Dosarul retrocedarilor ilegale: Remus Truica, in arest la domiciliu/ Dan Andronic, sub control judiciar

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 11 decembrie 2015, 16:40 Dosare Anticoruptie


Remus Truica
Foto: Agerpres
Omul de afaceri Remus Truica va fi plasat in arest la domiciliu, in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri din Ilfov, cu un prejudiciu de peste 135 de milioane de euro, in care sunt vizate alte patru persoane, a decis, vineri, Curtea de Apel Brasov, informeaza Mediafax. Tot in arest la domiciliu a fost plasat si avocatul Robert Rosu, ceilalti trei inculpati, Dan Andronic, Claudiu Mateescu si Marius Marcovici, fiind cercetati sub control judiciar pentru 60 de zile, a mai decis Curtea de Apel Brasov.

Decizia instantei nu este definitiva, putand fi contestata la instanta suprema atat de catre procurori, cat si de catre inculpati.

La ora transmiterii acestei stiri, printul Paul este audiat in continuare la sediul Directiei Nationale Anticoruptie Brasov in acest dosar al retrocedarilor ilegale de terenuri, unde se afla si Andrei Hrebenciuc, trimis in judecata in dosarul privind retrocedarea unor paduri, alaturi de tatal sau, Viorel Hrebenciuc, si de alte persoane.

Omul de afaceri Remus Truica a declarat, vineri, inainte ca instanta sa decida daca il aresteaza sau nu, ca nu a beneficiat de niciun teren, ca nu a luat niciun procent si ca nu mai stie din 2010 ce face printul Paul, precizand ca DNA trebuie sa demonstreze acuzatiile pe care i le aduce.

Remus Truica a spus, raspunzand unor intrebari privind acuzatiile pe care i le aduc procurorii DNA in dosarul vizand retrocedarile ilegale de terenuri, ca el nu a beneficiat de niciun teren si nici nu a primit vreo suma din procentele care ar fi fost cerute in schimbul interventiilor pentru restituirea unor proprietati, care, conform procurorilor, ar fi fost intre 50 si 80.

Omul de afaceri a precizat ca este dreptul procurorilor sa formuleze orice acuzatie, insa si el are dreptul sa se apere si sa le demonteze.

"Eu nu am intrat in posesia niciunui teren si nu am primit nici 5, nici 1, nici 12 la suta, niciun procent. O companie a semnat un contract de cesiune de drepturi litigioase cu printul Paul. (...). Am fost partener minoritar (n.r. - in companie)", a afirmat Truica.

Acesta a adaugat ca din 2010 nu mai stie ce face printul Paul, si nici nu vrea sa mai stie.

Sedinta in care Curtea de Apel Brasov a luat in discutie propunerea procurorilor anticoruptie de arestare preventiva a omului de afaceri Remus Truica, a directorului general al cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, a avocatului Robert Rosu, a fostului consilier al lui Calin Popescu Tariceanu, Marius Marcovici, si a omului de afaceri Claudiu Mateescu, director general al dezvoltatorului imobiliar Impact, s-a incheiat joi noapte, in jurul orei 2.30, dupa mai bine de zece ore, decizia ramanand in pronuntare.

Intrucat ordonantele de retinere ale celor cinci persoane vizate in acest dosar au expirat, acestia au fost lasati sa plece.

Remus Truica, Dan Andronic, Robert Rosu, Marius Marcovici si Claudiu Mateescu au fost retinuti, miercuri noapte, in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri din Ilfov, cu un prejudiciu de peste 135 de milioane de euro, iar joi dupa-amiaza au fost prezentati Curtii de Apel Brasov, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a omului de afaceri Remus Truica pentru constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta, spalare a banilor, complicitate la abuz in serviciu si dare de mita, a lui Dan Catalin Andronic, jurnalist si consultant politic, pentru constituirea unui grup infractional organizat, in forma aderarii, si complicitate la trafic de influenta, a lui Robert Mihaita Rosu, avocat partener in cadrul unei case de avocatura, pentru constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta, complicitate la spalarea banilor si complicitate la abuz in serviciu, a lui Marius Andrei Marcovici, administrator al unei societati comerciale si consilier, pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalarea banilor, dar si a lui Claudiu Lucian Mateescu, pentru constituirea unui grup infractional organizat, in forma aderarii, si complicitate la trafic de influenta.

