Printesa Lia catre Dan Andronic: Este atat de important sa ajungem la omul potrivit (interceptari)

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 12 decembrie 2015, 15:32 Dosare Anticoruptie


Printesa Lia i-a vorbit jurnalistului Dan Andronic despre necesitatea gasirii unui "om potrivit" pentru a avea succes in demersurile de recuperare a bunurilor revendicate, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer sambata arestarea preventiva a printului Paul in dosarul privind retrocedarea nelegala a Fermei Baneasa, relateaza Agerpres.

Afirmatia este facuta intr-o convorbire pe care cei doi au avut-o in anul 2011, ceea ce, potrivit procurorilor, demonstreaza ca discutiile intre cumparatorul de influenta si ceilalti membri ai grupului infractional nu s-au purtat doar prin intermediul lui Remus Truica, ci si direct:

"Doamna: Buna dimineata! Bine. Deoarece timpul trece repede, am avea vreo posibilitate ca azi sa-ti dau originalele si sa vorbim despre... sau tu stii cel mai bine ce sa faci pentru a gasi pe cineva despre care a zis partenerul ca avem nevoie imediat.

Andronic: Azi... de la 12.00 am o multime de intalniri, dar... i le poti da lui Marius... Marius...

Doamna: Este atat de important! Este atat sa important sa ajungem la omul potrivit si sa...

Andronic: Sa-mi trimiti lucrurile...

Doamna: Prefer sa ti le dau tie, personal. Acestea sunt originale. Ai vrut sa vezi originalele si atunci ti le dau.

Andronic: Da... Ok.

Doamna: Si vreau sa stiu ca incepi sa te ocupi sa il gasesti pe acest tip si noi putem sa ajutam ca sa-l pregatim!

Andronic: Ok, dar nu pot sa-ti dau raspunsul azi in legatura cu toate aspectele. Mai intai, trebuie sa vad si apoi sa incerc sa gasesc tipul".


Tot in anul 2011, anchetatorii au interceptat un mesaj transmis lui Dan Andronic de printul Paul: "Am vorbit cu Robert. Va avea loc o intalnire cu partenerul maine. Poti sa vii sau pot sa te vad inainte sa plecam".

Potrivit procurorilor, atragerea lui Andronic in grupul infractional a fost decisa de Remus Truica pentru a-l convinge pe printul Paul ca recuperarea bunurilor revendicate ar putea fi facilitata de presiunile exercitate prin mass-media, dar si de relatiile la nivel inalt pe care le avea jurnalistul.

"Pentru ca imaginea publica conteaza foarte mult pentru print, membrii grupului, in special inculpatul Remus Truica, intuind o cale pentru a obtine mai mult de la inculpatul Paul Al Romaniei, in anul 2007 i-a fost prezentat acestuia inculpatul Andronic Dan, ca o persoana influenta in lumea media, dar si in lumea politica, fiind consultant responsabil de campania electorala a primului ministru. A fost folosit in cadrul grupului pentru a-i da printului Paul convingerea ca reusita demersului se va datora si presiunii media exercitata prin intermediul publicatiilor coordonate de acesta. De asemenea, a contribuit la intarirea convingerii printului Paul in influenta reala a grupului la nivel politic cel mai inalt in statul roman, prietenia lui Andronic cu primul ministru fiind de notorietate", se arata in referat.

***

Procurorii DNA au dispus vineri retinerea printului Paul si luarea masurii controlului judiciar fata de presedintele Academiei de Stiinte Agricole din Romania, Gheorghe Sin, in dosarul privind retrocedarea nelegala a Fermei Baneasa.

Printul Paul este acuzat de cumparare de influenta, spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave, urmand a fi prezentat sambata Curtii de Apel Brasov cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Gheorghe Sin, la data faptelor secretar general al Academiei de Stiinte Agricole din Romania, in prezent presedinte al aceleiasi institutii, este acuzat de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit cu consecinte deosebit de grave.

