arhiva)
Foto: Agerpres
Consiliul Judetean Constanta se constituie parte civila in dosarele in care seful institutiei, Nicusor Constantinescu, este judecat pentru achizitia elicopterului prabusit in lacul Siutghiol si pentru un prejudiciu de opt milioane de euro, dupa ce in urma cu cateva luni CJ refuzase acest lucru, informeaza Mediafax.

Pe ordinea de zi a Consiliului Judetean Constanta s-a aflat, vineri, un proiect de hotarare privind constituirea parte civila in doua dosare in care Nicusor Constantinescu este judecat la Tribunalul Constanta.

"La solicitarea instantelor de judecata, in speta Tribunalul Constanta - Sectia Penala, in legatura cu doua dosare care sunt pe rol, vom decide daca Consiliul Judetean se constituie parte civila. La momentul cand ne-a solicitat DNA sa ne constituim parte civila, neavand un rechizitoriu, o expertiza, am considerat sa se stabileasca care este prejudiciul, urmand sa ne constituim parte civila daca exista paguba. In rechizitoriu exista si raport care stabileste care este suma respectiva, iar propunerea mea este de a ne constitui parte civila. Daca nu ne constituim, nu o mai putem face in cadrul procesului penal", a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Cristinel Dragomir, in timpul sedintei.

Proiectul a fost aprobat in unanimitate.

Cele doua dosare in care Consiliul Judetean s-a constituit, vineri, parte civila sunt cel legat de achizitionarea elicopterului medical care ulterior s-a prabusit in lacul Siutghiol si cel in care Nicusor Constantinescu este judecat pentru un prejudiciu de opt milioane de euro.

In 22 aprilie, CJ Constanta nu s-a constituit parte civila in dosarul in care Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata de catre DNA pentru un prejudiciu de opt milioane de euro, precizand ca va intenta actiune civila dupa ce o decizie a instantei va confirma ca institutia a fost pagubita.

In acest dosar, Nicusor Constantinescu este judecat pentru abuz in serviciu, constituire a unui grup infractional organizat si conflict de interese, alaturi de Cristian Zgabercea, la data respectiva consilier al presedintelui CJ Constanta, acuzat de complicitate la abuz in serviciu, constituire a unui grup infractional organizat si evaziune fiscala, Carmen Florentina Oproiu, pe atunci director al Directiei Coordonare Institutii Subordonate din cadrul CJ Constanta, pentru complicitate la abuz in serviciu si constituire a unui grup infractional organizat, Marcel Brancoveanu Parau, reprezentant al Fundatiei Culturale Thalia la data faptei, pentru complicitate la evaziune fiscala, Fundatia Fantasio, pentru constituire a unui grup infractional organizat si evaziune fiscala, si Fundatia Culturala Thalia, pentru complicitate la evaziune fiscala.

Potrivit rechizitoriului, in cursul anului 2012, Nicusor Constantinescu, impreuna cu Cristian Zgabercea, Carmen Florentina Oproiu si Fundatia Fantasio, a constituit un grup infractional organizat al carui scop a fost comiterea mai multor infractiuni indreptate impotriva patrimoniului judetului Constanta, precum si a unor infractiuni de evaziune fiscala.

In perioada respectiva, Nicusor Constantinescu, ajutat de Zgabercea si Florentina Oproiu, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al CJ Constanta si a platit, in mod nelegal, finantari nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si fundatii in suma de 5.094.836 de lei, arata sursa citata.

Potrivit DNA, in cursul anului 2012, Nicusor Constantinescu, beneficiind de ajutorul acelorasi doi inculpati, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, finantand in mod nelegal cheltuieli cu activitatile sportive in suma de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plati nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si cluburi sportive.

Conform DNA, prejudiciul produs Unitatii Administrativ Teritoriale Constanta este de peste opt milioane de euro.

In luna iulie a acestui an, Consiliul Judetean Constanta a decis sa nu se constituie parte civila nici in procesul in care Nicusor Constantinescu este judecat pentru achizitionarea elicopterului care s-a prabusit, in decembrie 2014, in lacul Siutghiol din Mamaia, urmand sa intenteze actiune civila in cazul in care instanta va stabili ca a existat un prejudiciu.

Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata in acest dosar in luna iunie, de procurorii DNA Constanta.

Potrivit rechizitoriului, in cursul anului 2011, in cadrul unui proiect finantat de Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania, Consiliul Judetean Constanta, prin Nicusor Constantinescu, a achizitionat un elicopter in scopul eficientizarii activitatii de salvare in cazul situatiilor de urgenta din zona de granita dintre judetul Constanta si districtul Dobrich, din Bulgaria.

In 29 martie 2013, Nicusor Constantinescu ar fi atribuit unei societati comerciale, in mod nelegal, un contract de achizitie publica avand ca obiect "Servicii de operare elicopter multifunctional, medicalizat", "Servicii de transport ocazional" si "Servicii de reparare si intretinere a elicopterelor", prin incalcarea celor stabilite in caietul de sarcini, in care se prevedea ca aparatul de zbor trebuia folosit in cazul actiunilor de interventie in caz de urgenta, in pofida faptului ca SMURD formulase anterior o oferta privind operarea gratuita, conform scopurilor programului (salvare de vieti si interventii de urgenta), a elicopterului respectiv.

In 1 iulie 2013, Nicusor Constantinescu a pus la dispozitia persoanei juridice elicopterul achizitionat din fonduri publice, desi firma respectiva nu a fost niciodata parte semnatara a Acordului de parteneriat in baza caruia a fost obtinuta finantarea nerambursabila si a fost achizitionat elicopterul.

"Prin aceasta actiune, inculpatul Nicusor Constantinescu a schimbat astfel beneficiarii directi ai investitiei, precum si destinatia aparatului de zbor respectiv. Pe aceasta cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonantat si platit, in mod nelegal, in perioada 05.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Judetului Constanta, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentand cheltuieli cu serviciile de intretinere si operare a elicopterului", se mentiona in rechizitoriu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























996 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 decembrie 2015, 23:24)

    [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
    NICUSOR AVEA O TOBA, CAND ERA MARE SI TARE ! (Sâmbătă, 19 decembrie 2015, 21:18)

    Susufler0 [utilizator]

    Si tot batea in ea ... si batea... si batea. Tragea Tunul si apoi bubuia toba. Tunul si apoi Toba. Pana cand a inceput sa devina suparator zgomotul asta de bugetar multimilionar. Intai a suparat pe unul, apoi pe altul si uite-asa, incet-incet, tot mai multi n-au mai putut suporta ifosele lui de sef bogat si intangibil, pana cand a auzit si DNA-ul zgomotele venite dinspre Nicusor. Intre timp toba s-a spart, Procurorii l-au inhatat bine pe Nicusor si l-au predat judecatorilor. E pe maini bune, nu-mi fac probleme !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by