Potrivit anchetatorilor, incepand cu luna noiembrie 2006, Remus Truica, Robert Mihaita Rosu si alte persoane au constituit un grup infractional care a avut ca scop dobandirea intregii averi revendicate nelegal de o persoana interesata, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autoritatilor/institutiilor detinatoare a acestor proprietati, instigarea si complicitatea la savarsirea, de catre aceste persoane, a infractiunii de abuz in serviciu, prin punerea la dispozitie si semnarea inscrisurilor necesare si traficarea influentei reale asupra functionarilor publici.

La acest grup infractional au aderat, in anul 2007, Dan Andronic si Marius Marcovici, iar in 2011 si Claudiu Mateescu.

Potrivit anchetatorilor, rolul lui Remus Truica in cadrul grupului a fost ￯esential, in sensul ca persoana, reputatia si sustinerile acestuia au fost determinante in convingerea persoanei interesate pentru cumpararea influentei, Truica cerand in schimbul traficului de influenta intre 50-80% din fiecare bun obtinut, iar prejudiciul in acest caz depasind 135 de milioane de euro.

Conform referatului procurorilor de arestare preventiva a acestora, in acelasi dosar al retrocedarilor ilegale mai apar miliardarul israelian Benjamin Steinmetz si consultantii Tal Silberstein si Shimon Sheves, acesta din urma fiind seful de cabinet al fostului premier israelian Yizhak Rabin.

Potrivit aceluiasi referat, Benjamin Steinmetz controleaza compania Beny Steinmetz Group (BSG), avand o avere estimata de Forbes la 3,6 miliarde de dolari. El a intrat in afaceri, in Romania, in anul 2000, in domeniul imobiliar, fiind asociat cu Remus Truica.

Miercuri, procurorii DNA Brasov au facut perchezitii la casa omului de afaceri Remus Truica, de unde au fost ridicate mai multe documente, dar si la locuinta si la o casa de vacanta a lui Dan Andronic, asociatul majoritar al societatii Editura Evenimentul si Capital, care editeaza publicatiile Evenimentul Zilei si Capital, si directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei.

Ancheta penala a DNA Brasov vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie care ar fi fost comise in perioada 2006 - 2015. In aceasta cauza, procurorii au facut noua perchezitii in Bucuresti si judetul Ilfov, la sediile unor societati comerciale si la locuintele mai multor persoane.

Numele printului Paul a fost mentionat si in dosarul in care sunt acuzati Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Sturdza si Dan Bengescu, pentru retrocedare ilegala de paduri.

Dan Bengescu ii spunea lui Andrei Hrebenciuc ca printul Paul are "o jena financiara foarte puternica", intr-o discutie telefonica interceptata de catre procurori. Imediat dupa aceasta discutie, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc, solicitandu-i sa-l ajute financiar pe Printul Paul, aratau procurorii DNA.

Intr-un alt document al anchetatorilor se arata ca Viorel Hrebenciuc si alti inculpati din dosarul retrocedarilor, acceptand promisiunea unor foloase materiale, le-au promis printului Paul si printesei Lia ca vor interveni pe langa autoritati pentru ca acestia sa obtina mai multe terenuri si cladiri.

Printul Paul si printesa Lia au fost audiati, in 15 octombrie 2014, la DNA Brasov, nefiind pusi sub urmarire.

Anchetatorii mai aratau ca, incepand din 2013, folosindu-se de influenta politica a lui Viorel Hrebenciuc, atunci deputat PSD, Dan Bengescu, Sorin Iacob si Ioan Adam au actionat in mod coordonat pentru a facilita dobandirea in mod injust de proprietati imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedari de imobile) de catre diferite persoane, printre care Paltin Gheorghe Sturdza si Paul Lambrino.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2533 vizualizari

  • +1 (5 voturi)    
    Speranta (Vineri, 11 decembrie 2015, 16:44)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    sa sper ca si 'printul' Paul va fi retinut si ca nu va ramine cu averea obtinuta ilegal prin spaga asa cum se intimpla cu toti hotii din Romania.
  • +2 (8 voturi)    
    Pt o găină furata iau doi ani cu executare (Vineri, 11 decembrie 2015, 16:57)