DNA arata, intr-un comunicat transmis vineri, ca, din 2006, printul Paul i-a promis lui Remus Truica si asociatilor lui din grupul infractional (intre care Robert Rosu, Marius Marcovici, Lucian Mateescu, Dan Andronic) o cota parte importanta, intre 50% si 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendica in Romania si, ulterior, le-a si dat acestora bunurile, pe masura obtinerii lor, in schimbul interventiei pe langa functionari publici cu atributii in reconstituirea/ retrocedarea dreptului de proprietate din Bucuresti si din alte judete din tara sau asupra judecatorilor, urmand a se reusi, in mod injust, obtinerea bunurilor revendicate si punerea in posesia lor.

DNA precizeaza ca acestia au ascuns natura ilicita a intelegerii prin incheierea, la 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate in proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietatii, intre printul Paul si SC Reciplia SRL, reprezentata de Truica.

"In concret, acest contract redactat de Robert Rosu, prevede ca Paul Philipe al Romaniei, in calitate de cedent transmite/ cesioneaza fara nicio rezerva, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente si viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate si identificate in contract (intre care si 'Ferma Baneasa' cu un teren in suprafata de 28,63 ha). Reciplia SRL se obliga sa plateasca in anumite conditii o suma de bani si sa asigure sprijin si asistenta in legatura cu bunurile aflate in proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, Paul Philipe al Romaniei a semnat alte inscrisuri/ contracte prin care s-a urmarit ascunderea provenientei ilicite a bunurilor retrocedate, antecontracte de vanzare-cumparare, intelegeri ('intelegerea' din data de 13.04.2011 si actul aditional la aceasta)", sustin procurorii.

Potrivit DNA, in 2008, urmare a unei notificari formulate de printul Paul, avand ca obiect Ferma regala Baneasa, transmisa spre solutionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protectia Plantelor Bucuresti, urmarind obtinerea de foloase necuvenite, acesta, impreuna cu Rosu si Truica, l-a ajutat pe directorul institutului sa ii determine pe membrii Consiliului de administratie sa aprobe solicitarea depusa cu incalcarea dispozitiilor legale.

Anchetatorii sustin ca printul Paul cunostea ca documentatia este incompleta, ca nu sunt indeplinite conditiile legii pentru retrocedarea terenului, a participat la discutiile din sedinta CA al institutului si a exercitat presiuni asupra membrilor acestuia (prin invocarea descendentei sale, dar si a unor pretentii de daune in cazul respingerii cererii).

Drept urmare, mentioneaza DNA, prin decizia nr. 30 din 26 septembrie 2008, CA al institutului a dispus, cu incalcarea dispozitiilor art. 8 din Legea 10/2001, restituirea in natura a Fermei regale Baneasa, iar in aceeasi zi a fost incheiat si protocolul de predare-preluare a terenului, cu toate ca acesta nu fusese identificat.

"Decizia de restituire este abuziva, cererea nefiind insotita de documente justificative din care sa rezulte calitatea de mostenitor indreptatit sau incidenta Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii, cauzandu-se prejudicierea statului roman cu suma de aproximativ 136 milioane euro (echivalent a aproape 500,4 milioane lei). Aceasta suma reprezinta totodata folos necuvenit pentru Paul Philipe al Romaniei, Remus Truica si asociatii acestuia in grupul infractional", se mai arata in comunicat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4437 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    „Prințesa” Lia? (Sâmbătă, 12 decembrie 2015, 19:38)

    comentatordiletant [utilizator]

    Acum pe bune, un titlu nobiliar se moștenește numai prin legături de sânge - Diana Spencer era Lady Di doar pentru că era născută într-o familie de aristocrați britanici; oricât am iubi-o, Kate e Kate, ducesă de Cambridge (adică soția ducelui de CAmbridge) și nu Ducesa Kate. O femeie poate atașa un titlu nobiliar la PRENUME numai dacă are asecndență nobilă. Dacă nu, are dreptul la titlul nobiliar numai legat de numele de familie.
    Recunosc, nu m-a interesat arborele genealogic al celui care-și zice „prințul Paul” - și nici al consoartei, dar dacă ea nu-i născută nobilă, nu-și poate zice prințesa Lia, ci cel mult prințesa Lambrino.
  • +1 (1 vot)    
    Chiar e cu "P" mare in articolul dvs? (Sâmbătă, 12 decembrie 2015, 22:07)

    printzesa lia? [anonim]

    de la printzesa,binenteles...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by