    Cris [anonim]

    Dacă îi fur miliardele lui Truică cât iau? Unul la fără frecvență.
    Care îmi ții de șase vere?
    • +1 (5 voturi)    
      Vreau și eu în arest la Truica acasa (Vineri, 11 decembrie 2015, 17:50)

      Putin [anonim] i-a raspuns lui Cris

      La ce conac are, cred și eu ca se merită o asemenea vacanță.
      A verificat cineva dacă are tunel de ieșire? Când construiești o casă din aia sigur ai în vedere și procurorii bătând la ușă.
  • +2 (4 voturi)    
    A RASARIT SOARELE SI PE STRADA NOASTRA ! (Vineri, 11 decembrie 2015, 18:03)

    Susufler0 [utilizator]

    Truica ne ia de prosti. I-auzi, ia : "Din 2010 nu mai stiu ce face Printul Paul si nici nu vreau sa mai stiu." Pai am spus noi altceva in afara de faptul ca intre anii 2006-2010 ai condus un grup infractional constituit de tine, ai mituit si ai facut trafic de influenta , ai fost complice la cel putin o infractiune de abuz in serviciu si ai spalat bani proveniti din infractiuni ? Faptul ca s-a prins Lambrino ca ti-a dat pe nimic drepturile litigioase, , ca v-ati certat din cauza asta si ca te-ai retras din afacere, nu te albeste. Ferma Baneasa s-a luat si s-a vandut si esti bun de plata pt asta ! Vin ani grei, mai Remuse. Pt tine ! Pt noi, care te credeam si scapat si. n.f.. si cu banii toti, in schimb, vin vremuri bune. Ne mai descretim fruntile pt ca speram ca vei fi si f... si cu banii luati.
  • 0 (2 voturi)    
    JUSTITIE CORUPTA (Vineri, 11 decembrie 2015, 19:28)

    sun [utilizator]

    Sunt aproape sigur ca aproape toti judecatorii mai harsiiti sunt prinsi in tot feleul de intelegeri care ii transforma in adevarati precupeti. Halal justitie romaneasca.
  • 0 (2 voturi)    
    Truica in arest de lux a domiciliu...din hotii!! (Vineri, 11 decembrie 2015, 19:37)

    lili [anonim]

    "Remus Truică (45 de ani), fostul şef de cabinet al premierului A Năstase, deţine la Snagov cel mai mare şi mai luxos domeniu privat din jurul Capitalei.
    Este locul în care va face arestul la domiciliu.
    Nu oriunde, ci chiar pe malul lacului Snagov, cea mai râvnită zonă imobiliară din ţară. Casa de la Snagov a lui Truică se detaşează prin opulenţă de celelalte vile din aceeaşi zonă.
    Palatul este plasat între pădurea Snagov şi lacul cu acelaşi nume.
    Localizată chiar la marginea pădurii, cu vedere la lacul Snagov, proprietatea fostului şef de cabinet al lui A Năstase te lasă mut de uimire. Palatul are trei niveluri.
    În jurul său sunt construite anexe care adăpostesc, printre altele, garajul în care milionarul îşi ţine bijuteriile pe patru roţi.
    Toate maşinile sale trădează apetenţa lui Truică spre lux şi opulenţă: Ferrari 599 GTB (330.000 de euro), Mercedes S500 (100.000 de euro), Mercedes SLR (500.000 de euro), Range Rover Supercharged (100.000 de euro) şi un Aston Martin (150.000 de euro).
    Preţurile sunt aproximative, în funcţie de opţiunile cumpărătorului. Revenind la palat, se întinde pe câteva sute de metri, are forme complicate, cu multiple laturi, fiind dominat de un turn în formă de foişor.
    Locuinţa beneficiază de un sistem inteligent de încălzire, total computerizat, care foloseşte mai multe surse de energie, aleasă automat, în funcţie de vreme.

    Helioport, piscină, teren de tenis, debarcader

    Curtea imensă arată ca un adevărat teren de golf, cu gazon englezesc tuns cu grijă.
    Câteva alei pavate cu dale colorate străbat domeniul de la un capăt la altul. Una dintre alei duce la un mic helioport, plasat central, pentru elicopterul cu care milionarul se deplasează ori de câte ori vrea să evite aglomeraţia de pe şosele.
    Din acareturile lui Truică nu lipsesc o piscină la dimensiuni olimpice, ddouă terenuri de sport - unul de fotbal şi unul de tenis, acoperit cu zgură, precum şi un foişor pentru picnic în aer liber"
    http://adevarul.ro/news/eveniment/remus-
  • 0 (0 voturi)    
    mda (Vineri, 11 decembrie 2015, 20:05)

    2304 [utilizator]

    135 sau 136 milioane de euro paguba nu reprezinta pericol social... deloc, deci arest la domiciliu. Cum ramane cu perceptia in societate a acestui fapt? Omul de rand, inclusiv eu si altii ca dvs., se vor gandi ce rost mai are sa fii cinstit intr-asa un mediu putred. Cu acei bani cate spitale/scoli/lucruri utile pentru societate se puteau finanta?. Suma asta ar trebui confiscata si folosita la ceva bun, nu data inapoi la stat ca sa poata fi furata iar si iar.
    Pedeapsa si repercusiunile unor fapte de acest gen ar trebui sa fie exemplare ca sa nu mai existe tentatia de a le face. Asa.. degeaba, se plimba putin pe la DNA, mai un arest la domiciliu, mai un proces de 7-10 ani, mai o prescriptie si gata, au ramas cu Ferrari-ul in garaj si cu averea intacta. Ideea e simpla - este prea mult necaz in tara asta ca sa mai putem tolera asa ceva
  • 0 (0 voturi)    
    Miliardari, persoane intangibile si căței arestati (Vineri, 11 decembrie 2015, 20:19)

    Citizen Q [anonim]

    Si miliardarul israelian Benjamin Steinmetz?

    Si "consultantii Tal Silberstein si Shimon Sheves, acesta din urma fiind seful de cabinet al fostului premier israelian Yizhak Rabin"? Nici o invitatie la un interviu la DNA, nici o cerere catre Interpol?

    Intrebarea asta a fost o gluma sinistra. Pai, vreti sa apese Benny pe un buton si sa cada guvernul de la Bucuresti, ori pe alt buton si sa ni se prabuseasca ratingul de tara? Ori sa traga Shimon Sheves de o sfoara si sa inceapa americanii sa ne bombardeze pentru ca nu avem basca?

    In afara de observatiile de mai sus, care vor sa spuna ca toate DNA-urile din lume sint doar pentru căței, dosarul retrocedarilor ilegale e o buna lectie pentru tineretul dornic de imbogatire rapida.

    Cei care vor sa se imbogateasca trebuie sa stie ca prin munca cinstita nu vor deveni niciodata miliardari. (Nu-mi spuneti de Bill Gates! Cel putin jumatate dim miliardele lui sint obtinute din furt, ajutat de intermediari ticalosi, de la bugetele unor tari ca Romania, dornice sa se dea bine pe linga guvernul american, mai marele lumii.

    Doar prin furt poti face miliarde intr-o viata de om. Munca aduce doar piine.

    P.S. Chiar si asa, procurorii DNA merita toata stima. In ochii mei sint cei mai curajosi dintre romani. Si printre foarte putinii care pot fi numiti patrioti.
  • 0 (0 voturi)    
    retrocedari (Vineri, 11 decembrie 2015, 22:02)

    Ștefan [anonim]

    Da, incredibil, legea este proastă, toți care au fost la "butoane" sunt curați, dar cum se face că numai unora și mereu acelorași hapsâni le-au fost retrocedate proprietățile pe care culmea nici nu le-au avut sau au fost supraevaluate. Celor care au case și terenuri sub lacurile de acumulare și dovedesc asta cu acte legale, li s-a dat de 20 de ani numai răspunsul standard . dosarul este în lucru.

    Oare când se va mai face dreptate în țara asta?
    Oare ce trebuie să facem să se rezolve problema?
  • 0 (0 voturi)    
    oameni de afaceri (Sâmbătă, 12 decembrie 2015, 22:18)

    Bogdan [anonim]

    Va rog sa nu ii mai denumiti pe acesti interlopi oameni de afaceri.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by